szerző:
hvg.hu

Randolph L. Braham 96 éves volt. Két hónapja a Mazsihisz elnökének küldött nyílt levélben tiltakozott a szerinte történelemhamisító Sorsok Háza megnyitása ellen.

„Tavaly, 95 éves korában még Magyarországra látogatott. Szerette Magyarországot és meg akart minket óvni sötét démonaink feltámadásától.  Az igazság immár ismert, hisz’ ott van Randolph L. Braham munkáiban. Braham professzornak hála, soha többé nem szabadulhatunk meg az igazságtól. Jöjjön el az idő, amikor minden magyar hálás lesz ezért neki.” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.

A Mazsihisz elnöke utalt arra is, hogy a neves holokausztkutató a Sorsok Háza tervezett megnyitása – pontosabban annak sokat bírált koncepciója miatt - néhány hónapja nyílt levélben kérte tőle, hogy védjék meg „a holokauszt magyarországi fejezetének történelmi integritását”.

„Kedves Braham, ígérem, megtesszük.” – írta vasárnapi rövid megemlékezésében Heisler András.

Randolph L. Braham korábban a Szabadság téri német megszállási emlékműnek is hangos kritikusa volt, már akkor, 2014-ben arról beszélt, hogy a kormány rehabilitálni akarja a Horthy-korszakot. Emiatt visszaküldte a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, amellyel korábban kitüntették, és nyílt levélben kérte, hogy távolítsák el a nevét a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Braham: Magyarországnak sosem volt bátorsága szembenézni

Magyarországnak Németországgal ellentétben sohasem volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a holokausztban viselt felelősségével - jelentette ki Randolph L. Braham professzor, a magyar holokauszt ismert kutatója a szerdán Washingtonban az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában megtartott előadásán.

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Meddig tűritek? - videóüzenetet küldött a Momentum Manfred Webernek

Meddig tűritek? - videóüzenetet küldött a Momentum Manfred Webernek

Márki-Zay: Sokan kérdezik, miért nem vezetem győzelemre a népet

Márki-Zay: Sokan kérdezik, miért nem vezetem győzelemre a népet

És eljött a nap, amikor a bukott Sarkozy adna néhány tanácsot Macronnak

És eljött a nap, amikor a bukott Sarkozy adna néhány tanácsot Macronnak

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér