szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vetsera Mária Ferenc József és Erzsébet királynő fiával, Rudolf főherceggel együtt vetett véget az életének Mayerlingben. A mindössze 17 éves lány búcsúleveléről azt hitték, megsemmisült, de most előkerült. "Mary" azt írta benne, hogy nem tudott ellenállni a szerelemnek.

Egy osztrák bank széfjében megtalálták Vetsera Mária bárónőnek, Rudolf osztrák trónörökös szerelmének búcsúleveleit, amelyekről eddig úgy hitték, hogy megsemmisültek. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB), amelynek a dokumentumokat átadták, szenzációsnak nevezte a felfedezést pénteki közleményében.

©

"Nem tudtam ellenállni a szerelemnek" – írta a fiatal nő, aki szerelmével, a trónörökössel együtt 1889. január 28-án a Bécs melletti Mayerlingben véget vetett életének.

Habsburg Rudolf, Ferenc József osztrák császár és magyar király fia és szeretője kettős öngyilkosságáról számos film, regény és színdarab készült. Rudolf feleségének, Stefániának írt rövid búcsúlevelén kívül azonban egyetlen eredeti levél sem maradt fenn – emlékeztetett az ÖNB.

A bécsi Schoellerbankban nemrég tartott leltáron viszont előkerült a Vetsera család 1926-ban letétbe helyezett bőrkötésű barna mappája, benne fényképekkel és Vetsera Mária három, kézzel írt búcsúlevelével.

"A halálban boldogabb leszek, mint az életben"

"Kedves Anyám! Bocsásd meg nekem, amit teszek! Nem tudtam ellenállni a szerelemnek. Vele egyetértésben azt szeretném, ha mellette temetnének el az allandi temetőben. A halálban boldogabb leszek, mint az életben" – írta a fiatal nő anyjához intézett levelében.

©

Édesanyján kívül Johanna (Hanna) nővérétől és Franz (Feri) öccsétől is elbúcsúzott a Maryként becézett lány, négy testvér közül a harmadik. A búcsúleveleket Rudolf trónörökös pecsétjével lezárt borítékokban helyezték el. A mappában megtalálták a bárónő keresztlevelét, valamint halotti anyakönyvi kivonatának két példányát is.

A történészek azt gondolták, hogy Vetsera Mária anyja megsemmisítette ezeket a leveleket. "A most előkerült eredeti példányok egészen különleges értékkel bírnak a történelmi kutatások számára" – áll a könyvtár közleményében.

A trónörökös és szeretője revolverrel elkövetett öngyilkosságának pontos részletei máig sem ismertek teljesen, sokáig valószínűnek tartottak egy kettős gyilkosságot is.

Rudolf, a balhés herceg

Egyes kutatók szerint a liberális gondolkodású Habsburg Rudolfot fojtogatta a közeg és a házasság, amelyben élt, morfiumozott és szifiliszben szenvedett.

Vetsera Mária mindössze 17 éves volt, amikor a nála 13 évvel idősebb, néhány hónappal korábban megismert szeretője oldalán meghalt.

Történetüket számos színdarabban és filmben feldolgozták, Terence Young 1968-as filmjében Catherine Deneuve és Omar Sharif játszotta a főszerepeket.

A búcsúleveleket konzerválják, katalogizálják és digitalizálják, augusztustól a kutatók rendelkezésére bocsátják, közszemlére elsőként jövőre, a Ferenc József császár halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon teszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele