Brexit: Egy nagy szakítás képekben

Brexit: Egy nagy szakítás képekben

Utolsó frissítés:

Szerző:

Tetszett a cikk?

Január végén megszűnt az Egyesült Királyság európai uniós tagsága, most éjfélkor pedig véglegessé válik a szakítás. A sokak számára felemelő, sokak számára szomorú aktus rengeteg pillanatát követtük végig az elmúlt négy és fél évben, néha mi is nevettünk, néha elkeseredtünk, és elveszítettük jó pár illúziónkat Európával és a britekkel kapcsolatban. Képekben idézzük fel a szakítás mozzanatait.

2016. június 23. David Cameron kormányfő ígérete alapján az uniós tagságról rendeznek népszavazást az Egyesült Királyságban
©
A referendumon meglepetésre a brit választók többsége a kilépést támogatja.
©
2016. június 24. Lemond David Cameron, utóda Theresa May.
©
©
©
2017. március 29. A britek aktiválják az uniós alapszerződés 50. cikkelyét, vagyis kérik kilépésüket az Európai Unióból. A jogszabály alapján két év múlva szűnik meg a tagság – a Brexit első dátuma 2019. március 29. lett. A londoni kormány hard Brexitet akar, vagyis az ország kilépését az uniós belső piacról is.
©
2018. november Megszületik a megállapodás a kilépés feltételeiről. Az egyeztetés azért húzódik el, mert rendezni kell egy ellentmondást: az Észak-Írország és Írország közötti határt le kellene zárni, de ez az ír békemegállapodást sértené. Az EU egy vészmegoldást (backstop) tesz az egyezménybe, amely ellen fellázad a kormányfő pártja is.
©
©
2019. március 23. Százezrek tüntetnek Londonban egy újabb népszavazás kiírásáért. Arról soha nem volt igazán egyetértés, hogy az újabb referendumon mit is kérdeztek volna a britektől.
©

2019. május 24. Miután háromszor sem sikerül elérnie a többségi támogatást a Brexit-megállapodáshoz megosztott, a parlamentben kisebbségben levő pártja élén, könnyek között bejelenti lemondását Theresa May.
©
2019. október 17. Új megállapodás, ezúttal rendezik az északír kérdést is: úgy hogy az országrész gyakorlatilag az unió része marad, a brit unionisták akarata ellenére. Az ír oldalon viszont a megoldásban az ír újraegyesítés reményét látják.
©
2019. október 31. Tíz év után távozik a brit alsóház elnöke, John Bercow. A házelnököt Theresa May és Boris Johnson azzal vádolta meg, része volt abban, hogy többszöri próbálkozásra sem tudták átverni a Brexit-megállapodást a brit parlamenten.
©
2019. december 12. Boris Johnson kormányfő merészet lép, és sikert arat: földcsuszamlásszerű győzelmet arat pártja az előre hozott parlamenti választáson. Megnyílik az út az előtt, hogy megszavazza konzervatív többség a Brexit-megállapodást.
©
2020. január 31. Megszűnik az Egyesült Királyság uniós tagsága, és elkezdődik az átmeneti időszak, amelynek végén a szigetország kiválik az EU belső piacáról is.
©
2020. december A koronavírus brit mutációja miatt elrendelt korlátozások következtében hosszú kamionsorok alakulnak ki a La Manche-csatorna mindkét oldalán. Sokan úgy tartják: ha megállapodás nélkül történik meg a kiválás, ugyanez vár a britekre.
©
2020. december 24. Hónapokig tartó patthelyzet után az utolsó pillanatban megállapodnak a Brexit utáni viszony feltételeiről, megnyílik az út az előtt, hogy rendezett módon, a tervezett időpontban történjen meg a szakítás.
©
Hozzászólások