szerző:
hvg.hu

Pénteken Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Esztergomban nyitotta meg az idei tanévet. Sokan azt várták, hogy végre fény derül, mi lesz az eddig hétpecsétes titokként kezelt új alaptantervben. Ők nagyot csalódhattak. Cikkünk folyamatosan frissül.

A tanévnyitónak az esztergomi  Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola ad otthont. Sorrendben a kilencedik nemzetinek elkeresztelt eseményen nemcsak a miniszter, hanem Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is beszédet mond. Mindezt élőben is követhetjük, például itt.

©

Az idei tanévnyitó azért lehetett volna érdekes, mert a hírek szerint itt beszélt volna először az új Nemzeti alaptanterv részleteiről a miniszter. Elég nagy titok övezte eddig a Csépe Valéria vezényletével készült (és az akadémikus által ígértek szerint nagyon sokban a jelenlegi oktatási elvektől radikálisan eltérő iskolát leíró) dokumentumot, annyi szivárgott ki, hogy valószínűleg összevonják a természetismeret tantárgyakat az általános iskolában.

Úgy tudjuk, a kormány lemondott a 9. évfolyamos iskola bevezetéséről, ennek financiális és humánerőforrás okai vannak, 2-3 ezer pedagógus hiányzik. A 100 fő alatti kisiskolákat is górcső alá veszik, de itt egyelőre nem világosak a tervek.

Kásler Miklós az iskola igazgatója után kapott szót. Az emberminiszter papírról olvasta a beszédét, aminek az elején a szokásos szófordulatokkal (iskola kapuja feltárul, tudás gyümölcse stb.) untatta a diákokat. Majd rátért arra, hogy tanulják meg a jót és rosszat elkülöníteni. (Eddig ez a beszéd bármely normál évnyitón elhangozhatott volna, bármely igazgatótól.) A család, a közösség szerepét is kiemelte természetesen a miniszter.

©

Kásler szerint bár mindent meg lehet találni ma már az interneten, de azt, hogy hogyan kell igazán élni, azt nem találjuk meg ott. Úgy véli, kevés azt tudni például, hogy Szent István mikor uralkodott és mi volt a műve, azt is tudni kell miért csinálta, és mi lett az eredménye. Például az, hogy ma is magyarként itt élhetünk.

Márai-, Szabó Dezső-, Tamási Áron-idézetek repkedtek a beszédben, ahogy az minden tanévnyitón megszokott.

2010-től kiteljesedett a miniszter szerint a nemzet politikai önállósága, 2014-től pedig megkezdődött a gazdasági emelkedése. A tanárokat arra kérte, hogy hivatással tanítsanak és neveljenek.

©

Végül úgy tűnt, rátér a NAT-ra, amiről azonban csak annyit tudtunk meg, hogy a jelenlegi változatát "a legkiválóbb szakemberek készítették". A tanárokat arra kérte, vegyenek részt annak szakmai vitájában.

Hát, ettől nem lettünk okosabbak NAT-ügyben.

Azt viszont megtudtuk, hogy 190 milliárd forinttal többet költ a kormány az oktatás céljaira. És azt is, hogy a családnak mennyire fontos a szerepe a jellemfejlődésben.

A kormány egyetlen feladata és célja, hogy az egész magyar nemzet érdekét képviselje, népjólétét emelje – jelentette ki.

©

Erdő Péter ünnepi beszédét némi iskolatörténeti bevezetővel kezdte. Mint mondta, évszázadokon át az állam az egyház feladatának tartotta az oktatást, nevelést. Ez az idők során megváltozott, az utóbbi időben viszont kiderült Magyarországon is, hogy az egyházi és az állami iskolák nem egymás versenytársai, hanem egymás kiegészítői.

Végül áldott tanévet kívánt mindenkinek.

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több város vezette be a plakátadót

Egyre több város vezette be a plakátadót

Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte

Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt

Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta