szerző:
hvg.hu

Az eset miatt egy ember kórházba került.

Valamilyen házi tisztítószert, az igazgató szerint savat tartalmazó flakont dobtak a színpadra Schilling Árpád egyik darabjának előadása után a nézőtérről a varsói Powszechny Színházban. A színpadot éppen rendezték át, műszakiak voltak fent. A színház közleménye szerint három ember megsérült, ketten könnyebben, egy embert kórházba kellett szállítani kémiai mérgezés tünetei miatt. A színház vezetése feljelentést tett a rendőrségen, a tettes egyelőre ismeretlen. A színház közleménye szerint nem ez volt az első támadás a színház ellen.

Schilling Árpád nem volt Varsóban, telefonon beszélt a színház igazgatójával. Azt mondta, az előadás alatt nem volt jele annak, hogy bárki támadni készül vagy nem tetszik neki a darab. A Zuhanás – amit június végén mutattak be – egy lengyel családról, a képmutatásról és a fiatalok radikalizálódásáról szól. A rendező azt mondta, a színház ellen sokszor tüntetnek jobboldaliak – van, hogy szkinhedek vonulnak fel, máskor nénik "énekelnek" –, rendszeresek a füstbombás tüntetések, előfordul, hogy a közönséget a rendőrség biztosítja.

A mostani viszont durvább eset: eddig ugyanis a színház falain kívül maradt a támadás, a tendencia szerinte ijesztő. Schilling azt mondja, Oliver Frljic horvát rendező Átok című darabjának bemutatója után kezdődtek a tiltakozások a színház ellen, amelyben a katolikus egyházat kritizálják. A két előadást egymás után tűzték műsorra, így erősítették egymás hatását. Schilling szerint a támadás a színház vezetése ellen szólt, amiért ilyen, kritikus darabokat állítanak színpadra.

A két igazgató politikailag aktív, fellépnek az éledező cenzúra és a művészeti szabadság csorbítása ellen. A rendező azt mondja, bár hasonló folyamat zajlik Lengyelországban, mint itthon, kint a művészet elleni állami kirohanások – például állami támogatások megvonása – durvábbak, ahogy a művészek védekezése és szolidaritása is erősebb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit