szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emléktáblát állítottak Csáth Gézának halála 86. évfordulója alkalmából Budapesten. Az író, zenekritikus, orvos első magyarországi emléktábláját egykori munkahelyén, az akkori elme és idegkórtani kórház, ma a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának belső kertjében helyezték el.

Marosits József szobrász- és grafikusművész alkotása a klinika egyik vakablakában kapott helyet. Az emléktáblán az író arcképe és egy fekete-pácolt, megtört tölgyfakereszt-applikáció látható, amelyre Weiner Leó Chopin emlékére írt művének utolsó öt ütemét vésték. Mint a tábla állítója, Kéner Balázs újságíró elmondta: Csáth Géza végrendeletében kérte azt, hogy ilyen fakereszt álljon a sírján. Az író testét Szabadkán jelöletlen sírba temették - jegyezte meg az írónak magánemberként emléket állító fiatalember.

Az emléktáblát, amelynek létrehozását a Magvető Kiadó, a szombathelyi önkormányzat és Varga Tamás szombathelyi tanár támogatta, Kéner Balázs, valamint Esterházy Péter Kossuth-díjas író és Tolnai Ottó vajdasági magyar költő, író leplezte le. Az ünnepség végén az emléktáblánál elhelyezték a Magyar
Írószövetség koszorúját és egy tölgyfát is elültettek a klinika kertjében.

Csáth Géza (Brenner József) Szabadkán született 1887. február 13-án, ugyanott halt meg 1919. szeptember 11-én. Sajátos hangvételű, érdekes hangú elbeszéléseiben eleinte a francia írók hatása mutatható ki, majd a modern lélektan eredményei épültek be írásaiba. Az emberi lélek új tájait térképezte fel, s ezzel a XX. század eleji magyar széppróza megújítói közé emelkedett. Jelentős Janika című  tragikomédiája. Két legjobb elbeszéléskötete, A varázsló kertje (1908), valamint Az albíróék és egyéb elbeszélések (1909). Hamvazószerda című műve, amely az írói szándék szerint bábjáték, bizarr ötletével a magyar abszurd dráma előfutára. Zenekritikusként Bartók Béla és Kodály Zoltán első méltatói közé tartozott, kiemelkedő Puccini-tanulmánya és Wagner-méltatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Szobrot Rejtőnek!

A HVG által megkérdezett tucatnyi antikvárium mindegyikében kapható még néhány példány a Magvető Könyvkiadó...

Kult

Petőfi-szobrot avatott Medgyessy Pekingben

Petőfi Sándor szobrát avatta fel szerdán Pekingben Medgyessy Péter miniszterelnök és Szun Csia-cseng kínai kulturális miniszter a Lu Hszün irodalmi múzeumban.

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál