szerző:
Nagy Gergely (hvg.hu)

Nem keltett különösebb meglepetést, de visszhangot sem a bejelentés, hogy Hiller István 2005 első felében távozik a kultuszminiszteri pozícióból. Megjósolható volt, hogy ha elérhető közelségbe kerül számára az MSZP elnöki tiszte, azonnal távolodni kezd a Wesselényi utcai minisztériumtól. De mit is hagy maga mögött?

Még csak komolyabb kockázat sincs a kijelentésben: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM)  végzett munka csak állomás volt a pártelnökség felé,  olyanfajta "hálás" pozíció, amelyben viszonylag könnyű eredményeket produkálni.  Úgyis mondhatnánk: jó ugródeszka. A látványos eredmények ugyanis azt a lehetőséget hordozzák, hogy egy, ha nem is túl széles, de hagyományosan fontos véleményformáló réteg szemében, a hazai kultúracsináló értelmiségében nőjön a miniszter presztízse -ez pedig jól jön annak, aki pártelnöki pozícióért indul harcba. Csak nem összeveszni velük – szólt a hilleri politika egyik vezérgondolata, s programját úgy jelölte ki, hogy ennek veszélye ne is igen fenyegessen.

Miniszter Brandt és Arany között
© Horváth Szabolcs
Hiller István, aki 2003 májusában vette át a tárcát, a kultúra tömegesítését tűzte ki célul, valamint a hazai kultúra külföldi reprezentációjának erősítését. E területeken zajos sikerek születtek. Egy ország kapta fel a fejét - és idézte fel magában akár évtizedes múzeumlátogatós élményeit - amikor hirtelen kétszázötvenezer látogató lett kíváncsi a Szépművészeti Múzeum Monet és barátai című, minisztériumi különkerettel támogatott kiállítására. Egy ország húzhatta ki magát a Magyar Magic elnevezésű britanniai magyar kulturális rendezvénysorozat nézőszámairól hallva. És egy ország csóválhatta a fejét, hogy ejnye, egyes íróknak már az se jó, ha pénzt kapnak, amikor a Hiller-féle százmilliós összdíjazású irodalmi pályázat hírére írószervezetek éltek a ius murmurandi-val.

Tömegesítés, kiállítások direkt támogatással, impozáns látogatottsági adatok itthon és külföldön, hatékony public relations.  Éppenséggel az utóbbi tizenöt év legrosszabb hazai kultuszminisztere, Görgey Gábor után szükség is volt a minisztériumi faceliftre. A baj csak az, hogy ennél nem jutott sokkal tovább a tárca.

Minisztériumi facelift
© Fazekas István
A hazai kultúrában struktúra-átalakításra volna szükség. Jól tudják ezt a művészeti szakmák képviselői, legalábbis a progresszívebb gondolkodású szakemberek. Miközben a kultúrateremtés-, és fogyasztás formái és helyei gyökeresen átalakultak, kulturális intézményrendszerünk még mindig a kádárista formai jegyeket és működési sajátosságokat viseli. Rugalmatlanság, pazarlás, kilincselés, kijárás. Ideje új intézményeket létrehozni.

A százmilliós irodalmi pályázat blöffje viszont világossá tette, a szakmákat nem lehet kihagyni a róluk szóló ügyekből; Hiller nem akart, de kénytelen volt tárgyalni az Irodalmi Kerekasztallal. Az már más kérdés, hogy a kerekasztalosdi nem működött, ám az elgondolkodtató, hogy lelepleződött a forma áldemokratikussága. Tárgyalni is máshogy kellene, a széleskörű konszenzuskeresés közben a lényeg veszett el, szakmailag legitim, kis létszámú szakértő testületekre lehetne talán bízni az előkészítést.

Az összes szakma bejelentkezett (Oldaltörés)

Az irodalmárok mellett az elmúlt másfél évben szinte az összes művészeti szakma „bejelentkezett” a minisztériumnál, hogy intézményi változtatásokra tegyen javaslatot. Nem feltétlenül olyanformán, ahogy a filmes szakma tette, tehát nem kellene a filmtörvény mintájára irodalmi-, vagy zenei törvény. De a kultúrafinanszírozás formái és módjai, az állami ösztöndíjak és díjak rendszere, a szakmai szervezetek és az állam viszonya, a kortárs kultúra külföldi reprezentációjának intézményei, a nagy, nemzetközi kiállításokon való magyar jelenlét szakmai háttere, a hazai színházi struktúra elavult pontjai, a szerzői jog bizonyos kérdései, a hazai kultúra hazai média-reprezentációja, a művészetmarketing intézményi és anyagi ügyei, a vidéki kulturális intézményhálózat Magyarországon reformokra várnak.  

Ezekben a kérdésekben többnyire nem történt semmi. Pedig a felületen is jól látszott, bajok vannak. A Művészetek Palotája költözés-ügye (a Hagyományok Háza nem akart a Palotába hurcolkodni), vagy az NKÖM Édes Anyanyelvünk irodalmi pályázata körüli botrány, a Sorstalanság-film anyagi válsága idején megrendülő filmfinanszírozás, a vidéki közművelődés agóniája, egyes vidéki múzeumok téli fűtési gondjai igenis jelzésértékűek: a kultúrának nem az kell, hogy néhanap jóllakassák, hanem minimum a szabályok és a játéktér újra-kijelölése. 

Igaz, abból sosem lenne húzóanyag az esti híradóban, ha mondjuk a hungarológiát összevonnák a kulturális reprezentációval, a Balassi Intézetet a külföldi magyar intézetekkel s létrejönne egy magyar Goethe-intézeti rendszer.
Vagy ha az elavult művházstruktúra helyett-mellett a német jugendzentrumok mintájára végre olyan helyek jönnének létre, ahová be is járnak a fiatalok, hogy önmaguk szervezzék meg önmaguk művelődését. Vagy ha a százmilliós kampányok helyett a minisztérium végre rendezné a nevetséges összegű irodalmi ösztöndíjakat. Mindez nem látványos, viszont hasznos volna. Már csak azért is, mert a magyar kultúrának május 1-je óta megváltozott kontextusban kellene állnia az összehasonlítás próbáját.

A jóindulatú olvasat szerint Hiller István azzal, hogy nagy pr-értékű események mellé állt oda (a Monet-kiállítástól a Négyszáz év francia festészete-tárlatig) ráirányította a figyelmet a kultúra fontosságára, bizonyos  eseményeit ismét a közbeszéd részévé tette, beemelte a politikai reprezentációba, s ezzel „ügyeket” teremtett. A kevésbé jóindulatú olvasat szerint felmérte, hogy az alatt az idő alatt, amennyit ő eltölt az NKÖM-ben, nem éri meg belenyúlni intézményi kérdésekbe, mélyreható változásokat kiharcolni, akár a szakmák öregedő lobbistáival is szembe menve. Maradt tehát a tömegesítés és a látványosság, s az ilymódon „megcsinált” név, Hiller Istváné. És irány az MSZP elnöki szék. Azt hiszem, ez a realista olvasat.

Persze nehéz számokérni valakin olyasmit, amit tulajdonképpen nem is ígért meg. De nehezen hihető, hogy a miniszter nem látta a válságjeleket. Az ősz folyamán nyilvánosságra került Magyar kulturális stratégia című munkaanyag arról is árulkodott, ott hevernek asztalán a struktúra-átalakítás elméleti koncepciói. Ám ha mérleget vonunk, sehogy sem jön ki más eredmény: Hiller felpörgette a minisztérium pr-jét. Valakinek most már a munka nehezét is el kellene végeznie.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Százmilliós NKÖM-pályázat: az állóvíz és a kő esete

Kihirdették a kultusztárca százmilliós irodalmi pályázatának nyerteseit. Amint várható volt, megosztott díjak születtek. Már jólismert nevek és debütánsok is a névsorban, valamint egy zsűritag is. Hogy volt-e értelme a pályázatnak, nehezen dönthető el.

MTI Itthon

Hiller: 2004-ben "sebességváltás", 2005-ben "padlógáz"

A szocialista párt számára a 2004-es esztendő a sebességváltás éve volt, "2005-ben padlógáz" - mondta az MSZP elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján. A kormányfő úgy nyilatkozott, a következő másfél év arról szól majd, hogy miként lehet növekvő pályán, az egyensúlytartó növekvést biztosítva a jólét alapjait megteremteni és a jövedelmeket igazságosabban elosztani.

MTI Kult

Siker volt a hollandiai magyar kulturális év

Sikeres volt Hollandiában a pénteken záróeseményéhez érkezett magyar kulturális évad, amelynek keretében 33 városban 247 programot mutattak be - értékelte Hágában a rendezvénysorozatot Török András főkurátor.

Hárs Géza Kult

Külföldi magyar kultúrintézetek: jól nézünk ki?

A kultuszminiszter értékelője a külföldi magyar kulturális intézetek idei munkájáról győzelmi jelentés volt: magyar évadok több városban, új épület Berlinben, 125 milliónyi extra a miniszteri keretből. Egy kényes kérdés került szóba, Márton András visszahívása a New York-i magyar kulturális központ vezetői posztjáról.

Társadalom

Műveletlenségi vetélkedő

Valamelyest nőtt az úgynevezett kultúrafogyasztók aránya az elmúlt években, de a népesség közel felét ma is egyfajta kulturális autizmus jellemzi - derült ki a szaktárca számára készült felmérésekből. A minisztérium most formálódó, nyolc-tíz évre szóló stratégiája aprópénzre váltásától remél változást.

Hunyadi Szilvia Kult

A protokollon túl

Magyarország EU-csatlakozásának egyik járulékos jelensége a külföldi magyar kulturális évadok elindítása, amelyet ez évben Hollandiában, a Hungarofest szervezésében rendeznek meg Hongarije aan Zee (Tengerre magyar) címmel. Június és december között több mint 30 - a modern és kortárs magyar művészetet bemutató - egyéni és csoportos kiállítás, performansz és vitaest várja a holland érdeklődőket.

Gazdaság

Megmozdult az állóvíz a kulturális lappiacon

Ha nem mutatják fel önrészként a kért támogatás harminc százalékát, jövőre nem kaphatnak pénzt azok a kulturális folyóiratok, amelyek a Nemzeti Kulturális Alapprogramhoz (NKA) fordulnak. Forradalminak is nevezhető változások történtek a hazai kultúrafinanszírozásban: a piacorientált szempontok véget vethetnek a "kijárásos" időknek.

Betiltották Méhkeréken a feltűnő házakat

Betiltották Méhkeréken a feltűnő házakat

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított

A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított

Ez 2020-tól minden autóba be fog kerülni: terjedőben az automata vészfék

Ez 2020-tól minden autóba be fog kerülni: terjedőben az automata vészfék

Áramütés ért egy villamosvezetőt a 4-es, 6-os ideiglenes végállomásánál

Áramütés ért egy villamosvezetőt a 4-es, 6-os ideiglenes végállomásánál

Őrizetbe vették Michel Platinit

Őrizetbe vették Michel Platinit