Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Bár 2007-ben véget ért, azóta szinte le sem került a magyar tévéadók műsoráról a Szívek szállodája, ami felejthetetlen karaktereivel és pörgős párbeszédeivel kavarta fel a családi sorozatok állóvízét a kétezres évek elején. Az 1080p Top 20-ban az új évezred eddigi legjobb sorozatait vesszük sorra – a 20. helyezett a Gilmore Girls.

Cold open

Ebben a sorozatban tényleg minden készen állt arra, hogy egy közepesen unalmas, hamis giccs legyen belőle. Adott volt egy harmincas éveiben járó, a New York-i elitben felnőtt nő, Amy Sherman-Palladino, aki a kilencvenes éveket jórészt felejthető sorozatok írói stábjában bukdácsolta végig. Adott volt egy nem túl eredeti alapötlet (anya és lánya, akik sokkal inkább barátok), egy Connecticut állambeli környezetben (vagyis Amerika leggazdagabb, legbelterjesebb területén), és adott volt a készítő által megálmodott szentimentalizmus – Sherman-Palladino ugyanis a Spencer Tracy–Katharine Hepburn páros negyvenes-ötvenes évekbeli mágikus románcait próbálta megidézni sorozatában.

Minderre még rájött az, hogy a forgatókönyv fejlesztését a konzervatív hirdetőkből álló Családbarát Műsorok Fóruma (FFPF) támogatta, nekik pedig nyilván nem a minőségi tévézés, hanem a minél nagyobb célközönség megtalálása számított. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy az összes lehetséges országos csatorna közül az a The WB rendelte be a szériát, amelynek a Gilmore Girls indulásakor olyan sorozatok voltak a húzónevei, mint a Bűbájos boszorkák, a Dawson és a haverok, a Hetedik mennyország vagy a Jack és Jill.

GG

Pilot

1080p Top 20 – Az új évezred legjobb sorozatai

Tizenhat év nem sok idő, ha egy évezredről beszélünk, mégis úgy gondoljuk, a sorozatok legújabb aranykorában eljött az idő egy összegzésre.

Persze egy ilyen lista csak szubjektív lehet – hogy mi alapján válogattunk, azt itt írtuk le.

A sorozat eddigi részei: 19.: Orange Is the New Black, 18.: Híradósok, 17.: BoJack Horseman, 16.: Szex és New York, 15.: Deadwood, 14.: Foglalkozásuk: amerikai, 13.: Mad Men, 12.: Louie, 11.: South Park / Family Guy. 10. Trónok harca

Szerencsére mindenkire rácáfolt Sherman-Palladino: pörgős, szellemes, popkulturális utalásokkal teli dialógusaival átírta a szerializált tévézésről alkotott képet, ezzel új közönségek felé is kinyitva a tinidráma/családi sorozat műfajának ajtaját.

A castinggal is nagyot húzott. Lorelai Gilmore szerepére azt a Lauren Grahamet választotta, aki igazi sorozatpestis hírében állt: négy olyan szériában is állandó szereplő volt, amelyet az első évad után lelőtt a saját csatornája. Alexis Bledelt pedig egy művészeti magánegyetemről rángatták ki egy év után, így a Gilmore Girlsben kapott először olyan szerepet, amelyben beszélnie is kellett. A két – a sorozat 2000-es indulásakor 33 és 19 éves – nő közti családi-baráti kémia a kezdetektől fogva ellenállhatatlan volt.

„[A Gilmore Girls] annyira friss és valós, mint amennyire elcsépelt és mesterkélt a Dawson és a haverok” – ezt a Hollywood Reporter írta az első rész után, tökéletesen illusztrálva, hogy miért nem érdemes beskatulyázni a sorozatot a szappanoperákra hajazó ifjúsági szériák kategóriájába – ebben sajnos a magyar cím, a Szívek szállodája sem sokat segített.

Cliffhanger

Az alapsztori szerint Lorelai Gilmore 16 évesen teherbe esett, és bár nem kívánta folytatni a kapcsolatot az apával, szülei rosszallása ellenére úgy döntött, megszüli és egyedül felneveli a lányt. Amikor bekapcsolódunk a történetbe, Rory már 16 éves, és valóra válik az álma: felveszik a Chilton gyakorlóiskolába, ahonnan esélye lenne bekerülni a Harvardra. Lorelai azonban szobalányi fizetéséből nem tudja finanszírozni lánya tanulmányait, ezért minden ellenérzésével együtt a szüleihez fordul segítségért. Az arisztokrata-életvitelt folytató szülők egy feltétellel adnak pénzt Rory iskoláztatására: ha minden héten egyszer együtt vacsorázik a család.

Tény, hogy nem a vizuális innováció vagy komplex cselekmény miatt marad emlékezetes a Gilmore Girls – viszont a zseniális dialógokon felül olyan színes karakterfelhozatallal rendelkezik, hogy bűntudat nélkül merülünk el a kissé giccses Stars Hollow lakóközösségében.

A mindig készséges vendéglős Luke, a modoros concierge Michel, a hóbortos szakács Sookie, a szigorú tradicionális anyja által elnyomott koreai rockercsaj, Lane, a lobbanékony mintadiák Paris, a különc mindenes Kirk, a gentleman nagypapa és a kiállhatatlan nagymama, és persze Rory aktuális pasijai (Dean, Jess, Logan) egytől egyig emlékezetes karakterek – és akkor a makulátlanra hangolt epizódszereplőkről (a felejthetetlen T.J., a mindentudó Miss Patty vagy a szervezkedő Taylor) még nem is beszéltünk.

Miután hat évadon keresztül felfelé ívelt a sorozat nézettsége, és a minősége sem romlott semmit, végül egy puszta szervezeti kavarás döntötte be a szériát. 2006 áprilisában Sherman-Palladino bejelentette, hogy nem tudott megállapodni a The WB helyét átvevő új csatorna, a The CW képviselőivel, ezért nélküle folytatódik a Gilmore Girls. A felemás, szokatlanul csapkodó hetedik évad már a nézőknél is rosszabbul teljesített, ráadásul a The CW sokallta a főszereplők fizetését is, így 2007-ben véget ért a sorozat – a rajongók viszont nem voltak megelégedve a fináléval, valódi lezárást követeltek.

GG

Reboot

És reménykedhettek is egy darabig. Alexis Bledel mozis karrierje csak nem akart beindulni, Sherman-Palladino sorban bukott el újabb sorozataival – úgy tűnt, egyedül Lauren Graham találta meg a számításait, ő a Vásott szülők (Parenthood) című sorozatban főszerepelt 2010 és 2015 között. Na persze a Sookie-t alakító Melissa McCarthyn kívül, ő ugyanis Oscar-jelölt mozisztárrá nőtte ki magát.

Aztán amikor már senki nem számított rá, a nagy Netflix-bumm közepette bejelentették, hogy Az ítélet: család (Arrested Development) után újabb méltatlanul befejezett sorozatnak adnak új esélyt: a Gilmore Girlsnek. Ráadásul Amy Sherman-Palladino mellett szinte a teljes szereplőgárda visszatér – a legnagyobb hiányzó Edward Hermann lesz, Richard nagypapa megformálója ugyanis 2014-ben elhunyt.

De nem egy hagyományos nyolcadik évadra kell gondolni. A 2016. november 22-én érkező, Gilmore Girls: A Year in the Life című miniszéria négy, egyenként 90 perces epizódból áll majd, Tél, Tavasz, Nyár és Ősz címekkel – vagyis tulajdonképpen egyszerre vált valóra azoknak a kívánsága, akik egy többrészes új évadot szerettek volna, és azoké, akik inkább hosszabb terjedelemben, filmen látták volna viszont a karakterek új kalandjait.

Easter egg

Mindig jó felfedezni időközben befutott arcokat egy-egy régebbi sorozatban. A Mad Men sztárja, Jon Hamm például még korántsem volt meghatározó tévés arc, amikor feltűnt Lorelai udvarlójaként a harmadik évad egyik részében. A Parks and Recreation kultikus Ron Swansonja, Nick Offerman és többek közt a Family Guy készítője, Seth MacFarlane is megmutatta magát a nagy befutás előtt egy epizód erejéig.

De nevezték már a Gilmore Girlst Twin Peaks-osztálytalálkozónak is, hiszen David Lynch szériájának két fontos színésznője is megjelent Stars Hollow-ban: a Twin Peaks Shellyje, Mädchen Amick itt egy Sherry nevű nőt játszott, aki Rory apjának új élettársa volt, míg a Lynch-sorozat Audreyja, Sherilyn Fenn a Luke-nak gyereket szülő Annát alakította. Nem véletlenül készült el az alábbi videó sem:

Itt vannak az első képek az újrainduló Szívek szállodájából

Legutóbb a Netflixen újjáéledő sorozat Sookie-ja, Melissa McCarthy tűnt fel egy képen, de szinte minden visszatérő szereplőről láthattuk már képeket.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás