szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Esztergomban nyitotta meg az idei tanévet. Sokan azt várták, hogy végre fény derül, mi lesz az eddig hétpecsétes titokként kezelt új alaptantervben. Ők nagyot csalódhattak. Cikkünk folyamatosan frissül.

A tanévnyitónak az esztergomi  Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola ad otthont. Sorrendben a kilencedik nemzetinek elkeresztelt eseményen nemcsak a miniszter, hanem Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is beszédet mond. Mindezt élőben is követhetjük, például itt.

©

Az idei tanévnyitó azért lehetett volna érdekes, mert a hírek szerint itt beszélt volna először az új Nemzeti alaptanterv részleteiről a miniszter. Elég nagy titok övezte eddig a Csépe Valéria vezényletével készült (és az akadémikus által ígértek szerint nagyon sokban a jelenlegi oktatási elvektől radikálisan eltérő iskolát leíró) dokumentumot, annyi szivárgott ki, hogy valószínűleg összevonják a természetismeret tantárgyakat az általános iskolában.

Úgy tudjuk, a kormány lemondott a 9. évfolyamos iskola bevezetéséről, ennek financiális és humánerőforrás okai vannak, 2-3 ezer pedagógus hiányzik. A 100 fő alatti kisiskolákat is górcső alá veszik, de itt egyelőre nem világosak a tervek.

Kásler Miklós az iskola igazgatója után kapott szót. Az emberminiszter papírról olvasta a beszédét, aminek az elején a szokásos szófordulatokkal (iskola kapuja feltárul, tudás gyümölcse stb.) untatta a diákokat. Majd rátért arra, hogy tanulják meg a jót és rosszat elkülöníteni. (Eddig ez a beszéd bármely normál évnyitón elhangozhatott volna, bármely igazgatótól.) A család, a közösség szerepét is kiemelte természetesen a miniszter.

©

Kásler szerint bár mindent meg lehet találni ma már az interneten, de azt, hogy hogyan kell igazán élni, azt nem találjuk meg ott. Úgy véli, kevés azt tudni például, hogy Szent István mikor uralkodott és mi volt a műve, azt is tudni kell miért csinálta, és mi lett az eredménye. Például az, hogy ma is magyarként itt élhetünk.

Márai-, Szabó Dezső-, Tamási Áron-idézetek repkedtek a beszédben, ahogy az minden tanévnyitón megszokott.

2010-től kiteljesedett a miniszter szerint a nemzet politikai önállósága, 2014-től pedig megkezdődött a gazdasági emelkedése. A tanárokat arra kérte, hogy hivatással tanítsanak és neveljenek.

©

Végül úgy tűnt, rátér a NAT-ra, amiről azonban csak annyit tudtunk meg, hogy a jelenlegi változatát "a legkiválóbb szakemberek készítették". A tanárokat arra kérte, vegyenek részt annak szakmai vitájában.

Hát, ettől nem lettünk okosabbak NAT-ügyben.

Azt viszont megtudtuk, hogy 190 milliárd forinttal többet költ a kormány az oktatás céljaira. És azt is, hogy a családnak mennyire fontos a szerepe a jellemfejlődésben.

A kormány egyetlen feladata és célja, hogy az egész magyar nemzet érdekét képviselje, népjólétét emelje – jelentette ki.

©

Erdő Péter ünnepi beszédét némi iskolatörténeti bevezetővel kezdte. Mint mondta, évszázadokon át az állam az egyház feladatának tartotta az oktatást, nevelést. Ez az idők során megváltozott, az utóbbi időben viszont kiderült Magyarországon is, hogy az egyházi és az állami iskolák nem egymás versenytársai, hanem egymás kiegészítői.

Végül áldott tanévet kívánt mindenkinek.

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Bámulatos víz alatti laboratóriumot építene Jacques Cousteau unokája

Federica Pellegrini vírustesztje negatív, talán indulhat is Budapesten

Federica Pellegrini vírustesztje negatív, talán indulhat is Budapesten

Schanda: Még mindig vannak, akik a járványon nyerészkednek

Schanda: Még mindig vannak, akik a járványon nyerészkednek