szerző:
hvg.hu

Életének 52. évében kedden elhunyt Burger Barna, aki 23 éven át fotózta a miniszterelnököt. Izomsorvadásban szenvedett.

Kedd hajnalban, 51 éves korában elhunyt Burger Barna fotós, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi fotósa - írta a Lokál. Burger Barna az ALS nevű, izomsorvadással járó betegségben szenvedett. Három nap múlva lett volna az 52. születésnapja.

Burger Barna, aki 23 éven át fotózta a miniszterelnököt, utolsó kiállításán az Országos Kéktúrán készült fotóit mutatta be a Budapest Projekt Galériában.

Burger Barna Kékvándor című, az Országos Kéktúra útvonalán készült fotókat bemutató kiállításának megnyitóján a belvárosi Budapest Projekt Galériában 2016. augusztus 2-án.
©

A Heti Válasznak tavaly adott interjú idején a fotós három gyerekével, feleségével élt, és már csak segítséggel tudott kimozdulni piliscsabai házából. Mint a lapnak elmondta, rengeteg segítséget kapott barátaitól.

Burger Barna elmondta, holisztikus módon önmagát próbálta gyógyítani. Betegségében a kiszolgáltatottságot szenvedte meg a leginkább: egész nap vele kell lennie valakinek, mert inni sem tud egyedül. Ennek ellenére nagy célja, hogy egyszer újra végigjárhassa a kéktúrát - mondta akkor a hetilapnak.

Arról is beszélt, nem bánja, hogy Orbán Viktor udvari fotósaként aposztrofálják. „Mindenképpen kell szimpátia hozzá, ennyi ideig nem is lehet együtt lenni valakivel anélkül, hogy jól éreznéd magad vele. Szerettem csinálni, és büszke vagyok rá." Később azért megjegyzte, hogy azok, akik udvari fotósként tekintenek rá, esetleg nem is tudják, hogy az ő fotója volt például Esterházy Péter vagy Kertész Imre temetésén is. (Komoly íróportré-sorozatot készített a 2000-es években.)

Orbán Viktor a Facebookon kedd reggel megemlékezett Burger haláláról: azt írta, "a Kéktúra az égben ért véget. Nekünk csak a képek és a közös emlékek maradtak. Isten Veled, Barátom! Legyen Neked könnyű a föld."

Burger Barna 1965. február 24-én született Budapesten. 18 éves kora előtt NBI-es focista is volt, felnőttként sokáig az Íróválogatottat erősítette. A Práter utcai fotósiskolában tanult, 1990-től foglalkozott hivatalosan fotózással. 1992-ben a PROFIL Osztrák politikai magazin kelet-európai tudósítója, 1995-ben a Képes Európa képszerkesztője lett dolgozik. Három társával megalapította a Fotográfia Art&Work Stúdiót. 2000-ben alapító cégvezetője lett a Fókusz-Pókusz fotóügynökségnek. Megbízói között olyan lapok szerepeltek, mint az Elle magazin, a Playboy, a Cosmopolitan, az FHM.

A kezdetektől szabadúszóként dolgozott, tucatnyi könyve jelent meg. Fényképeit Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Lipcsében is kiállították.

  

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!