Noé bárkája Norvégiában van - Nagyítás

Noé bárkája Norvégiában van - Nagyítás

Utolsó frissítés:

Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az európai kontinenstől északra, félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között, a Jeges-tengerben található a Spitzbergák szigetcsoport. A szigeten épült bunker - melyet modern Noé bárkájának is neveznek - több millió élelmiszernövény mintáit őrzi. Világméretű katasztrófa esetén az itt tárolt magokkal újraindítható lehet a növénytermesztés a Földön.

A szigeteken 2800 lakos osztozik a sarkvidéki állatokkal.
©
Az örök hó birodalmában az úthálózat a helyi szénbányákig ér. A leggyorsabb közlekedési eszköz a motorosszán, vagy a hajó.
©
Munkások állnak a magbank bejáratánál. A bunker ellenáll a földrengéseknek, éghajlatváltozásnak és egy esetleges nukleáris katasztrófának is. Ezer kilométerre az Északi-sarkponttól, távol bármilyen emberi behatástól, mélyen a jeges táj alatt fekszik.
©
©
Magnus Bredeli-Pveiten, a magbank projekt vezetője.
©
©
Fegyveres őr járőrözik a magtár egyik folyosóján. Az itt gyűjtött magvak nem csak a természeti csapásoktól, de az emberi behatásoktól is védve vannak.
©
Az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso, és Norvégia miniszterelnöke Jens Stoltenberg a létesítmény átadásán. A projekt nemzetközi összefoggással, és több civil szervezet felajánlásából épült. Bill Gates alapítványa például 30milló dollárral jártult hozzá a költségekhez.
©
Kukorica és gabona magvakat válogatnak a szakemberek egy mexikói élelmiszerkutató intézetben. A többezer különböző fajtájú növényi magot innen szállítják a Spitzbergákra.
©
A lefagyasztott magvak berakodása a bunkerbe.
©
Dr. Thomas Payne vezeti körbe a sajtót az egyik fagyasztókamrán, amelyben 25,000 amerikai kukoricamag és 160,000 gabonamag található a világ minden tájáról. A CIMMYT (Center of International Maize and Wheat Improvement) kutatóintézetében nem csak az egyes fajok megőrzésével foglalkoznak, hanem különböző módosításokkal a fajok terméshozamát és más tulajdonságait is javítani próbálják.
©
©
©
Befagyott ajtó, melyet remélhetőleg nem végszükség esetén kell majd használni.
©
Hozzászólások