Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Az egyik pillanatban hahotázunk, a következőben a szívünk szakad meg – a Netflix sorozata provokatív hangnemet és zavarba ejtő stílust hozott az animációs sorozatok világába, és a nemrég megjelent harmadik évaddal már biztosan a tévétörténelem legjobbjai között is elfoglalta a helyét. A Hollywood sekélyességének és a felszínes emberi kapcsolatoknak is beintő BoJack Horseman szerintünk a 17. az évezred legjobb sorozatait listázó 1080p Top20-ban.

Cold open

Animációs szatíra Hollywoodról, antropomorf állatokkal, tele popkulturális utalásokkal? Minek kéne néznem ilyet? Ott van a Family Guy, a Simpsons, a Futurama, a Bob’s Burger, vagy az Archer, ezektől már rég megkaptam, amit a BoJack Horseman adni tudna.

Valószínűleg ezt a kételyt kellett elűznie a különleges, beszélő állatok és emberek által lakott világ kitalálójának, Raphael Bob-Waksbergnek, amikor először állt a Tornante produkciós iroda vezetői elé a BoJack Horseman tervével. A döntő érv azonban már ott volt Waksberg kezében: mi lenne, ha a fent felsorolt sorozatokkal ellentétben a BoJack Horseman szereplői részről részre fejlődnének, tetteiknek következményei lennének, a nézők pedig csak akkor élveznék a történetet, ha szép sorban haladnának a részekkel.

Ez az animációs szériák között ritka modell tökéletesen megfelelt a saját gyártású sorozataival a tévés produkciók között a határvidéket, az előremutatót kereső Netflixnek. A BoJack Horseman azonban nem csak ebben szakított a hagyományokkal. A félórás animációs sorozatoktól általában felhőtlen szórakozást, idézhető egysorosokat várunk, Waksberg és csapata azonban már az első évadban világossá tette, hogy a poénok mellett a szereplők hibáit is ugyanolyan kíméletlenül kivesézi majd. Sőt, ha lehet, inkább a karakterek kreált vagy valós démonjaira helyezik a hangsúlyt.

Pilot

Így vált a BoJack a 2010-es évek egyik legnehezebben elmagyarázható sorozatává. Mert az rendben van, Hollywood felszínessége tényleg megkapja a magáét minden részben, de már az első évad is inkább olyan problémákat feszegetett, amelyeket az élőszereplős drámák is sokszor csak karcolgatnak vagy elmismásolnak. Már a sorozat főhőse, BoJack összetett eset: a kilencvenes években szerzett hírnevet egy szitkommal, a sorozat jelenidejében, a 2010-es években azonban már kiégett, az ötvenediket is betöltő sztárocska, aki kétségbeesetten hajkurássza a sikert és a figyelmet. Önző tulajdonságai, alkohol- és drogproblémái azonban minden emberi kapcsolatát tönkreteszik. Ott van benne a jó, de képtelen levetkőzni saját gyengeségeit.

De a többi szereplő sem hibátlan: BoJack ügynöke, a macskaként megjelenő Princess Carolyn mindent karrierjére tesz fel, de közben róla is kiderül, hogy a negyvenhez közelítve belül már a családalapítás vágya emészti. BoJack lakótársa, Todd igazi semmirekellő, nagy szívvel, abszurd ötletekkel, de nulla valóságérzékkel. És akkor még nem említettük a sorozat egyik legnagyobb talányát, Diane-t, a BoJackről könyvet író publicistát, aki az Y-generáció minden frusztrációját magával hordozza, vagy az idegesítően optimista és bugyuta labrador-showmant, Mr. Peanutbuttert (aki a harmadik évadban válik igazán többdimenziós karakterré).

1080p Top 20 – Az évezred legjobb sorozatai

Tizenhat év nem sok idő, ha egy évezredről beszélünk, mégis úgy gondoljuk, a sorozatok legújabb aranykorában eljött az idő egy összegzésre.

Persze egy ilyen lista csak szubjektív lehet – hogy mi alapján válogattunk, azt itt írtuk le.

A sorozat eddigi részei: 20.: Szívek szállodája, 19.: Orange Is the New Black, 18.: Híradósok, 17.: BoJack Horseman, 16.: Szex és New York, 15.: Deadwood, 14.: Foglalkozásuk: amerikai, 13.: Mad Men, 12.: Louie, 11.: South Park / Family Guy, 10. Trónok harca

Hiába azonban az újszerű történetmesélés, a BoJack kezdetben elég vegyes fogadtatásban részesült. A kritikusok az első hat részt nézhették meg a sorozatból, és ez alapján tényleg elképzelhetetlennek tűnt, hogy megjelenése hetében a harmadik évadot elemezze minden részletre kitejedően, egymással versengve szinte az összes tévés szaklap (pl. itt vagy itt). Az első hat részben ugyanis még nem volt világos hogy a BoJack az abszurd, főleg a feltűnő állatok tulajdonságaira épülő humor és a felszín alatt végig ott hömpölygő egyéni sorsdrámák közötti egyensúlyra törekszik majd.

“Az ötletes beállítások, és az all-star színészgárda sem elég arra, hogy rákattanjunk a BoJack Horsemanre. Talán jobb poénokkal, magabiztosabb történetvezetéssel, és Hollywood még merészebb kifigurázásával megérné folytatni, de annyi ennél jobb sorozat van a palettán, még a Netflixen is!”  - írta nem túl elragadtatott kritikájában a nívós The A.V. Club szerzője (a sorozat írói azért a 3. évadban elegánsan vágtak vissza egy poénnal az oldalnak). Azonban a legtöbbeknek csak az első évad (nem túl optimista kicsengésű) vége felé esett le, hogy a BoJack melankóliája, problémafelvetései miatt nem is az animációs sorozatokkal, hanem olyan klasszikus, élőszereplős drámákkal akar versengeni, mint a Mad Men, a Curb Your Enthusiasm vagy a Sopranos.

©

Az alkotók ambiciózus tervei a történetvezetésben azonban könnyen megbukhattak volna két dolgon: ha a történet nem kap megfelelő vizuális körítést, ha a rajzok nem érnek fel a szereplők komplexitásához, vagy ha a figurák hangját kölcsönző színészek okoznak csalódást. Nos, a BoJack stábja mindkettőben kimagasló színvonalat produkál. A sorozat univerzumáról sokat elmond, hogy minden egyes epizódban annyi apró elrejtett részlet van, hogy szinte képtelenség csak egyszer megnézni őket, egy-egy kimerevített kép még percekig tartogathat poénokat. Az pedig a szinkronhangokról mond el sokat, hogy BoJack hangját kölcsönző Will Arnett több kritikus szerint is élete legjobb színészi teljesítményét nyújtja a sorozatban. Igen, csak a hangjával.

Arnettnek amúgy is testhezálló volt Bojack szerepe: Az ítélet: család Gobjaként nevet szerző színész később sohasem futotta be azt a pályát, amit fiatalon jósoltak neki, épp ezért bújhatott könnyedén a kiábrándult, szarkasztikus humorral saját magányát palástoló celebritás (ló)bőrébe. De a többiek sem maradnak el tőle: a Breaking Baddel befutó Aaron Paul Toddként, vagy Amy Sedaris Princess Carolynként is érezhetően saját határait feszegeti minden egyes epizódban.

Cliffhanger

A BoJack Horseman valójában a második évaddal lépett be végleg a legfontosabb futó sorozatok előkelő társaságába. Második nekifutásra, ha lehet, még inkább a végleteket keresték az írók. BoJack és a többi főszereplő élete a felcsillanó lehetőségek ellenére még sötétebb fordulatokat vett, miközben még kíméletlenebb humorral kommentálták szakmai vagy magánéleti kudarcaikat.

A második évad BoJack nagy esélyéről szólt, hogy egy igazi nagy mozifilm főszerepével, megkésve ugyan, de végre visszaszerezze megtépázott hírnevét. Azonban ez a sorozat pont azért emelkedik ki a tévés mezőnyből, mert ebben a történetben minden tettnek megvannak a következményei, így mikor a főhős nem él a nagy lehetőséggel, még mélyebbre süllyed erkölcsileg az évad végére. Ezt a bukást pedig a harmadik évad sem hallgatja el, sőt tovább fokozza, így már egyáltalán nem tűnik túlzásnak a Netflix marketingfogása, miszerint BoJack Horseman a modern tévés történet legantipatikusabb főhőseinek (Soprano, Draper, Underwood) méltó örököse.

©

A július 22-én (a Netflix szokásainak megfelelően) teljes egészében közzétett harmadik évad azonban még elődjeinél is ambiciózusabb lett. Az alkotók most már annak tudatában alkothattak, hogy a kritikai és kommerciális sikernek hála, a nézők felkészültek arra, hogy a szívükhöz növő animációs figurák története hozhat szívszaggató, depresszív és idiótán vicces pillanatokat egy részen belül.

Azonban van egy rész az új évadban, amely már biztosan bevonul a tévés történelembe. A párbeszédek nélküli, teljes egészében a víz alatt játszódó negyedik epizód (Fish Out of Water) egy teljesen új arcát mutatja meg a sorozatnak, és anélkül is teljes mértékben élvezhető, hogy akár egy percet láttunk volna a többi részből. A sorozat alkotói a nulláról építették fel a víz alatti világ kulisszáit, szereplőit és szabályait, de a Spongyabobot, a Chaplin-filmeket és Pixar-produkciókat idéző 25 percért simán megérte. Mint ahogy a harmadik évad a kockáztatás helyett a biztonságosra törekvő tévés sorozatiparnak, és az elértéktelenedett Oscar-hajszának is ügyesen beint, de még egy fontos dolgot tesz: BoJacktől az évad végére az eddigi legmélyebb válságában búcsúzunk, kérdés, vajon innen vezet-e felfelé út a főhős számára.

Easter egg

A legnagyobb mókát minden egyes rész végén az jelenti, ha visszanézzük kik is kölcsönözték hangjukat a képzelt Hollywood, pardon, Hollywoo állat vagy ember lakóinak. Felsorolni is nehéz, hogy ki mindenki fordult meg legalább egy rész erejéig a sorozatban: J.K Simmons, Lisa Kudrow, Olivia Wilde vagy Weird Al' Yankovic mellett persze van, aki saját magát alakítja a BoJackben. A legszórakoztatóbb mellékszereplő talán a „karakterszínész” Margo Martindale, de cameózótt már a szériában Jessica Biel és Paul McCartney is.

Az epizódokban elhangzó zenei részletekre is érmes odafigyelni, hiszen a BoJackben nem valódi számok hangzanak el, hanem általában valamelyik szereplő hallgatja a rádiót, ahol mindig egy-egy stílus vagy korszak tökéletes paródiáját hallhatjuk. De sokat lendített a BoJack sikerén, hogy az intró és a végefőcím is tökéletes zenét kapott: előbbit a Black Keys tagja, Patrick Carney, utóbbit a Grouplove követte el.

Az évezred legjobb sorozatai, 3. rész: Híradósok

Az elnök embereivel már bizonyított írócsászár Aaron Sorkin 2012-ben egy önérzetes híradóson és stábján keresztül közvetítette idealista világképét - az HBO szériája az egyik első olyan tévésorozat volt, amelynek sikerült egy mozisztárt a kisképernyőre csábítani Jeff Daniels személyében. Az 1080p Top 20-ban ezúttal a 18. helyezettet, a Híradósokat (The Newsroom) mutatjuk be.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspárt

Felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspárt

Bankszámlát nyitott más nevében, börtönbüntetést és pénzbírságot kapott

Bankszámlát nyitott más nevében, börtönbüntetést és pénzbírságot kapott

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét