szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem érkezik sürgősen 100 millió forint, akkor a baranyai múzeumigazgatóság kezelésében lévő tíz intézményt – köztük a Zsolnay, a Csontváry, a Vasarely múzeumokat – be kell zárni - írja a Baranya megyei online lap.

Bezárhat a Zsolnay, a Vasarely, a pár hete megújult Csontváry, valamint még további hat pécsi és egy mohácsi múzeum, mert a megyei múzeumigazgatóság a feladatellátására biztosított korábbi 180 millió forint körüli összeg helyett idén csak 45 milliót kapott költségvetési támogatásként - írja a Baranya megyei online lap, a bama.hu. Dr. Fabényi Júlia igazgatónő úgy fogalmazott, szerinte "valahol elnézhettek 100 millió forintot", de a felelősséget senki sem vállalja.

A megítélt támogatás ugyanis arra sem elég, hogy a gyűjteményeket raktárakban letétbe helyezzék és őrizzék. Kevés önmagában a Káptalan utca (Múzeum utca) és a Papnövelde utcai Nagy kiállítótér fenntartására is, holott ez a kultúrfővárosi beruházások kapcsán uniós előírás. Emellett 40 teremőr és 40 szakember végkielégítéses elbocsátását is meg kellene oldani belőle.

A kilenc pécsi és egy mohácsi múzeum bezárása évente 100 millió forintos bevételtkiesést is jelentene. Fabényi Júlia szerint ráadásul Pécs ezzel elveszíthetné legfőbb turisztikai értékeit is. 

Hargitai János, a baranyai kormánymegbízott azt mondta, biztos, hogy minden múzeumnak össze kell húznia magát, és ki kell dolgozni egy tervet március végéig, hogy ebből a kevés pénzből mit lehet megcsinálni.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól azonban még számíthat többlettámogatásra a pécsi múzeumhálózat, de egyelőre tény, hogy minden 10 forintból három hiányzik - írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!