szerző:
HVG360
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zenés dokumentumfilm jön a hvg360-ra: a BP Underground Hip-Hop szombattól látható. Ennek apropóján beszélgettünk az Animal Cannibals tagjaival és Saiiddal.

Két fiatal rendező, Koltay Anna és Turán Eszter arra vállalkozott, hogy filmjeikkel bemutatják a budapesti underground közeget, ezzel is tisztelegve a város szubkultúrái előtt. Már három részt készítettek különböző zenei stílusokról, most a hip-hopról szóló epizódot láthatják a doku360 sorozatban.

A megjelenés alkalmából megkérdeztük a film három szereplőjét, hogyan látják a film utóéletét és a magyar hip hop helyzetét.

A BP Underground Hip-Hop filmet számos hazai és külföldi fesztiválon bemutatták és 2. helyezett lett tavaly a Highlights of Hungary nevű megmérettetésen.

A film első epizódja már látható a hvg360-on:

Doku360: "A rap lett a városba költözött népköltészet"

A 80-as évek fiataljai még nem sokat értettek az amerikai rap zenékből, mert nekik még oroszul kellett tanulni. Sokan mégis rögtön érezték, hogy ez valami más. Rövid idő alatt Magyarországon is kibontakozott a hip-hop szubkultúra, a zene pedig magával hozva a vizuális művészetet és a táncot. BP Underground Hip-Hop, első rész.

Ez egyik rendezővel a sorozat első részének megjelenésekor interjúztunk:

"Beleszülettünk a szabad világba, mégis, sokan csalódottak voltak"

Az underground szubkultúra a 80-as években fontos rendszerellenes megnyilvánulási formává vált a kommunista kultúrpolitika keretein kívül. Kevesebb szó esik arról, hogy a rendszerváltás utáni időszakban hogyan és mivé formálódott a budapesti underground. BP Underground címmel a 90-es és 2000-es évek földalatti zenei szubkultúráiról készül dokumentumfilm-sorozat, amelynek első, a hardcore-punk irányzatot bemutató része után a hiphop és a rock is témája lesz.

Azóta elkészült a sorozat harmadik része, az elektronikus zenéről szóló epizódról, itt írtunk:

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp - ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

Elkészült a budapesti undergroundról szóló dokumentumfilm-sorozat harmadik része is, amely a kilencvenes és kétezres évek elejének elektronikus zenei kultúráját mutatja be. Tilos Party, West Balkán, acid és techno bulik - van ebben az előzetesben minden.

A hip hop filmet négy részben nézhetik meg a hvg360-on, az első epizódot szombat estétől láthatják.

Doku360

A hvg360-on saját dokumentumfilm-válogatást is láthat, előfizetőink az utóbbi évek legjobb magyar alkotásait nézhetik meg, sorozatként tálalva.

Eddig olyan filmek jelentek meg nálunk, mint a Kilenc hónap háború, a Veteránfilm és a Meleg férfiak hideg diktatúrák.

Az összes elérhető filmet ezen a linken találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!