szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli Jad Vasem intézet szerint a jövőre megnyíló budapesti Sorsok Háza eltagadja a magyarországi zsidókat sújtó intézkedések egy részét. A Sorsok Háza és a holokauszt emlékezetével foglalkozó intézet közötti vita már évek óta tart.

A Jad Vasem szerint a Sorsok Háza többek között nem tesz említést az 1938-as zsidóellenes törvényekről, valamint arról, hogy magyarországi zsidók tízezrei vesztek oda a magyar kormányzat által elrendelt munkaszolgálatban. Az intézet szerint az sem derül ki az emlékhelyre tervezett kiállításból, hogy a magyar hatóságok közreműködtek a zsidók tömeges deportálásában.

Robert Rozett, a Jad Vasem könyvtárának az igazgatója, és a magyarországi holokauszt szakértője emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány néhány éve megkérte az intézetet, hogy tanácsadóként vegyen részt az emlékhely koncepciójának a kidolgozásában. A Jad Vasem azonban már akkor sem értett egyet a magyar elképzelésekkel, s ezért elutasította az együttműködési kezdeményezést.

Rozett szerint a hibás alapkoncepció a mai napig nem változott, s a Sorsok háza változatlanul nem foglalkozik azzal, hogy Magyarország 1944 márciusi megszállása és a nyilasok októberi hatalomra kerülése közötti időszakban mekkora felelősség terheli a magyar államot és egyes személyeket a zsidók deportálásáért. Szerinte a kiállítás azt sugallja, hogy csak a nyilasok és a német megszállók felelősek a zsidók elhurcolásáért és tömeges legyilkolásáért. „Más szavakkal a kiállítás azt tanítja a látogatóknak, hogy egy törpe és fanatikus kisebbséget leszámítva a magyarok egyáltalán nem felelősek azért, ami zsidó honfitársaikkal történt. Közvetve pedig azt próbálja bizonyítani, hogy a magyarok inkább megmentőként léptek fel. Ez pedig súlyos történelemhamisítás” – idézte Rozettet a The Jerusalem Post.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni