szerző:
Balkányi Nóra
Tetszett a cikk?

A fantasy műfaját megújító véres hatalomsztori jóval több annál a sokkoló HBO-sorozatnál, ahogyan sokan ismerik. Sárkányok! Vér! Őrület! Szex! Az 1080p Top 20 listánk 10. helyén a Trónok harca áll.

Valószínűleg még az is vág valamit a Trónok harcáról, aki amúgy elvből nem ülne le törpés-kardos sorozatot nézni, amiből ráadásul még a zombikat se tudták kihagyni. A rekordokat döntögető Emmy-jelölésekkel, legtorrentezettebb részekkel, és sokmilliós rajongói bázissal rendelkező Game of Thrones (GOT) mára kikerülhetetlen popkulturális termékké és jól olajozott szórakoztatóipari gépezetté vált.

Cold open

A Trónok harca univerzumához egyszerre tartoznak szimpatikusan támogatott jó ügyek (menekültválsággal kapcsolatos figyelemfelhívó akció), celebbé nőtt gyerekszínészek (az egekbe dicsért Arya-Sansa páros: Maisie Williams és Sophie Turner), okosan felépített kampányok (most épp választási tematikára építő szavazós) és jól idézhető egysorosok. Ha szeretnénk, roskadásig vásárolhatjuk magunkat merchandise-termékekkel is targaryenes sütiformától apró Varys-figuráig (tényleg).

Mindez nem azt jelenti, hogy az alkotók – David Benioff és D. B. Weiss – útközben leálltak volna a kísérletezéssel élvezve a jelenség körül erősödő folyamatos habverést. A Trónok harca több ízben írt tévétörténetet. Nem csak harcjelenetekkel.

GIF

A színészekkel beszélgettünk

Bevett filmes reklámmegoldás egy-egy projekt színészeit csomó újságíróval összezárni. Az HBO is így tett tavasszal Londonban, ahol összesen 14 szereplővel találkoztunk. Bemutattuk az Arya Starkot játszó Maisie Williamst és az arcnélküli emberként visszatérő Tom Wlaschihát, leírtuk, hogyan hekkelte szét az interjúkat a Theon Greyjoyt játszó Alfie Allen, hogy mennyire skót a Podrick Payne karakterével népszerűvé vált Daniel Portman, miért érezte magát középkori nyári táborban a Bran Starkot játszó Isaac Hempstead-Wright, és mit tesz minden színész a forgatókönyvekkel Ellie Kendrick (Meera Reed) szerint.


Pilot

2006 januárjában – tíz évvel A tűz és jég dala sorozat első kötetének megjelenése után – G. R. R. Martin ügynöke kereste meg Benioffot, aki némi olvasás után lázasan előadta tévére írt alapötletét Weissnek. Kollégáját nem kellett biztatni: Weiss 36 óra alatt végezte ki az első regényt. Miután Benioff és Weiss egy maratoni megbeszélésen meggyőzte Martint is, az HBO-nál sikerrel landolt a terv (az alkotók szerint végül azzal vágódtak be Martinnál, hogy jó válaszokat adtak a „ki Havas Jon anyja” filozófiai kérdéskörben).

©

A fejlesztés 2007 elején indult, a pilotot 2009-ben forgatták. Az első, zártkörű vetítés nem teljesített valami jól, az eredeti epizód 90 százalékát újra kellett forgatni. Az alkotók emellett már a kezdetekkor öt és tízmillió dollár közötti költségvetésből dolgozhattak, a teljes első évadra pedig összesen ötven-hatvan millió dollárt kaptak. Az eddigi utolsó, a hatodik évad költségei már több mint százmillió dollárig kúsztak, amivel Benioffék rekordot döntöttek a sorozatok világában. Persze a Trónok harca elég hülyén nézne ki irodai felvételeken. Az HBO sivatagtól jégviharig, óriási harcjelenetektől támadó zombihadseregig vonultatja fel gigászi képeit.

GIF

A Trónok harca emellett kiterjedt szereplőgárdával dolgozik. A karakterek neveit, tisztségeit, rokonsági és egyéb kapcsolatait, illetve jogait a Vastrónhoz nehezebb követni, mint a Szilmarilok-féle tündevándorlásokat. Pedig a sorozat kiemelt szereplői sehol nem tartanak a regények szövevényes karaktereihez képest. A könyveket Martin az ő szemszögükből írja fejezetenként, és mivel elképzelt világ epikus háborúit követő sztoriról van szó, a sorozatban sok szál került követhetetlen, kivágott vagy egyszerűsített kategóriába.

1080p Top 20 – Az évezred legjobb sorozatai

Tizenhat év nem sok idő, ha egy évezredről beszélünk, mégis úgy gondoljuk, a sorozatok legújabb aranykorában eljött az idő egy összegzésre. Persze egy ilyen lista csak szubjektív lehet – hogy mi alapján válogattunk, azt itt írtuk le.

A sorozat eddigi részei: 20.: Szívek szállodája, 19.: Orange Is the New Black, 18.: Híradósok, 17.: BoJack Horseman, 16.: Szex és New York, 15.: Deadwood, 14.: Foglalkozásuk: amerikai, 13.: Mad Men, 12.: Louie, 11.: South Park / Family Guy.


Cliffhanger

A szakma és a közönség a kezdetektől fogva egyre pozitívabba fogadta a sorozatot. A GOT hamar elismertté vált, miközben a – túlnyomórészt nőket ábrázoló vagy nők ellen irányuló – meztelen és erőszakos jelenetek miatt mindig megosztó volt, és az is maradt. Kiugró példa Sansa erőszak jelenete, ami után a sorozat ellen bojkottot is hirdettek. Hasonlóan nehezen védhető a „Dany <3 Drogo” jelenség is, ahol a kezdetekben bántalmazó és agresszíven elnyomó kapcsolatból varázslatos-pónilovas szerelem lett.

A Trónok harca védjegyévé vált az is, hogy szinte önmagára licitálva üti ki a biztosítékot, mivel egyik szereplője sincs biztonságban. Soha. Arról a sorozatról beszélünk, ahol a plakátokon egyedül szereplő és amúgy is főszerepet játszó sztárt – Sean Bean – egy mozdulattal fejeztek le az első évad (!) végén. Az ehhez hasonló bátor húzásokról a készítők később sem szoktak le. A brutális gyilkolászások mellett (sosem felejtjük Ramsay Bolton kutyáit) a Trónok harca ismert dialógjairól és a hatalmi játszmákat aktívan követő politikusokról is (olyan kaliberekről beszélhetünk, mint Barack Obama).

GIF

A pólóra, bögrére és egészhátas tetkóra kívánkozó bölcsességeket általában a zseniális Peter Dinklage által játszott Tyrion Lannister kapja, de ami miatt valószínűleg idén is Emmy-csúcsot fog dönteni a sorozat, az mégis a gigászi csatajelenetek megvalósítása lesz. Volt már és valószínűleg lesz is még a hatodik évad kilencedik részéhez hasonló akció a sorozat történetében, de hogy az meg tudja-e majd ugrani a Battle of the Bastards szintjét, minimum kérdéses. Ha valaki ezután a rész után nem lesz pacifista, nézze meg az Apokalipszis mostot, aztán gyorsan olvassa el A 22-es csapdáját és Az ötös számú vágóhidat.

A muzsika hangjai
A GOT univerzumban több színész is zenél. Jacob Anderson (Szürke Féreg) például indie R&B-vel aktív, Iwan Rheon (Ramsay Bolton) pedig egyszál gitáros dalszerző. Jeoffrey esküvőjén anno a Sigur Rós játszott, bár ezt az ifjú pár nem igazán értékelte. A Trónok harca tavaly összeállt a Coldplay csapatával is egy kamu musical erejéig, amivel valójában egy beteg gyerekeken segítő alapítványt lehetett támogatni. A sorozat soundtrackje is annyira sikeres, hogy az HBO augusztusban bejelentette: turnét indít a zeneszerző Ramin Djawadi vezetésével. Akinek nincs meg a név, emlékezzen a hatodik évad záró részére, aminek egyértelmű nyertese Mr. Djawadi volt.

Reboot

Már tudjuk, hogy csak két rövid évad van hátra a sztori lekerekítéséig. Benioffnak és Weissnek összesen 13 részben kell megoldania a dolgot, és csak reménykedni tudunk, hogy a vége nem a mindenkit elnyelő zombiapokalipszis lesz (nem mintha az egy Havas Jonon kívül bárki tett volna bármit ezellen az elmúlt hat évadban). A sorozat írói és Martin között ugyan zajlik egyeztetés, az HBO végül a hatodik évaddal beelőzte Martint. Több nagy csavar így hamarabb jött ki tévén, mint a könyvekben, de biztosat nem tud senki. Az új részt, a Tél szeleit 2011 óta várják oly sokan, de aki igazán nem bír magával, már elolvashatja a regény neten keringő fejezeteit (mindezt összefoglalta a Vox).

©

Easter Egg

A Trónok utalás-rendszerét szinte lehetetlen követni. A Monty Python és a Gyűrűk ura-féle világ rendszeresen megjelenik, a Vastrón például nem csak random legyőzött kardokból lett összekovácsolva. Ott figyel Gandalf kardja, a Glamdring. Kedves gesztus az is, hogy Havas Jon legjobb haverjainak nevei – Sam és Pyp – megegyeznek a hobbit Samu és Pippin neveinek eredeti verziójával.

A sorozat írói szeretnek játszani azzal is, hogy előre és hátra utalgassanak saját teremtett világukon belül. Kisujj például a negyedik évadban szépen előre elsorolja, hogyan fog meghalni Joffrey, Shae és Tywin Lannister, de a Havas Jon szüleinek kilétét boncolgató híres R+L = J teória igazolására is sok nyomot találtak korábban a rajongók. Milyen igazuk volt.

Az évezred legjobb sorozatai, 10. rész: South Park / Family Guy

A Simpson család animációs egyeduralkodásának két széria vetett véget a kilencvenes évek végén: a botrányt botrányra halmozó South Parkkal a konzervatív és a liberális oldal sem tud igazán mit kezdeni, a Family Guyt pedig egyszer már a halálból hozták vissza az elkötelezett rajongók. Az 1080p Top 20 rendhagyó cikkel folytatódik, a 11.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája