szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A videón megelevenedik az ország egyik legrégibb vára, Abaújvár XI. századi verziója.

A történelmi animációs filmekkel és 3D rekonstrukciókkal foglalkozó Pazirik elkészítette Magyarország egyik legrégebbi erődítményének, a ma a szlovák határ mentén fekvő Abaújvár egykori földvárának virtuális rekonstrukcióját is.

A Hernád partján fekvő Abaújvár a XI-XIV. században, vagyis az Árpád-korban élte virágkorát, ekkor ispánsági központ is volt.

Az itt található dombra épült földvár átmérője 235-245 méter, területe 3,9 hektár, a sánc belső magassága 3,5-4 méter volt. A várat a keleti oldalon árok is védte, ami az idők során feltöltődött. A fa-föld építésű vár sánca egy római kori (I-IV. század) település maradványaira épült, az ásatásokon előkerült leletekből a vár építési ideje a XI. század első felére tehető. A Képes Krónika szerint a várat Aba Sámuel építette.

A Pazririk a visegrádi Várak, lovagok, királyok című kiállításra készítette el a XI. századi település virtuális rekonstrukcióját Buzás Gergely szakmai felügyelete alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP beperelte Horvátországot

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason