szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alföldi Róbert úgy érzi, jól került ki a Nemzeti Színház igazgatóváltása körül kialakult botrányból, már nem jut eszébe minden nap a színház, és soha nem volt még ilyen kapós, mint most. Csáki Judit Alföldi Színháza – Öt nemzeti év című könyvében arról is nyíltan beszélt, miért nincsenek barátai, miért szorong civilként, illetve, hogy ha "családpolitikailag" rendben lenne, sokkal nagyobb eséllyel folytathatta volna a munkát a teátrum élén.

"Ott mindent megéltünk. Vége van. Nem álmodom vele, nem jut eszembe, nem fájdalom már" – mondta el Alföldi Róbert Csáki Juditnak, az Alföldi Színháza – Öt nemzeti év című könyv szerzőjének. A kötet csütörtöktől kapható a könyvesboltokban, a bemutatót pedig élőben nézheti a hvg.hu-n.

A könyvben megjelent interjú július végén készült, de Alföldi már akkor is azt nyilatkozta: már nem jut eszébe minden nap a Nemzeti. "Ma eljöttem a Nemzeti mellett; ránéztem, és nem történt bennem semmi. Leraktam. És ebben nagy segítségemre volt az utolsó fél év. […] Az, hogy minden nap azt éltük meg, hogy vége van. Öt hónapon keresztül. Ez már az első pillanatban is érzelmi sokk volt, aztán fokozódott, nőtt és nőtt."

A színész-rendező szerint olyan hosszan és fájdalmasan tartott végül a búcsúzkodás, hogy már-már azt várta: legyen vége. "Ne kelljen még egy kört futnom a miniszteri biztossal, ne kelljen még egy ócska mondatot visszaverni, ne gondolják már, hogy minden lépésem arra irányul, hogy betartsunk a következő vezetésnek – és általában: legyen vége. Mert már nem lehet hogyan megköszönni a szeretetet, az együttérzést, az ünneplést."

©

Alföldi Vidnyánszky Attilával nagyjából öt mondatot váltott a váltás alatt. "Akkor, amikor a Vígszínház jelentkezett, hogy tovább játszaná a Mephistót, fölhívtam, bent volt a házban, bejött, és megkérdeztem, van-e kifogása ez ellen, mondta, hogy nincs. Aztán az utolsó napon reggel odaadtam neki a mindent nyitó kulcsot, és azt mondtam, hogy jó munkát. Ennyi volt."

Réthelyit nagyon bírta

A politikusokkal való viszonyáról azt mondta, normálisan beszéltek vele, Hillerhez nem tudott bejutni, de Réthelyi Miklóst nagyon bírta, a legkönnyebben és a legnormálisabban pedig Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével lehetett beszélni. "Ha üzentem neki, öt perc múlva visszahívott, és normálisan, sőt, nyíltan beszélt."

Orbán Viktorral végül nem jött össze a közös kávézás. "Nem miattam. Ő állítólag üzent, én meg vártam, hogy mikor. Pedig az ötlet biztos igaz volt, mert több helyről hallottam, hogy a miniszterelnök úr találkozni akar velem, mert támogatja ezt a másik színház-ötletet. De ez is jobb így, tényleg."

Arra a kérdésre, milyen hatással voltak rá a "politikusok packázásai" és a "gusztustalan botrányok", a Nemzeti Színház volt igazgatója azt mondta: "Rövid pillanatok voltak, amikor megviseltek vagy kiborítottak. Ha éppen egyedül ültem egy másodpercre. De valahogy nem ment mélyre, és tudom, hogy miért: mert annyira méltatlan, annyira minden nívó alatti volt. Már bocsánat a megfogalmazásért: nem lehet egy lapon említeni ezeket az embereket velünk. […] Egyszerűen olyan sokkal volt felette az, amit csináltunk, hogy nem volt kérdés, mivel kell fogalkozni."

"A legjobban én kerültem ki belőle"

Ami a búcsú óta történteket illeti, Alföldi azt mondta, még sosem volt ilyen kapós, és nagyon jól került ki ebből a helyzetből. "Sőt, ha nagyon önző módon nézem a helyzetet: a legjobban én kerültem ki belőle. A munkatársaim, a színészeim sokkal rosszabb helyzetbe kerültek, mert kényszerdöntéseket kellett hozniuk, akár maradtak, akár eljöttek. Nekem nem kellett." Az exdirektort rendezni itthon és külföldön is hívták, szerepajánlatot viszont nem kapott.

Arra a kérdésre, lesz-e még a Nemzeti Színház igazgatója, nem tudott válaszolni, mint ahogy arra sem, lesz-e még színházigazgató. Színházat szeretne még csinálni, de azt vallja, a Nemzeti speciális ügy. "Oda visszamenni, bármikor, bármilyen körülmények közt… hát, az elég hendikepes helyzet. Azonnal mindenki azt várná, hogy ott folytassuk, ahol abbahagytuk. […] Ha egyszer valami jól sikerült, persze, hogy fél az ember attól, hogy legközelebb is ugyanúgy sikerül-e."

Alföldi Róbertet szeptemberben az X-faktor egyik zsűritagjaként láthatjuk viszont, de a tervei szerint, csak "kicsit megy vissza a celebségbe", mert már "nem küldik rá a bulvárt". Az értelmiségi felelősséget, amelynek rendezőként és színházigazgatóként megérezte a súlyát, nem akarja elhagyni. "A respekt az X-faktorban is megvan. Nem leszek benne a Vacsoracsatában, nem fotóztatom le a lakásom, nem beszélek a kedvenc cipőmárkámról. Ez már mind föl sem merül."

"Velem nem könnyű lenni"

Alföldi a megjelenő könyvben a magánéletéről, illetve a privát élete hiányáról is beszélt. A barátok hiányát a könyvben azzal magyarázta, hogy egyedül akar lenni, mert szüksége van az egyedüllétre. "Valahogy nem marad energiám szeretni a barátaimat; illetve nem is szeretni, hanem ápolni a barátságot. És… ha nem színházban vagyok, én szorongok az emberek közt. […] Talán mert azt gondolom, belőlem csak a színház érdekli az embereket. Szóval, civilként szorongok."

"Velem nem könnyű lenni, és én sem könnyítem meg annak a helyzetét, aki mégis megpróbálná. Így aztán bemászom a csigaházba, mert azt hiszem, nem vagyok elég jó, vagy elég súlyos. […] Mi másért találkozhatnék én valakivel, mint azért, mert én vagyok Alföldi Róbert, a szerep vagy a szereplő? Ehhez képest mi tud lenni az én privát személyiségem? Mi vonzhatna bennem bárkit?"

Más-Színház

A Nemzeti volt igazgatója – bár ezt a fejezetet sokáig ki akarták hagyni a könyvből – a Más-Színház című fejezetben arra is reagált, miért és hogyan kapott szerepet a homoszexualitás a színházában.

"Erről a fejezetről azt gondoltam, hogy nem lesz benne a könyvben. Mert nem akarok 'szenzációs' fejezetet a Nemzetiről szóló könyvbe; semmi olyasmit, hogy "lám-lám, végre bevallja, pedig úgyis tudtuk." Aztán ma, – 2013. május 23-án éjjel – minden máshogy van már. Először is: biztos vagyok benne, hogy nagyobb eséllyel maradhattam volna a Nemzeti igazgatója és folytathattam volna a munkát – nem állítom, hogy biztosan, csak nagyobb eséllyel –, ha rendben lennék "családpolitikailag". Másodszor: néhány napja buzizta le Kerényi Imre valamikori színházrendező a Nemzeti Színház általam vezetett öt évét. És ez már sok. Maradjon csak a fejezet. Akkor is, ha sokan kárörvendve olvassák, hisz "lám-lám, ugye, megmondtuk". Nem saját érintettségem okán jelentek meg meleg szereplők vagy erről szóló darabok a Nemzeti Színház műsorán. Ennél azért nagyobb léptékben gondolkodom az életről is és a színházról is."

[...] "A homoszexuális nem ellentétpárja a heteroszexuálisnak. Nem is érdemes ezzel vagy azzal igazolni egyiket vagy másikat. Van, aki heteroszexuális, és van, aki homoszexuális. Ennyi. A színház dolga, hogy ezt is, azt is mutassa."

Hogy miért találta fontosnak Alföldi, hogy kisebbségi alakokon keresztül mutasson be társadalmi jelenségeket, a könyvből kiderül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!