szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Designdíjat kapott a Magyarország szubjektív atlasza című 2011-es kiadvány Belgiumban.

Belgium egyik legnevesebb designdíjával ismerték el a 2011-ben megjelent Magyarország szubjektív atlaszát, amely Annelys de Vet holland tervező koncepcióját követve, Bujdosó Attila kurátori közreműködésével 50 fiatal magyar alkotó személyes élmények alapján rajzolt képet Magyarországról - írja a Hg.hu.

Magyarország szubjektív atlasza 2011-ben jelent meg a Kitchen Budapest és a HVG Könyvek közös kiadásában, a budapesti Holland Nagykövetség támogatásával. A kötet művészek, designerek, építészek, hackerek és aktivisták közreműködésével készült, vele egy évben pedig megjelent egy hasonló mexikói kötet is. A két könyv közösen nyerte el a 2012. év Henry van de Velde flamand design nívódíjat. Az elismerést 2013. január 15-én Kris Peeters miniszterelnök és Joke Schauvliege környezetért, természetért és kultúráért felelős miniszter adták át a Flamand Parlament épületében.

©

A zsűri értékelése szerint a Brüsszelben dolgozó Annelys de Vet által kitalált szubjektív atlaszok „új és friss gondolatokkal járulnak hozzá a kulturális reprezentációról folyó párbeszédéhez.” „Az atlaszok az emberek válasza az egyre inkább leegyszerűsítő és felszínes politikai vitákra és a hatalom önteltségére. A tömegmédia – mely egyre gyakrabban viseli magán a propaganda jegyeit – hangnemének éles kontrasztját mutatják a szubjektív országatlaszok; a média egy dimenziós, leegyszerűsítő képein mögött egy komplexebb valóságra világítanak rá” – olvasható az értékelésben.

©

Az 1994-ben a Design Flanders által alapított díjat olyan termékek kapják, melyek kitalálásában, fejlesztésében, gyártásában flamand cégek vagy tervezők részt vesznek. Odaítélésében a legfontosabb szempont, hogy technológiai, koncepcionális vagy esztétikai értelemben kimagaslóan innovatív, újszerű ötletet képviseljen az adott termék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt

Válaszolt a kormánynak George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt