szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy éve lépett hivatalba Andrew G. Vajna kormánybiztos, megbízatását a közelmúltban hosszabbította meg a kormány határozatlan időre. Vajna egy olyan általa alapított, átláthatatlan offshore tulajdonosi hátterű hátterű céggel forgalmaztatná az állami pénzből gyártott filmeket, amely korábban egymilliárd forintot tüntetett el az országból adómentesen.

Az egykori hollywoodi producer országgyűlési meghallgatásán kijelentette, hogy az általa alapított Intercom Zrt-vel forgalmaztatná az állami pénzből készülő alkotásokat. Ráadásul a korábban beígért 5-6 film helyett 2011-ben mindössze egy produkció kapott állami támogatást, és egyetlenegy film sem készült el a Filmalap pénzéből, miközben több produceri cég felszámolása megindult a már megítélt és megígért, de visszatartott állami támogatások miatt annak ellenére, hogy a kormánybiztos a cégek megmentéséről beszél.

Az atlatszo.hu forrásainak egybehangzó véleménye szerint Vajna elvesztette a jobboldalra érkezését korábban is fenntartással fogadó, a Fideszhez kötődő filmes potentátok háttértámogatását, kormánybiztosi munkájának pedig egy támogatója maradt csupán Orbán Viktor miniszterelnök személyében.

Nem világos, hogy Vajna ma milyen kapcsolatban áll az általa alapított Intercom Zrt. filmforgalmazó céggel. A filmipari kormánybiztos a legjobb magyarországi filmforgalmazónak minősítette a saját maga által alapított vállalkozást, amelynek vezetéséről saját állítása szerint a kormánybiztosi kinevezése előtt lemondott. Ennek ellenére olyan nagyra értékeli az Intercom tevékenységét, hogy ezzel az átláthatatlan tulajdonosi hátterű, offshore céggel forgalmaztatná a szakmában gúnyosan “Vajna Studios” néven emlegetett Filmalap által állami pénzből – értsd: az adóforintjainkból – finanszírozott magyar filmeket.

Az Intercom Zrt. tulajdonosa ugyanis egy offshore cég, a Curaçao-ban, a Holland Antillákon bejegyzett Magyar Enterprises. A leányvállalat azonban Magyarországon tevékenykedik, így a cégbíróság felé éves beszámolók leadására kötelezett - írja az atlatszo.hu. Az Intercom Zrt. utolsó nyilvánosan elérhető, 2010-es pénzügyi mérlegének tanúsága szerint a cég 2010-ben közel egymilliárd forintos veszteséget produkált. Ezzel párhuzamosan egy év alatt drasztikusan, 2,45 milliárdról 1,48 milliárdra csökkent a vállalat saját tőkéje, ami az egyik legfontosabb céges mutató.

Az Intercom Zrt. 2010-es pénzügyi mérlegének kiegészítő mellékletből pedig kiderül, hogy a vállalat hosszú lejáratra nyújtott kölcsönöket további átláthatatlan tulajdonosi hátterű offshore és külföldi vállalatoknak, és több mint egymilliárd forintnyi ilyen követelését írta le, azaz számolta el soha meg nem térülő veszteségként “hosszú lejáratú kölcsönök értékvesztése” címen. Ilyen módon összesen egymilliárd forint hagyta el az országot, szinte adómentesen. Amennyiben ugyanezt az összeget az Intercom Zrt. nem adta volna kölcsön, hanem osztalékként fizette volna ki tulajdonosainak, jelentős magyarországi adóteherre számíthatott volna. Az effajta kölcsönnyújtás nem veszélytelen, hiszen a kölcsönöket odaítélő menedzsmentnek büntetőjogi felelőssége is lehet, amennyiben egy eljárásban bebizonyosodna, hogy már a kölcsön nyújtásakor is egyértelmű volt, hogy nem fogják visszafizetni azt.

Vajna egyéb üzleti vállalkozásai sem kérkedhetnek sikerekkel az elmúlt évek során – az amerikai lejtmenetről a közelmúltban terjedelmes cikkben számolt be a Magyar Narancs. A producer egy belvárosi kaszinóban korábban egy luxemburgi offshore cégen keresztül tulajdonolt üzletrészét az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. vásárolta meg 245 millió forintért, a szintén a kormánybiztos érdekeltségi körébe tartozó Andrássy úti Roberto Cavalli üzlet pedig a közelmúltban bezárt.

Vajna offshore-kapcsolataira korábban az amerikai Entertainment Weekly is fényt derített, The Boys Who Burned a Billion Dollars (A srácok, akik elégettek egymilliárd dollárt) című tényfeltáró cikkében. A Filmalap és Vajna vállalkozásainak ügyvédje, Pintér Aurél egyben a Világbank pénzügyi szervezete (IFC), valamint több magánnyugdíjpénztár magyarországi képviselője – a Fidesz és a magyar kormány konfliktusai mind a Világbank, mind a magánnyugdíjpénztárak viszonylatában közismertek. Ha Vajna terve sikerül, az azt jelentené, hogy az Intercom Zrt. valódi, ám ismeretlen tulajdonosa belelát az összes magyar filmes cég tevékenységébe, könyvelésébe, számaiba, üzleti titkaiba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint