Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Utolsó frissítés:

Szerző:

Tetszett a cikk?

Donald Trump talán nem a legfotogénebb politikus, ám az biztos, ennyire különös képeket egy amerikai elnökről sem láthattunk korábban.

A Donald Trump hivatalba lépése alkalmából 2017. január 20-én rendezett ceremónia után ismerhettük meg az elnökség kommunikációját jellemző „post truth” fogalmat: ha ők azt mondják, hogy többen ünnepelték Trumpot, mint elődjét, akkor ennek kell hinni, nem a számoknak, amelyek az ellenkezőjét mutatják. Az mindenesetre biztos, hogy kettővel többen voltak, mint most lesznek: a leköszönő elnök és felesége is részt vett rajta.
©
2017 őszén csapott le a Maria hurrikán Puerto Ricóra, a szigeten végigsöprő vihar és az azt követő áradás háromezer emberéletet követelt. Trump meg is tett minden tőle telhetőt: szidta a helyi politikusokat, felvetette, hogy el lehetne adni a katasztrófa sújtotta területet, amikor pedig a helyiekkel találkozott, papírtörlőket dobált nekik segítség gyanánt.
©
Trump világképének közepén természetesen Trump áll: az elnök, aki „Amerikát az első helyre” teszi. A 2018. júniusi G7-csúcson, a német szövetségi kormány fotográfusa, Jesco Denzel által készített kép is ezt tükrözi – na és azt is, hogy a fejlett világ többi vezetője, elsősorban Angela Merkel kancellár, a másik legbefolyásosabb közülük, a színfalak mögött hogyan is látja ezt a hozzáállást.
©
Trump igazi terepe a Twitter volt: a közösségi oldalon egymást követték bizarabbnál bizarabb posztjai. Ezek közül egy 2017-es emelkedett ki, amelyet magyarul talán így fordíthatnánk le: „a sajtó folyamatos negatív covfefe ellenére”. Vagy másképp, ez sose fog kiderülni. Nem sokkal később Trump már a nem létező Nambia eredményeit dicsérte, ám az igazi ámokfutás a 2020-as elnökválasztás után jött. Amíg a Twitter fel nem függesztette a fiókját.
©

Ahogy az elnök, felesége sem hagy feltétlenül jó emlékeket az amerikaiakban. Melania Trump first ladysége azonban leginkább amiatt válhat emlékezetessé, mennyire kellemetlennek érezte férje társaságát. Több olyan videó készült, amelyen látszik, eltaszítja az elnök kezét, vagy épp láthatóan nehezére esik elmosolyodni is.
©

Trump nem iszik alkoholt és kávét, kedvenc étele pedig a hamburger, amit cukormentes kólával kísér. A 2019 januárjában készült fotó azonban nem egy elnöki uzsonnát mutat: Trump a főiskolai amerikaifoci-liga bajnokát fogadta minden idők leghosszabb kormányzati leállása idején. A shutdown a demokratákkal folytatott kongresszusi harc miatt állt elő: a párt képviselői nem járultak hozzá a határfal építéséhez. Mivel a spórolás jegyében a fehér házi séf nem dolgozott, az elnök maga rendelte és fizette a gyorséttermekből rendelt lakomát.
©
A hosszú nyakkendők napja volt 2019. május 13-a Washingtonban: Donald Trump ekkor fogadta Orbán Viktort. Amíg Trumpnak ez egy villámlátogatás volt a sok közül, a magyar miniszterelnöknek mindennél fontosabb. Bár nem minden kérdésben értett egyet a Fidesz és a washingtoni vezetés, Orbán az elnökválasztás előtt is nyíltan az újraválasztást remélte - nagyjából egyedül az uniós vezetők közül.
©
Trump diplomáciai csúcsteljesítménye, hogy össze tudott hozni két találkozót is Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral. A gond csak az, hogy a kézrázáson és a fotókon túl sokra nem jutottak egymással: folytatódik az észak-koreai atomprogram és maradnak a szankciók is a phenjani rezsim ellen.
©
2020 nyarának elején az Egyesült Államokban zavargások törtek ki, miután az afroamerikai George Floyd megfulladt egy rendőri intézkedés során. A négyéves ciklus egészére jellemző faji feszültségek felszínre törésére Trump úgy reagált, hogy a Fehér Ház közelében található templom előtt egy Bibliát mutatott fel - a rendfenntartók előtte könnygázzal és gumilövedékkel tisztították meg a terepet, ahol az elnök végigsétálhatott.
©
Trump elnökségének legfontosabb öröksége a mexikói határon felhúzott fal, amelyről a politikus azt mondta: teljesen áthatolhatatlan lesz, sőt, 2020 nyarán már azt is állította: ez akadályozza meg a koronavírus terjedését Arizonában. A fal Trump szerint majdnem kész - a valóságban 360 mérföldes szakaszon épült fel a 3000 mérföldes határon, jobbára már az ő elnöksége előtt.
©
Trump 2020. július 4-én a szobordöntő tüntetők ellen szólalt fel Mount Rushmore-nál, az Egyesült Államok atyjait megörökítő emlékmű előtt. Hogy aztán a sajtó hetekig vitatkozzon azon, valóban felvetette-e, hogy a négy elnök mellé az ő fejét is oda kellene faragni.
©
Trump sokáig igyekezett tagadni a koronavírus problémáját, mígnem októberben - több millió amerikai után - őt is utolérte a betegség. Jó eséllyel egy kampányrendezvényen kapta el a fertőzést, ahol, híveihez hasonlóan maszk nélkül jelent meg.
©
"Megnyertük ezt a választást" - Trump hangosabban kiáltotta ezt a világ felé az elmúlt hónapokban, mint ellenfele, a valódi győztes Joe Biden. A választás vélt elcsalása miatt aztán arra szólította fel híveit, hogy akadályozzák meg Biden győzelmének kongresszusi jóváhagyását. A január 6-i ülést megzavarók behatoltak az épületbe, a szélsőjobboldali, összeesküvés-hívő tüntetők közül a legemlékezetesebb Jake Angeli, a "Qanon sámán" volt.
©
Hozzászólások