Tetszett a cikk?

Csaknem hétmillió fontért árvereztek el egy Rembrandt-önarcképet csütörtökön Londonban. A németalföldi mester negyvennél több önarcképéből utoljára három évtizede került egy példány kalapács alá. A mostani árverésen elért 6,9 milliós fontos leütési ár rekordnak számít.

Az 1634-ben festett önarcképet a telefonon licitáló Stephen Wynn amerikai kaszinókirály vette meg, aki Las Vegas-i galériájában fogja a festményt kiakasztani. A kép érdekessége, hogy több mint három évszázadon át egy orosz főnemes képmása alatt rejtőzködött. Az arisztokratát Rembrandt egyik tanítványa festette rá az eredetire, nem sokkal annak elkészülte után. A rejtett önarckép "rangrejtve" kallódott Európában, míg az 1960-as években az előző tulajdonos apjának birtokába nem került. A francia sejtette, hogy valójában Rembrandt lehet, el is távolíttatta a rárakott festékréteg egy részét, de nem fejezte be a kutatást.
A többrétegű képet végül 1999-ben az amszterdami Rijksmuseumba küldték alapos vizsgálatra. Ennek restaurátorai aztán - röntgensugárral, infravörös technikával és végtelen műgonddal - feltárták az eredeti Rembrandtot. Ezen a festék csaknem új állapotban tündököl, mivel a ráhordott többi réteg megvédte a korosodástól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?