szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húszperces taps, transzparensek, trombitaszó, síró művészek és közönség előtt ért véget Alföldi Róbert rendezői munkássága a Nemzeti Színházban szombat este. Mephisto - utoljára.

Szombat este tartották a májusban bemutatott Mephisto utolsó előadását, amely egyben Alföldi Róbert búcsúja is volt a Nemzetitől. (A hvg.hu kritikáját a darabról itt olvashatja!)

A teltházas előadás után a nézők mindegyike egy "Köszönjük!" feliratú A4-es papírt tartott néma csendben a feje felé, miközben egy trombitás Nini Rosso Il Silenzióját (Búcsúdal) játszotta élőben a karzatról.

Szintén a karzatról több transzparenst is lelógattak a nézők: „jog az élethez és a szabadsághoz”, „Köszönjük!" és „To be or Not to Be” feliratokkal. 


A főszerepet alakító Sthol András volt az első színész, aki elsírta magát, ám a közönség reakcióját látva később a színpadra hívott Alföldi Róbert, valamint sok színész is így tett. A darabban nem szereplő színészek is felmentek a színpadra: köztük Kulka János, Molnár Piroska, Znamenák István, aki maga is kamerával vette a közönség szűnni nem akaró vastapsát. 

A nézők virágokat is dobáltak a színpadra.

©

A darab szimbolikus a magyar közbeszédben és kultúrpolitikában: az igazgatói pályázat győztese, Vidnyánszky Attila, aki 2013. július 1-től veszi át a vezetést, azt kérte, hogy a darabot ne mutassák be, hiszen a szereplők közel fele távozni kíván, vagyis a következő évadban technikailag sem folytatható az előadás sorozata.

©

A Nemzetiért és Alföldiért kiálló közönség a darab tartalma miatt is jelképének tekinti a produkciót. A könyvben Hendrik Höfgen német színész elkötelezi magát a weimari baloldalnak, szívvel-lélekkel vallja a marxista értékeket. Ahogy Adolf Hitler hatalomra kerül, Höfgen elmenekül – de a nemzetszocialista párt legmagasabb köreinek támogatására hazatér és a Harmadik Birodalom legfontosabb színészévé válik. Politikai pálfordulását és hűségét azzal jutalmazzák, hogy álmai szerepét, a Faust Mephistóját eljátszhatja. Miként Faust eladja a lelkét, úgy Höfgen is – és ezt a művészeti-értelmiségi prostitúciót még akarva sem lehetne kitörölni a színpadi verzióból.

A darab 10 előadást ért meg, a premierről itt olvashatnak!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!