Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

L. Simon László után most a volt államtitkár emberének tartott Sárváry István is távozik. A Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. vezetője és a Várgondnokság vezetője is távozhat.

Sárváry István, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke egy keddi állománygyűlésen jelentette be, hogy augusztus 15-tel távozik a Miniszterelnökség háttérintézménye éléről – ezt maga az érintett is megerősítette lapunk kérdésére, de nyilatkozni nem kívánt. A közgazdász végzettségű Sárváryt a nemrég lapátra került L. Simon László örökségvédelmi államtitkár embereként tartják számon. Korábban a politikus hátországának tekintett Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnál dolgozott, majd L. Simon helyettes-államtitkára lett, 2015-ben, a kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes álamtitkárság megszűnése után lett a Forster elnöke. Igaz, Sárváry viszonya L. Simonnal sem volt felhőtlen az utolsó időkben, ezért sokan számítottak arra, hogy Sárváry maradhat posztján.

Sárváry István
©

L. Simon László a hvg.hu megkeresésére azt mondta, hogy ha a hír igaz, akkor nagyon sajnálja, hogy Lázár János megválik Sárvárytól, hiszen a Várbazár felújítása óta valamennyi nagyobb műemlékes projekt előkészítésében és lebonyolításában részt vett. A volt államtitkár szerint remek szakemberről van szó, és reméli, hogy távozása miatt nem fognak leállni az általuk előkészített budavári fejlesztések. „A Lovarda közbeszerzése lezárult, szerződést lehet kötni a kivitelezővel. A főőrség közbeszerzése is sikeres volt, hamarosan ott is kezdődhetnek a munkák. Megkaptuk az építési engedélyt a Budavári Palota déli összekötő szárnyának átalakítására, a Szent István-teremre is. Nincs más feladata az utódainknak, mint a profin előkészített munkát levezényelni” – nyilatkozta a nemrég épp a csúszó projektek indokával leváltott L. Simon.

Az elmúlt két évben ez a harmadik váltás a Forster élén, és minden esetben politikai okok álltak mögötte. Sárváry 2015-ben az alig egy éve kinevezett, munkájával szemben kifogást nem kapó Sághi Attilát (a Városliget Zrt. jelenlegi igazgatóját) váltotta, mert a megszűnő helyettes államtitkárság miatt kellett a hely számára. Az ő elődje pedig a fideszes műemlékügy tekintélyes alakja, Cselovszki Zoltán volt, akit L. Simon rúgatott ki Lázárral.

Információink szerint hamarosan változás lesz a vári fejlesztéseket koordináló Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. élén is. Plézer Gábor igazgató utódját várhatóan Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár építészcsapatából választják ki. Láthatóan Lázár János erősen megnyirbált portfóliójának maradékát saját bizalmi embereivel akarja irányítani, és nemcsak L. Simontól, hanem embereitől, és az általa felépített struktúrától is megválik. Ugyanakkor ez a szervezet mégis képes volt nagyberuházásokat levezényelni, míg a most fellépő csapat inkább csak ötletpályázatokban jeleskedett. Ilyen volt a Csontváry Múzeum a HVG-ben is kritizált ötletpályázata, mely Hoppál Péter kulturális államtitkár rosszallását is kiváltotta, vagy a Nyugati mellé tervezett több mint 200 milliárdos park terve, illetve most a Gellért-hegy rendezésére kiírt tender.

Kremlinológusok szerint az, hogy ez utóbbinak zsűrijébe meghívták Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkárt, akit szintén L. Simon hozott vissza a politikába, azt mutatja, hogy neki sikerült Lázár bizalmát megszerezni. Puskás 2014-ben elveszítette képviselői mandátumát, és Bátaszék polgármesteri székéért is sikertelenül indult. L. Simon másik emberét, a szintén bukott képviselőt, és zalaegerszegi polgármester Gyutai Csabát, akit mentora a Várgondnokság vezetőjévé tette meg, viszont nem hívták meg az ötletpályázat zsűrijébe, így tehát lehet, hogy ő lesz a következő áldozat.

Gyutai Csaba
©

Még nincs meg sem Sárváry, sem L. Simon utóda sem. Úgy tudjuk, hogy Katona András indul esélyesként valamelyik posztért. Mellette szól, hogy a Károlyi-Csekonics-palotaegyüttesért felelős miniszteri biztos, és Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár köréhez tartozik, vele együtt dolgozott az új miniszterelnöki rezidencia, a volt karmelita kolostor átépítésén. Ellene szól viszont, hogy a projekt jó kétéves csúszásban van, hiszen idén március 15-én kellett volna átadni. Kérdéses, ki fogja vezetni a volt Pénzügyminisztérium átépítését, amit L. Simon kormánybiztosként irányított. Ez a projekt is csúszásban van, állítólag azért, mert Lázár L. Simon kérése ellenére nem engedélyezte, hogy a beruházás a karmelita kolostorhoz hasonlóan, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva kikerülje a közbeszerzéseket. A korábbi tervek az építészek által erősen bírált eredeti homlokzat újraépítésével számoltak, állítólag a miniszterelnök is ezt a Mátyás-templommal konkuráló megoldást látná szívesen, ám Lázár épp a hvg.hu kérdésére azt válaszolta nemrég, hogy elgondolkodik a jelenlegi homlokzat megtartásán.

Hasonlóan léket kapott L. Simon azon elképzelése is, miszerint az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK) egy új korszerű épületbe költöztetik a várból. A könyvtár helyére L. Simon Erzsébet királyné múzeumot tervezett, az Orbán Viktor által preferált Habsburg örökség reprezentálásra. E helyett Lázár János úgy döntött, az OSZK marad a helyén, erről kormányhatározat is született. Lázár egy államtitkári értekezleten állítólag elmondta, azért döntött így, mert L. Simonék nem tudták tartalommal megtölteni a várban felszabaduló helyét.  Forrásaink szerint még az is elképzelhető, hogy nem hallott L. Simon tervéről, ugyanis a politikus felmentése előtti négy hónapban állítólag egy szót sem váltottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Össztűz Boris Johnsonra a Brexit-megállapodást felülíró törvény miatt

Össztűz Boris Johnsonra a Brexit-megállapodást felülíró törvény miatt

Megjelent a rendelet a kötött áras vírustesztekről és a vendéglátóhelyek zárórájáról

Megjelent a rendelet a kötött áras vírustesztekről és a vendéglátóhelyek zárórájáról

Immunológus: Tartogat még meglepetéseket a koronavírus

Immunológus: Tartogat még meglepetéseket a koronavírus