szerző:
hvg.hu

Szófacsaró, átértelmező bemondásait azok is ismételgették, akik nem tudták, ki is volt Királyhegyi Pál. Az újrafelfedezett humorista mostanság már irodalomtörténeti helyét „keresi” – írja a HVG.

Királyhegyi 1935-ös, a Belvárosi Színházban Páger Antal főszereplésével színpadra állított A becsület nem szégyen című – egyes kritikusok szerint otromba és erkölcstelen – komédiája lett a címadója a minap megjelent kötetnek, amelyben az irodalomból korán eltanácsolt szerző nyolcfüzetes regényét gyűjtötte csokorba Köves József író, a szatíra nagymesterének életművét újrafelfedező és közreadó K. u. K. Kiadó igazgatója.

A nyolc „ponyvaregény” együtt korszakfestő lenyomat. Tükre azoknak a XX. századi történelemnek kiszolgáltatott, s mindenkor túlélésre játszó kisembereknek, akiket valahogy mindig utolért a nagypolitika.

Ahogy ez a szállóigegyáros Királyhegyivel is számtalanszor megtörtént. Egyik nevezetes bonmot-ját követve – „Az ember mindig onnan szeretne elmenni, ahol van” – az 1920-as évek legelején az antiszemita hullám elől menekülve próbált szerencsét Amerikában, ahol volt pincér, nyúlbőrgyári munkás, olykor megfizetett forgatókönyvíró Hollywoodban, mígnem egy földrengés kiváltotta honvágy visszaűzte Magyarországra. Ahonnan az első zsidótörvény évében, 1938-ban ismét „szeretett” elmenni – ezúttal Angliába.

Mivel azonban a háború kitörése után Londonban kezdték komolyan venni a tartózkodási engedélyek határidejét, ráadásul lezárult egy bizonyos Maud nevű hölggyel való viharos szerelmi kapcsolata, Királyhegyi három év múltán újra jegyet váltott Budapestre.

„Sürgős volt az utam, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot” – a rá jellemző akasztófahumorral vezette be az újabb hazatérése következményeit taglaló fejezeteket az Első kétszáz évem című önéletírásában.

Királyhegyi irodalmi újrafelfedezéséről, valamint legendás bonmot-jairól  (például: „Legjobb az egyenes út, hazudni kell”, „Mindenki gazdag, kivéve a szegényeket”, „A nyomort sem adják ingyen”, vagy Esterházy kedvence, a  „Hogyan szerezzünk ellenségeket? Vasszorgalommal.” – az e heti HVG-ben olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni