szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt

Az vitán felül áll, hogy a 2000-es évek a sorozatok új, minden eddiginél színesebb és színvonalasabb időszakát hozták el, aminek mi nézők örülhetünk a legjobban. De melyik volt a legelőremutatóbb széria? A legnagyobb hatású? Vagy szimplán a legjobb? Nehéz kérdés, ugye? A következő hetekben sorban bemutatjuk szerintünk melyek voltak az új évezred legjobbjai. Mielőtt elkezdenénk a listát, először eláruljuk miért és mi alapján válogattunk.

Furcsa pillanata volt a 2013-as Emmy-gálának, amikor Vince Gilligan, a Breaking Bad vezető írója a díj átvételekor épp a nagy rivális széria, a House of Cards gyártójának,a Netflixnek mondott köszönetet beszédében. „Azt gondolom, a Netflixnek köszönhetjük, hogy adásban maradhattunk. Nem hiszem, hogy a sorozatunk amúgy megért volna kettőnél több évadot... Ez a televíziózás új korszaka és szerencsések vagyunk, hogy ennek a gyümölcseit mi is learathattuk.”

Gilligan új éra alatt azt a ma már teljesen természetesnek vett korszakot értette, ahol a sorozatok teljes évadai egy-két kattintással, néha percek alatt elérhetőek, legálisan, jó minőségben. A Breaking Bad óriási sikere a tökéletes példa rá, hogy mit is jelentett ez a technológiai változás a nézői viselkedésben. Míg a Breaking Bad első évada alacsony nézettséget hozott, és komoly veszélyben forgott a folytatás, a Netflix és a többi, teljes évadokat kínáló streaming-felület betörésével egyszer csak szájhagyomány útján elkezdett kultsikerré válni a sorozat. Ahogy a sorozat a befejező, ötödik évadához közeledett, úgy nőtt világszerte a rajongótábora, az egykor lesajnált első évadot pedig lassan az egész világ bepótolta. Ha nincs ez technikai változás, a Breaking Bad lehet csak egy szűk amerikai rétegnek mondana ma bármit is.

A tévés forradalom persze nem csak a Netflixnek köszönhető, hiszen Amerikában a kábeltévés produkciók hoztak igazi fordulatot a sorozatok terén, a kilencvenes évek második felében indult el az a folyamat, hogy sorban készültek az összetettebb, több szálon futó, még több karaktert, képileg pedig kimunkáltabb, mozifilmekre jellemző megoldásokat felvonultató szériák.

Azaz, a Columbóval vagy a Kojakkel ellentétben már nem lehetett bármikor bekapcsolódni, ami egyben nagyobb kreatív szabadságot is adott az alkotóknak. Megjelentek az árnyaltabb karakterek, a pozitív hősöket, Mitch Bukemeket vagy Bobby Ewingokat végleg elsöpörték a Tony Sopranohoz vagy Don Draperhez hasonló, nem épp feddhetetlen életet élő, pont ezért emberibb karakterek

A sorozatok kreatívjai egyre kevésébé egy részre, inkább egy évadra építettek (ezt aztán a Netflix saját gyártású sorozatai vitték a csúcsra, ahol már egyben teszik elérhetővé a teljes évadokat). Az úttörő az HBO volt a kilencvenes években, majd a jelenség a szélessávú internet, a fájlmegosztók terjedésével, a DVD- és később a Bluray-piac élénkülésével a 2000-es évek közepén vált igazán szembetűnővé Európából nézve.

2016-ra azonban eljutottunk oda, hogy már ahhoz is telített a minőségi sorozatpiac, hogy képtelenség minden izgalmas, épp futó szériát követni. Arról nem is beszélve, hogy így rengeteg rejtett kincs is kimarad.

Ezért döntöttünk úgy, hogy ideje kicsit visszatekinteni, és összegyűjteni a televízió modern aranykorának legjobb sorozatait, szigorúan szubjektív alapon, a játék kedvéért. Természetesen várjuk, sőt elvárjuk, hogy a kommentekben, majd a későbbi szavazásokon megkapjuk a magunkét, hogy ezt vagy azt a sorozatot miért tettük a listára, míg mást miért nem. Illetve mindenkit arra biztatnánk, küldje el saját kedvenceit is, hátha valamelyik gyöngyszem kimaradt nekünk is.

.

A listát hétről-hétre közöljük, minden héten egy sorozatot járunk körbe, remélhetőleg úgy, hogy az a rajongóknak és a teljesen szűz érdeklődöknek is izgalmas legyen.

Mivel a közmegegyezés az ezredfordulóhoz köti a korszak kezdetét, ezért a következő kritériumokat szabtuk a toplista összeállításakor.

A sorozatnak mindenképpen futnia kellett a 2000-es években. De szóba jöhettek a kilencvenes években kezdődő, és az új évezredben folytatódó sorozatok is.

Ha a sorozat jelenleg is fut, akkor minimum három befejezett évaddal kell rendelkeznie, mivel ez alapján már megítélhető a műsor minősége.

Szóba jöhetett animációs és élőszereplős sorozat is.

A húszas lista huszadik helyezettjét ma este közöljük, ezután szépen sorban, hetente jön a többi rész egészen az első helyezettig.

Most sorozatok nyitó- és záróképeit pakolták egymás mellé egy gyönyörű videóban

A filmes változat után elmaradhatatlan volt a népszerű szériák feldolgozása, a Lost, a Twin Peaks vagy a Maffiózók képeitől még mindig kiráz minket a hideg.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken

Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal

Tétova támadók, akik a legkínosabb gyomrosokat vihetik be a Fidesznek

Tétova támadók, akik a legkínosabb gyomrosokat vihetik be a Fidesznek

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz

Semjén: Bármi történjen is, a magyar növekedés mindig a német fölött lesz

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel