szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Juhász Ferenc a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy meghívták március 15-re, a Kossuth-díjasoknak adott díszvacsorára. A baj csak az, hogy a volt szocialista honvédelmi miniszter kapta a meghívót Orbán Viktor protokollfőnökétől, nem a kétszeres Kossuth-díjas, 87 éves költő.

A politikus beszámolója szerint – amelyre a 444.hu hívta fel a figyelmet – saját, ősidők óta használt e-mail címére küldte a meghívót Orbán Viktor protokollfőnöke. „Igazán kedves formában értesítenek róla, hogy Kossuth-díj várományosa vagyok, hiszen csak a díjazottak részesülhetnek abban a megtiszteltetésben, hogy Viktorral vacsorázzanak.”

Juhász Ferenc
©

A "Művész Úr" megszólítás ébresztett bennem némi kételyt – ironizált Juhász Ferenc (MSZP) –, hogy tényleg jó helyre érkezett a levél, de gyorsan elhessegette ezt a gondolatot. Hozzáteszi, lehet, hogy elmegy, „csak elférünk valahogy egy széken, az 'igazi' Juhász Ferenccel”.

Juhász Ferenc
©

Az óriási bakiból az sejlett fel, hogy Juhász Ferenc (költő) idén – 1951, és 1971 után – megkapja a harmadik Kossuth-díját is.

Ambrus Jenő protokollfőnök a hvg.hu-nak megerősítette a tévedés tényét, mint mondta „gyakori neveknél előfordul”. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a díszvacsorára nem csak a frissen díjazottakat, hanem a korábban már Kossuth-díjat kapott művészek is meghívást kaptak.

"Manapság az emberek mindent feketének vagy fehérnek látnak, így van ez Aczél György megítélésével is. Aki nem élt akkor, nem élt azok között a viszonyok között, az nem tudja, mit beszél. Egy olyan világról beszél, aminek nem volt tanúja" – mondta többek között Juhász Ferenc (költő) két évvel ezelőtt a hvg.hu-nak adott interjújában. "

Azt is kifejtette, hogy mindennap figyeli, várja az új tehetségeket, a nagy verseket, mint Nagy László, vagy Pilinszky írt egykoron. "Minél több a kincs, annál gazdagabb a líra, és vele együtt a társadalom. Erre kell figyelni. Legyen minél több alkotó és mű, amire lehet figyelni. Én ekkor leszek a legboldogabb."

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!