Terrorellenes menet és gatyátlan metrózás - a hét képei

Terrorellenes menet és gatyátlan metrózás - a hét képei

Utolsó frissítés:

Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milliós terrorellenes menet Franciaországban, Hebdo-láz az újságárusoknál, aranylabda Ronaldónak, életműdíj George Clooney-nak, gatya nélküli metrózók és a Hajnalfal meghódítása. A hét eseményei képekben.

Párizs, Franciaország - Másfél millió résztvevője lehetett a párizsi egységmenetnek, amelyet vasárnapra a francia főváros szívébe hívtak össze a 17 áldozatot követelő véres támadások áldozatainak emlékére, a terror elleni ellenállás kifejezésére. Több mint 40 állami vezető és politikus is részt vett a menetben. Ott volt többek között a török és izraeli kormányfő, illetve a palesztin hatóság vezetője, valamint Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is. Kivételes biztonsági intézkedések kísérték a menetet, a francia hatóságok szerint több ezer katona és rendőr ügyelt a rendre és a vonulók biztonságára. A menet egy három kilométeres szakaszon haladt, de egy másik útvonalat is megnyitottak. A vonulók a Place de la République-ről mentek a Place de la Nation felé.
©
Párizs, Franciaország - Francois Hollande francia elnök üdvözli Angela Merkel német kancellárt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratában. Angela Merkel a Franciaországban elkövetett terrortámadások 17 áldozatának emlékére szervezett megemlékezésre érkezett a francia fővárosba.
©
Brüsszel, Belgium - Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapért állnak sorban vevők egy brüsszeli újságosnál szerdán. A Charlie Hebdónak ez volt az első száma azóta, hogy terrortámadást hajtottak végre a lap párizsi szerkesztősége ellen január 7-én.
©
Párizs, Franciaország – Örülhetett, aki hozzájutott. A kivételesen 3 millió példányban kinyomtatott Charlie Hebdo francia szatirikus lap legújabb száma néhány óra alatt mindenhol elfogyott Franciaországban. A lapot 10 órakor már sehol sem lehetett kapni, a Twitteren olyan üzenetek jelentek meg, hogy egy-egy újságosnál nyitás után 5-10 perc alatt fogyott el az összes példány, sőt, több helyen már nyitás előtt sorok álltak az újságosoknál a párizsi pályaudvarokon.
©
Kairó, Egyiptom - A Melegfürdő-per vádlottjai a kairói bíróságon. Ártatlannak mondta ki egy kairói bíróság azt a 26 egyiptomi férfit, akiket azzal a vádoltak, hogy egy kairói fürdőben csoportos orgiát tartottak. Mivel Egyiptomban a homoszexualitást nem tiltja törvény, hivatalosan kicsapongás miatt állították őket bíróság elé. Az eljárás egyik korábbi tárgyalásán egy tiszt, aki ott volt a fürdőben tartott razziánál, azt állította, hogy a fürdő vendégei orgiában vettek részt, amelyet részletesen le is írt. Az érintetteken végrehajtott egészségügyi vizsgálat később ennek az ellenkezőjét bizonyította. A tárgyalás előtt az egyik védőügyvéd újságíróknak azt állította, hogy a vádlottak közül volt, aki a börtönben nemi erőszak áldozata lett. Az egyik 64 éves vádlott fia arról panaszkodott, hogy az ügy egész családjára szégyent hozott, és azt mondta, elégtételt fog követelni.
©
Verviers, Belgium - A kelet-belgiumi Verviers központjában terrorellenes akció zajlott csütörtökön. A rendőrség dzsihádistákon ütött rajta 18 óra előtt nem sokkal. Tűzharc is kibontakozott, az akciónak két halottja és egy sebesültje volt, rendőr nem akadt az áldozatok között. A lapok szerint a dzsihádista férfiak "új Párizsként" emlegetett támadásra készültek. Egy nappal később Berlinben is terrorellenes razziát tartottak. Itt egy 41 és egy 43 éves férfit őrizetbe vettek, mert azzal gyanúsítják őket, hogy súlyos államellenes bűncselekmény elkövetését készítették elő Szíriában, valamint az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek toboroztak híveket Németországban.
©
Jeruzsálem, Izrael - Izraeli katona vígasztal egy férfit a temetőben egy megemlékezésen, amelyet a párizsi kóser üzletben megölt zsidó áldozatok emlékére rendeztek.
©
Indonézia, a tengeren - Indonéz búvárok kiemelték hétfőn a tengerből az AirAsia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének egyik adatrögzítő fekete dobozát. Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. Eddig 48 holttestet találtak a tengerben. A többi áldozat teteme - legalábbis a többségüké - feltehetően a géptest roncsában van. Kedden a második fekete dobozt is sikerült kiemelni.
©
Zürich, Svájc - Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája nyerte el 2014-es teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfőn. A legszebb gólért járó Puskás-díj James Rodríguezé, a Real Madrid kolumbiai középpályásáé lett. A 29 éves Ronaldo - aki Thierry Henrytól, a franciák nemrég visszavonult világ- és Európa-bajnokától vehette át a díjat - 2008 és 2013 után harmadik alkalommal érdemelte ki az elismerést, amelyet korábban csak két portugál, a tavaly elhunyt Eusébio, valamint Luis Figo kapott meg. A királyi gárda világklasszis futballistája tavaly többek között a klub történetének tizedik Bajnokok Ligája-sikerét aratta a Real Madriddal. Ronaldo ezzel csatlakozott a háromszoros aranylabdások táborához, a francia Michel Platinihez, továbbá a holland Johann Cruyffhoz és Marco van Bastenhez.
©
Colombo, Srí Lanka - Egy hívő fényképez mobiltelefonjával a colombói tengerparton, a Galle Face Greenen, ahol Ferenc pápa szentté avatta a katolicizmust Srí Lankán elterjesztő papot, Joseph Vazt.
©
Szekszárd - Az MSZP forgalomlassító demonstrációt és félpályás útlezárást tartott hétfőn az M9-es autóút fizetőssé tétele miatt a 6-os főút M9-es autóútra vezető szakaszán, Szekszárd közelében.
©
Dakka, Banglades – Túlzsúfolt vonattal indulnak haza a muzulmán világtalálkozó résztvevői a háromnapos imádság utolsó napján. A világ második legnagyobb muzulmán találkozójára kétmilliónál is több zarándok érkezett külföldről és Bangladesből.
©
Urayasu, Japán - Fiatal japán nők, akik idén töltik be 20. életévüket, kimonóban a Sibuja Csarnokban rendezett ünnepség után. Japánban január 14.-e a felnőtté válás napja, ilyenkor ünneplik a 20. életévüket betöltő, nagykorúvá lett fiatalokat, akik ekkor nyerik el a választójogot, valamint ettől a naptól kezdve dohányozhatnak és fogyaszthatnak szeszesitalt.
©
San Diego, Egyesült Államok - Víziló a vízben.
©
Beverly Hills, Egyesült Államok - George Clooney és felesége, Amal Clooney érkezik a 72. Arany Glóbusz díjátadóra. Az életműdíjjal jutalmazott George Clooney Je sui Charlie-kitűzőt viselve hangsúlyozta, hogy a vasárnap "rendkívüli nap" volt Párizs életében és szerte a világon is emberek milliói és a világ vezetői vonultak utcára, hogy tisztelegjenek az iszlamista terroristák által meggyilkolt áldozatok előtt. "Annak az eszmének a nevében vonultak, hogy nem fogunk félelemben járni" - hangoztatta a sztár.
©
Kalkutta, India - Egy hindu szerzetes megmártózik hajnalban a Gangesz folyó vizében az évenkénti Makar Szankranti hindu ünnepen a kelet-indiai Kalkuttától 130 km-re délre lévő Szagar szigeten.
©
Hwacheon, Dél-Korea - Több ezer lékhorgász vett részt az éves Jégfesztivál keretében megrendezett horgászversenyen.
©
Hoshiarpur, India - Az indiai határvédelmi erők kommandósa gyakorlaton.
©
Yosemite Nemzeti Park, Egyesült Államok - Yosemite Nemzeti Park, Egyesült Államok - A világon elsőként szabadmászásban 18 napi erőfeszítés után két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell szerdán meghódította a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot, a Hajnalfalnak nevezett oldala felől. A két sportoló mintegy hétévnyi felkészülés után kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül szabad stílusban tette meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon. A sokak által kivitelezhetetlennek gondolt kísérletbe december 27-én vágtak bele.
©
Szöul, Dél-Korea - Reggeli torna Szöul felett, a Bukhan hegyen.
©
London, Egyesült Királyság - Róka szalad el a brit miniszterelnöki rezidencia előtt.
©
Csernyivci, Ukrajna - Jelmezbe öltözött emberek a hagyományos évköszöntő ünnepen, a Malankán.
©
New York, Egyesült Államok - Vasárnap ismét nemzetközi nadrágmentes metrózó napot tartottak a világ több pontján. A kezdeményezés 2002-ben, New Yorkban indult, idén pedig már körülbelül 60 város lakói csatlakoztak hozzá.
©
Bangkok, Thaiföld - Mazsorettek próbája főiskolájuk épülete előtt.
©
Londonderry, Egyesült Királyság - Havas táj Észak-Írországban, ahol több iskolát is be kellett zárni a zord téli időjárás miatt.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!