Hercsel Adél
Hercsel Adél
Tetszett a cikk?

A romantika és a cinizmus egyedülálló manhattani keveréke meghódította az egész világot: négy barátnő, aki imádott hatalmas rózsaszín koktélokat inni, randizni, bulizni és vásárolni, egészen addig kalandozott és beszélgetett, amíg elérte, hogy ma már egyre több nő beszélhessen szabadon, tabuk nélkül a szexről. Az 1080p Top 20 lista 16. helyezettje a Szex és New York.

Cold open

A Szex és New York ötlete Darren Star fejéből pattant ki a kilencvenes évek közepén. A jelenleg 55 éves producer akkor már olyan nagy sikerű sorozatokat jegyzett, mint a Melrose Place vagy a Beverly Hills, 90210. Star épp egy új produkció miatt költözött New Yorkba, ahol beleszeretett a New York Observer című lapban megjelenő Szex és New York rovatba. Ezt egy Candace Bushnell nevű hölgy jegyezte, aki heti rendszerességgel gúnyolta ki szellemesen New York ostoba, önimádó agglegényeit.

Star eltökélt célja volt, hogy a rovatból kiindulva olyan hamisítatlan felnőtt vígjátékot készítsen, ami a nők szempontjából mutatja be a szexet. Mindemellett formai újításra is törekedett: el akart szakadni a hagyományos, közönség előtt négy kamerával forgatott, élő vagy gépi nevetést használó televíziós komédiaformátumtól, és a mozifilmeknél alkalmazott módszerekkel akart tévésorozatot készíteni.

Az ötletgazda először a CBS televíziós társaságnál próbálkozott, de ők már a címtől kiborultak, így 1996 nyarán tervével a HBO-hoz fordult, ahol hatalmas lelkesedéssel fogadták az ötletet: Starral egyből produceri és forgatókönyv-írói szerződést kötöttek. Amikor nekilátott az írásnak, először csupán az írónőről mintázott Carrie-ben gondolkodott, aki minden részben új kalandokba keveredik, majd Star hamarosan rájött, hogy hősnője ennél többet érdemel, ezért megajándékozta három nagyszerű barátnővel.

1080p Top 20 – Az évezred legjobb sorozatai

Tizenhat év nem sok idő, ha egy évezredről beszélünk, mégis úgy gondoljuk, a sorozatok legújabb aranykorában eljött az idő egy összegzésre.

Persze egy ilyen lista csak szubjektív lehet – hogy mi alapján válogattunk, azt itt írtuk le.

A sorozat eddigi részei: 20.: Szívek szállodája, 19.: Orange Is the New Black, 18.: Híradósok, 17.: BoJack Horseman, 16.: Szex és New York, 15.: Deadwood, 14.: Foglalkozásuk: amerikai, 13.: Mad Men, 12.: Louie, 11.: South Park / Family Guy,10. Trónok harca

Star számára nem volt kérdés, hogy Sarah Jessica Parker lesz az ő embere: tudta, hogy Carrie Bradshaw figuráját csak ő tudja kellő tartalommal és élettel feltölteni. Bár Sarah Jessica elégedett volt a filmezéssel és a színházi munkával, sikerült meggyőznie, hogy olvassa el a könyvet. A színésznő végül belement a próbaforgatásba, mert elmondása szerint nagyon megérintette a Big és Carrie közti szerelmi szál, és Carrie-hez fogható figurát sem látott még a vásznon. Ezután ki akart táncolni a produkcióból, de meggyőzte egy új lehetőség: producerként a sorozatot és Carrie alakját is a saját képére formálhatja.

A Mr. Biget alakító Chris Noth is hasonló feltételekkel vállalta a szerepet: lényegesen emberibbre vette a figurát, mert nem akarta, hogy csak a sikeres, megfoghatatlan férfit jelentse Carrie-nek. A Mirandát játszó Cynthia Nixont, a Charlotte-ot alakító Kristin Davist, és a Samantha bőrébe bújó Kim Cattrallt, aki a magánéletében ezerszer visszafogottabb nő, mint a sorozat férfifalója, szintén győzködni kellett. Érdekes, hogy végül a négy barátnő közti őszinte szeretet volt a döntő momentum mindhármuk döntésében.

Kristin Davist külön felvillanyozta, hogy most fordult a kocka: „Nagyon élveztem, ahogy a férfi sztárok bekapcsolódnak a sorozatunkba. (…) Nekünk mindig az a szerep jutott, hogy beszállunk egy-két részre a sorozatba, és eljátsszuk a dögös csajt. A férfiak azonban nem szoktak hozzá ehhez a szerephez. Egyszerre a nők a főnökök, és arról szól a dolog, hogy ők mit tartanak szexisnek."

Pilot

Már az 1997 júliusában tartott 10 napos próbaforgatásból látszott, hogy a négy alapkarakter: az elmélkedő írónő, a babaházból frissen szabadult galerista, a fehérmájú PR-nagyasszony és a kemény jogásznő közt tökéletesen működik a kémia, Big és Carrie körül pedig egyenesen forr a levegő. „Vajon a nők is ugyanúgy szexelhetnek, mint a férfiak?”hangzott el az első epizódban 1998 júniusában, amikor az HBO először műsorra tűzte a sorozatot: a közönség televíziótörténeti pillanatot élt ált, amikor a négy barátnő a témát tabuk nélkül megvitatta.

Orális szex, édes hármas, szex jóval fiatalabb férfiakkal, análszex, titkos szex, vibrátor, szex nélkül élő férfiak, videópornó – a szabad szex kérdését csupa szaftos téma követte az első évad további epizódjaiban. A részek tematikussága nagyrészt abból fakad, hogy a 8 fős csapat először a Carrie által a cikkekben feltett kérdéseket írta össze, hogy a cselekményt mindig az adott kérdésekből indítsa el. „Egy hónapon keresztül nem csináltunk mást, csak a saját életünkről beszéltünk, és aztán az egészet rátettük az íróasztalra” – emlékezett vissza az egyik forgatókönyvíró az alkotói módszerekre.

Cliffhanger

A Szex és New York a második évadtól lett bombasiker. Az első évad fergeteges vígjátéki helyzeteket vonultatott fel, a második bővelkedett a mély érzelmekben, a harmadik pedig a kettőt ötvözte. Star a harmadik évadban Carrie-nek új árnyalatokat adott azzal, hogy megcsalta Aidan-t Biggel, aki nem rég vette el Natashát: "azt akartam, hogy az emberek haragudjanak Carrie-re. Piszkolja be a kezét, kövessen el hibát mások megítélésében, és tegyen olyan dolgokat, amiket sosem tehet jóvá, akárcsak a hús-vér emberek."

Válás, terhesség, abortusz, rák, terméketlenség, halál – a negyedik évad jóval nehezebb témákat hozott, de bőven volt árnyék az ötödik évadban is, amiben mindenki szakított és magára maradt. A szenvedés végül meghozta a gyümölcsét, mert az évad végére a hősnők mind megtisztultak és érettebbek lettek. A hatodik évadot mint záró akkordot rendesen megpörgették, majd a sorozathoz képest gyenge utánlövésként készült két Szex és New York film is, melyek elvarrták a szálakat: Carrie végre hozzáment Bighez, Miranda Steve oldalán találta meg a boldogságot, Charlotte is révbe ért Henry mellett, és végre a várva várt baba is megérkezett, Samantha pedig szakított Smith-szel, és újból visszanyerte függetlenséget.

Reboot

Bár sokan a nők egyenjogúságáért folytatott harc zászlóvivőjének tartják, a Szex és New York sosem vált vállaltan feminista sorozattá. „A szereplők szexuálisan szabadok, és bennük van a képesség, hogy sikeresek, vezetők legyenek. Erősek, meggyőzőek, magabiztosak. Ha az ember olyan környezetben nő fel, hogy joga van választani, szavazni, és úgy öltözködni, ahogy akar, azzal lefeküdni, akivel akar, és olyan barátai lehetnek, amilyeneket akar, akkor pontosan ebből faragják majd a személyiségét. De véleményem szerint ez nem feminista sorozat” – nyilatkozta egy interjúban Sarah Jessica Parker.

A sorozattal a producerek mégis fontos üzenetet akartak küldeni a harmincas egyedülálló nőknek: nem baj, ha a harmadik X-en túl nem vagy feleség és édesanya, és inkább a karrieredre, a szórakozásra, az utazásra, a barátaidra és önmagad felfedezésére koncentrálsz, hiszen hatalmas szabadság és boldogság rejlik ebben. Sőt, még azt az ördögtől való gondolatot is felvetették, hogy mi van, ha kiderül, hogy a szingli nők élete jobb, mint a házasoké. Mindemellett persze az alkotók törekedtek a tökéletes balanszra, mert finomkodás nélkül ugyanúgy megmutatták a szingli lét hátrányait is.

Star a legelején azt is a fejébe vette, hogy a divat meghatározó szerephez jut majd a sorozatban, bár arra valószínűleg egyáltalán nem számítottak, hogy a Szex és New York egyenesen stílusbibliaként szolgál majd nők milliói számára. Ehhez persze szükség volt Patricia Field, a veterán New York-i divattervező éleslátására, aki menő manhattani szalonjában 1971 óta látta el egyedi darabokkal New York nagyasszonyait. Star az igazi divatőrült Sarah Jessicában is emberére akadt: naprakész tudásával sokat segített a Szex és New York stílus kialakításában.

Amikor a sorozat megkapta a vádakat, hogy élő ember nem venne fel olyan szetteket, mint Carrie, Charlotte, Samantha és Miranda, Patricia mindig azzal hűtötte le a kedélyeket, hogy a Szex és New York továbbra is egy valóságtól kissé elemelt fikciós sorozat. A Carrie által rajongásig magasztalt Manolo Blahnik cipők például a valóságban is léteznek: New York egyik kedvenc cipőtervezőjéből kétségtelenül a sorozat csinált világszerte ismert designert. A szexi extra magas sarkú cipők alkotója stílusosan meg is köszönte az óriási üzleti sikert: cipőt tervezett Sarah Jessica Parker tiszteletére.

Easter egg

1. Carrie-t még az ágyjelenetekben sem láthatjuk meztelenül a sorozatban, ami nem véletlen: amikor Sarah Jessica elvállalta a szerepet, kikötötte, hogy soha nem fog levetkőzni, mire Star csak annyit mondott: „rendben, téma lezárva”.

2. Az alkotók még az első évad egyik első forgatásán megállapodtak abban, hogy a sorozat az „örök tavaszban” játszódik majd: a negyedik évad utolsó epizódjáig valóban nincs se tél, se ősz, se nyár.

3. Mivel egyszerre mindig két részt vettek fel, egy rendezőt egyszerre két rész rendezésére kértek fel.

4. Mr. Big neve valójában John James Preston.

5. A színésznők által viselt ruhák 40 százalékát kölcsönzik, 60 százalékát pedig vásárolják a turkálóktól a legmenőbb divatszalonokig. Amikor befejeznek egy epizódot, a színésznők eldönthetik, hogy megveszik-e az általuk viselt ruhadarabokat. Viszonylag gyakran élnek is a lehetőséggel.

6. Az idők során számtalan sztár tűnt felt fel vendégszereplőként egy-egy epizódban: a második évad Férfiak, legendák, viagra című részében például Donald Trump is játszik, a második évadban Jon Bon Jovi is randizik Carrie-vel, de Alanis Morisette is megcsókolja az egyik bulijelenetben.

7. New York önkormányzata külön „filmes egységet” tart fent a városban forgató stábok védelmére. Például a főcímjelenetnél többször is el kellett terelniük a forgalmat a Fifth Avenue-n, hogy a tütüt viselő Sarah Jessicát lefröcskölhesse a pocsolyába hajtó busz.

8. A negyedik évad végén Carrie és Big a Central Park tavába borulnak: a jelenet kedvéért több tonna szemetet takarítottak ki a tómederből, de Sarah Jessica még így is megvágta a lábát egy kiálló fémdarabbal.

9. Alexandr Petrovszkijt, a menő képzőművészt, a Studio 54 egykori tagját minden idők egyik legsikeresebb balett-táncosa, Mihail Barisnyikov játssza.

10. Végül egy igazán fontos statisztika: Samantha Jones 6 évad alatt összesen 40 férfival és 2 nővel feküdt le.

Az évezred legjobb sorozatai, 4. rész: BoJack Horseman

Az egyik pillanatban hahotázunk, a következőben a szívünk szakad meg - a Netflix sorozata provokatív hangnemet és zavarba ejtő stílust hozott az animációs sorozatok világába, és a nemrég megjelent harmadik évaddal már biztosan a tévétörténelem legjobbjai között is elfoglalta a helyét. A Hollywood sekélyességének és a felszínes emberi kapcsolatoknak is beintő BoJack Horseman szerintünk a 17.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük