szerző:
Hatala Noémi
Tetszett a cikk?

A Feldmár Intézet 2011-ben indította el Mesekörét a balassagyarmati börtönben, ahol az elítéltek együtt írnak és rendeznek színdarabokat, melyeket évente kétszer előadnak családtagjaiknak vagy épp nagyobb közönség előtt. A Mesekörrel mindenki jól jár, a fegyelmi cselekmények csökkentek, és a résztvevők családi kapcsolatai is javultak.

A Feldmár Intézet Meseköre Kóródi Mária és Büky Dorottya részvételével 2011 szeptemberében kezdte meg munkáját a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, melynek célja az elítéltek társadalmi reintegrációjának támogatása.

A Mesekör ötlete három évvel ezelőtt, A barna tehén fia című könyv írása közben merült fel Büky Dorottyában és Feldmár Andrásban. A könyv alapgondolata a mesék és az álmok szimbólumvilágának rokonsága volt, amely a beszélgetőpartnereket közös nevezőre segítheti. 2010 ősze óta a Feldmár Intézet folyamatosan indít meseköröket, ennek a programnak a híre jutott el 2011 elején a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnokához, Budai Istvánhoz, aki felkérte az intézetet, hogy dolgozzák ki a mesekör börtönre adaptált verzióját is. (A balassagyarmati börtönben uralkodó szemléletről és az elítéltek mindennapjairól készült interjúnkat itt olvashatják.)

A Feldmár Intézet a Mesekör programmal 2012. október 23-a alkalmából a Büntetés-végrehajtásért emlékérem bronz fokozatát kapta, 2013 júniusában pedig elnyerte az ERSTE Foundation Award for Social Integration nemzetközi díját.

A Feldmár Intézet 2013 őszén indítja el a szabadultak visszailleszkedését segítő B-Terv programot. A Mesekörre épülő kezdeményezés a  büntetés-végrehajtási rendszerből frissen szabadult, családjukhoz visszatérni nem tudók számára olyan lakóközösséget hoz létre, amelyben előítéletektől mentes, asszertív kommunikáció gyakorolható.

Ha tetszett, lájkolja a hvgvideót a Facebookon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Vasárnap lesz a Pilátus című film a Duna tévén

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes