szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szép új világ, Az éhezők viadala és Twilight: mindhárom mű szerepel az Amerikai Könyvtárszövetség tízes listáján, melyet 2010-ben az olvasók szavazatai alapján állítottak össze a legprovokatívabb könyvekről.

Aldous Huxley brit író Szép új világ (Brave New World) című negatív utópiája harmadik helyre került az Amerikai Könyvtárszövetség (American Library Association - ALA) tavalyi tízes listáján, mely az amerikaiak által legprovokatívabbnak, betiltandónak tartott könyveket rangsorolja - írja a Guardian Online.

Huxley víziója a mesterséges, tökéletesen gépesített, kasztokra tagolódó világállamról első, 1932-es megjelenése után azonnal tiltólistára került Írországban, villámgyorsan eltüntették a polcokról. Mondanivalója a mai napig indulatokat szít az amerikaiak körében, „durva, támadó és szókimondó” nyelvezete, valamint a szerző „érzéketlensége” miatt 2010-ben a harmadik legkárosabbnak ítélt irodalmi alkotás lett.

Két hím, egy fióka. Másképp is lehet

A lista élén tavaly is Justin Richardson és Peter Parnell 32 oldalas 2005-ös gyerekkönyve (And Tango Makes Three) áll, melynek főhőse két császárpingvin. A New York-i állatkertben élő két hím kikölt egy tojást és közösen neveli fel az árván maradt fiókát. A könyv bírálói szerint a melegházasság népszerűsítése károsan hat a gyerekek fejlődésére.

Az ALA-listájának második helyére Alexie Sherman Junior. Egy indián naplója (The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian) című műve áll. A főszereplő, Junior egy indiánrezervátumban él családjával, ahonnan nemcsak elvágyik, de el is menekül: beiratkozik egy középiskolába, ahol rajta kívül egyetlen indián sem tanul. Népe szerint áruló, a fehérek nem fogadják be. A kritikus olvasók szerint a társadalmi kirekesztettség ábrázolása rasszista, a fiatal fiú szexuális érését érzékeltető részek pedig túl naturálisak.

A 2010-ben legkárosabbnak tartott tíz könyv közé került Suzanne Collins bestsellere, Az éhezők viadala (The Hunger Games) is. A 16 éves lány éhezők viadala elnevezésű reality keretében vívott élet-halál harcát meg is filmesítették, a magyarországi premier május végén lesz. Natasha Friend Lush című regénye - egy 13 éves lány első lépéseiről, alkoholista apja melletti küzdelmeiről -, és Stephenie Meyer romantikus vámpírregénye, a Twilight szintén kivívta az amerikai olvasók rosszallását. (A tízes rangsor a Guardian oldalán is megtekinthető.)

Tavaly összesen 348 ajánlat érkezett az Amerikai Könyvtárszövetséghez a művekről, melyeket az olvasók betiltanának, míg egy évvel korábban jóval több, 460 cím került fel a bővebb listára. 2009-ben a legprovokatívabbnak vélt művek között szerepelt J. D. Salinger Zabhegyezője (Catcher in the Rye), és Harper Lee-től a Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill a Mockingbird)is. Ahogy az ALA fogalmazott: ez nem egy hivatalos rangsor, az olvasók ízlését tükrözi, és arra jó, hogy képet adjon az amerikaiak olvasási szokásairól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek

Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek