szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Sziget Kft. jegyezte fesztiválokon a jövőben készpénz nélkül tudunk csak sörözni, azt viszont még nem, hogy élesben is működik-e a rendszer. A Budai Gourmet-n teszteltük, majd megkérdeztük Gerendai Károlyt, ő mit tapasztalt.

hvg.hu: A Budai Gourmet-n június 3-án belekóstolhattunk a készpénzmentes fesztiválozásba. Az első feltöltés után egy hostess figyelmeztetett minket, hogy regisztráljuk a kártyát, mert akkor elvesztés esetén is pénzünknél maradunk. Nem regisztráltuk, és elvesztettük.

Gerendai Károly: Pedig nem került volna sok időbe, vagy pénzbe. Akár egy sms-sel is lehet regisztrálni, ami biztosítja, hogy bekerüljön a kártyaszám az adatbázisba, és tudjuk valakihez társítani a rajta lévő összeget. Elvesztés esetén így gond nélkül pótolni lehet a fizetőeszközt, rajta lévő egyenleggel együtt.

hvg.hu: Akkor mi buktuk azt az 1200 forintot, ami még rajta volt?

G. K.: Mivel sehol nem szerepelt az elvesztett kártya semmilyen beazonosítható adata, ezért igen. Amúgy is már két hét eltelt a Budai Gourmet óta, és bár a kártyák átvihetők egyik fesztiválról a másikra, a rajta lévő összegek nem. A fesztiválok vége után még fél napig lehet a megmaradt egyenleget visszaváltani, aztán szétbontjuk a rendszert.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója
©

hvg.hu: Akkor érdemes lenulláznunk a számlát, amint kilépünk a fesztivál kapuján?

G. K.: Nem árt. Bár lesznek kártyapontok az egyes fesztiválhelyszínek bejáratainál, a fesztiválterületen kívül is, így ha valaki elfelejtette visszaváltani távozás előtt az egyenlegét, visszamehet a rendezvény végéig, és nem kell újra belépőt váltania. Sőt, ahogy említettem, korlátozott ideig a zárást követően is lesz alkalom a visszaváltásra. A rendszer szétszedése után azonban a biztonságos azonosítás lehetősége megszűnik, ezért utána már nem vállalunk visszafizetést.

hvg.hu: Az sem lenne baj, ha nem kellene Balatonra vagy Sopronba, vagy akár Óbudára utazgatni, ha véletlenül elmaradt a lemerítés és pénzünkhöz szeretnénk jutni.

G. K.: Így van. Ezt mi is felismertük, de nem lehet megoldani, hogy mindenkinek utána vigyük a pénzét Nyíregyházától Zalaegerszegig. Ezzel együtt szeretném, ha több helyen is lemeríthetnék a kártyájukat a fesztiválozók. Az üzemeltetővel együtt gondolkodunk abban, hogy a Sziget után legyen még két plusz helyszín. Folynak az egyeztetések, ám ezt nem tudom megígérni.

hvg.hu: Akkor ez egy teljesen külön cég? Feltehetőleg szépen kaszálnak a szofisztikált rendszerből. Önöknek miért éri meg?

G. K.: A rendszer kiépítőjének fesztiváljaink jelentős referenciaértéke a fontos, tehát a részükre az üzlet megtérülése később történhet meg. Nekünk pedig azért lényeges, hogy kényelmesebbé, biztonságosabbá és legfőképpen gyorsabbá tegyük a fogyasztást a fesztiváljainkon. A tömegrendezvényeken állandó probléma a sorban állás. Ez a rendszer jelentősen gyorsítja a vásárlásokat azzal, hogy nem kell a készpénzzel bíbelődni a fizetésnél, nincs visszajáró, váltópénz.

hvg.hu: Tehát nem lesz újabb sorképző tényező a kártya? A Budai Gourmet-n jól működött?

G. K.: Jól. A feltöltés persze plusz sorban állást jelent, de a vásárlások száma sokkal több, mint ahányszor feltölti az ember a kártyáját. A Gourmet jó főpróba volt, a rendszer tökéletesen működött, csak egy dolog zavart, hogy nem jelentek meg akkora tömegek, hogy tesztelni tudjuk a terhelést.

Az első kártya ingyenes, a második ötszáz forintba kerül
©

hvg.hu: Egyéb vis maiorra fel vannak készülve? Mi történik például, ha sört akarunk venni, és elmegy az áram?

G. K.: Akkor nem működik majd a sörcsap és sötétben kell sorban állni. De a viccet félretéve, a kártyaleolvasó rendszer akkor is működik majd, ugyanis szünetmentes tápegységekkel lett kiegészítve az eszköz. A vendéglátóknak ettől persze sok más baja lesz, ha például egy viharban elmegy az áram.

hvg.hu: Szép időben is, például, hogy a kártyával nem ad senki borravalót. Komoly bevételtől eshetnek el...

G. K.: A borravaló nem kártya, hanem szokásfüggő. Bankkártyával is lehet borravalót adni, mégis idegenkednek a magyarok a kártyás fizetéseknél tőle. Egyelőre. Holott a fesztiválkártya leolvasója minden fizetésnél rákérdez, hogy kíván-e a vendég felszolgálási díjat fizetni. Eddig azt hallgattuk a kereskedőktől, hogy a fesztiválokon sajnos nincs borravaló, mindenkit kénytelenek fix összegre alkalmazni, most meg azért panaszkodnak, hogy mi lesz a plusz bevétellel… A tapasztalatok szerint amúgy a külföldiek tényleg nem adnak borravalót, nyugatabbra ugyanis nem nagyon szokás. Nálunk még most kezd majd kialakulni a kártyás fizetés rendszere a fesztiválokon, meglátjuk, kialakul-e a kártyás borravalózás kultúrája.

hvg.hu: Úgy tűnik, mintha a vendéglátóknak nem lenne kimondottan előnyös az új rendszer.

G. K.: Pedig igen. Egyrészt nem kezelnek pénzt az alkalmazottai, nem tudják meglopni, másrészt, ha gyorsabb lesz a kiszolgálás, többet tudnak majd forgalmazni. Ráadásul az elszámolás rendszere is átalakulhat, ugyanis pontosan tudjuk követni a fogyasztást az egyes egységeknél, ami alapján áttérhetünk a forgalomalapú szerződésekre. Ez sokkal igazságosabb és kedvezőbb megállapodásokat eredményezhet, hiszen, ha a forgalmuk alapján fizetik majd a helypénzt, jelentősen csökken az üzleti kockázatuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vétek György Gasztro

Fesztiváljegyzet: borra sör meggyötör?

Két sörfesztivált is rendeztek Budapesten egy hónapon belül, ahonnan valósággal kiömlöttek a népek. Egy harmadik „sörfelmutatás” viszont szinte teljes érdektelenségbe fulladt. Hogy is volt?

HVG Kult

Csak álom a nyereséges fesztivál?

A tizedére apadt állami támogatás miatt egyre nagyobb bajban vannak a kulturális fesztiválok, az ifjúságra fókuszáló fieszták zöme viszont túlélheti a krízist - derül ki a HVG nyári fesztiválmellékletéből.

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi