szerző:
Sándor Anna

A kánikula ellenére langyosan induló estét egy vén hobó és a blues teszi felejthetetlenné: leszerepel a Cigarettes After Sex, Seasick Steve pedig a mennybe megy. És még beszélgettünk is egy jót.

Sziget 2018
Rekordot dönt-e az idei Sziget? Mennyi a sör? Milyen a buli a VIP-ben? Britek vannak többen vagy hollandok? A Sziget egymilliárd forinttal többet költött idén a fellépőkre, mi pedig idén is ott vagyunk, és megmutatjuk, mit lehet kihozni egy hét együttlétből.
Friss cikkek a témában

Ötéves kihagyás után tartózkodással vegyes kíváncsisággal jöttem el újra a Szigetre. Mindig kevert élmény volt: jó koncertek ellenpontozták a nyomasztó tömeget, és azt, hogy még a fogaim alatt is por csikorgott. Lesöpörtem egy tikkadt darazsat a karomról, és az első térképtábla felé vettem az irányt.

Az estét alapvetően az A38 sátrában terveztem eltölteni, szerencsére a gigantikus, vérvörös cirkuszi sátornak álcázott színpad már az első kanyar után látszik. Szokni kell a sok embert, de a nyelvek bábeli zűrzavara és a fesztiválos öltözködés most megágyazott a jó hangulatnak a kánikulában. Helyesek az fesztiválozók, kicsit őrültek, és még frissek, elvégre ez csak a második nap - meglátjuk, mi marad ebből a fináléra.

©

Amiből hiányzik az élet szikrája

A Nagyszínpad, mint egy monumentális technoszörny vagy oltár, vonzza magához a tömeget. Sokan leírták már, de nem tudok szabadulni az érzésről, hogy milyen határozott spirituális jellege van ezeknek a nagy koncerteknek. Bonobo elektronikus zenéje amúgy hidegen hagy, túl sok a monoton ismétlődés és nekem hiányzik belőle egy kis karcosság, az élet szikrája. Viszont látni, ahogy egy ekkora tömeg egyszerre mozdul, hullámzik a ritmussal - rituálé és extázis ez a javából. 

Hamarosan viszont inkább szereztünk egy sört, és hagytuk, hogy minket is maga alá szívjon az A38 cirkuszi sátra - jött a Cigarettes After Sex.

©

És ahogy elkezdődött, véget is ér. Na, ez igazi csalódás. Egy röpke "Hello, Budapest!" után ledarálták a számokat - illetve persze, nem darálták, hanem azon a jellegzetes, megfáradt érzéki stílusban, ami annyira az övék, teljesen egyhangúan és érzelemmentesen lezavarták az egész produkciót. Nagyon menők voltak a színpadot és az előadókat fekete-fehérbe festő fények, de annyira lelketlenül unalmas volt az egész, hogy idővel kijjebb sodródtunk, és inkább beszélgettünk a sátor mellett a fűben.

©

Kamu az öreg, de mekkora zenész!

A közönség zömét ezután elszippantotta a Gorillaz, mi maradtunk a cirkuszban, és nem sokkal kezdés előtt az első sorban ácsorogva azon tűnődtünk, vajon hányan lesznek kíváncsiak az amerikai Seasick Steve koncertjére - de kár volt aggódni, így is szépen megtelt a tér. A Mississippi bluesgitáros igazi legendagyáros, jó tíz éve robbant be a köztudatba mint vándoréletet élő hobó, egy szakadt déli csöves, aki vénségére futott be a maga tákolta gitárokon pengetve a dögös louisianai dallamokat.

A történet szerint 13 évesen lépett le otthonról az erőszakos apja elől menekülve, aztán tehervonatokon meghúzva magát megfordult több államban, sőt, kontinensen. Alkalmi munkákból tartotta el magát, a beceneve pedig Norvégiában ragadt rá, ahol - nahát - rosszul lett egy tengeri hajóúton. Egy két éve megjelent életrajz viszont lebuktatta, kiderült, hogy fele sem igaz a sztorinak: Steve tisztességes session zenészként dolgozta végig az elmúlt évtizedeket.

©

Na, de fontos ez igazából?

Két nagyszakállú, ősz hobó döcögött be a színpadra: Steve és a dobosa. Leültek a stílusosan kopott erősítők közé, a fényüket vesztett, szépen faragott székekre, aztán nekikezdtek, és olyan húzós koncertet adtak, ami az első hangtól az utolsóig magával ragadott.

Rossz volt a hangosítás, nagyon kellett figyelni, hogy halljuk az éneket, de Steve folyamatos kapcsolatban volt a közönséggel, és ez pár szám után feledtette ezt a zavaró körülményt. Szinte minden számot más gitáron játszott, ezek egy része persze kézműves hangszer, volt, amit szivardobozból, volt, amit a jellegzetes amerikai recés mosólapból eszkábált, amit gyakran látni a déli blueszenészek kezében. Mindez persze csak a külcsín, ahogy Seasick Steve kitalált személyisége is az - ami számított, hogy ez a két fickó milyen elemien érzi a bluest, jól játszanak, van karizmájuk, jelenlétük.

Seasick Steve nem hagyta ki a kötelező műsorszámot sem, jó szokása szerint egy ponton lejött a közönséghez, és kiválasztott egy lányt, akit aztán felkísért a színpadra, és érzelmes-szerelmes dalban udvarolt neki. A szőkék és a barnák bánatára a rózsaszín lobonc volt a legfeltűnőbb.

©

Teljesen feldobottan hagytuk el a sátrat a koncert után. Igazi feltöltődés volt, a "jó élni" állapota, és éppen eldöntöttük, hogy még maradunk egy sörre, csak lebegni még ebben a hangulatban, amikor lekapcsolt minket egy cuki olasz huszonéves pár. Annyira aranyosan invitáltak, hogy tartsunk velük, és ismerjük meg a vadiúj német barátaikat meg azt a svéd mackót, aki elhagyta a haverjait, és úgy csapódott hozzájuk, hogy nem mondhattunk nemet. Nem is akartunk. Nyár van, Sziget, jó koncertek. A kis random társasággal sörözgetve egy órában megfejtettünk néhány nagy kérdést. Az dél-olasz orvos fiú meg van róla győződve, hogy the world needs love. Nem tudtunk vele vitatkozni. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

A Sziget nem más, mint teljesítménytúra

Aki volt már a Szigeten, annak bizonyára ismerős jelenség a hajnalra elnehezülő, sajgó, feldagadt, portól fekete láb. Az egésznapos kolbászolás a koncerthelyszínek között, a reggelig tartó tánc elefántlábakat csinál a végtagjainkból, ezért úgy éreztük: itt az ideje megnézni, mennyi is az annyi. Lemértük, hány kilométert mászkáltunk, és azok kedvéért, akik még netán ilyenkor is figyelnének az alakjukra, azt is rögzítettük, mennyi kalóriát égettünk el a nyolc órányi talpalással.

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak