szerző:
MTI

Ha a nők gyakran nyúlnak pohár után és naponta kettő- vagy annál is több alkoholos italt fogyasztanak rendszeresen, nagy esélyük van arra, hogy szívritmuszavaruk, pitvarfibrillációjuk támad, annak minden veszélyével és következményeivel. A szívderítőnek nem nevezhető tudományos eredményt az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.

Három éve az orvosi szakirodalomban nagy feltűnést keltett a "szabadságos szívbetegség" fogalmát bevezető tudományos vizsgálat, amelyet a média világszerte részletesen tárgyalt. Dán kutatók csaknem két évtizeden át rendszeresen megvizsgáltak tizenhatezernél több felnőttet. Az alapvető tanulmány azzal foglalkozott, hogyan alakul ennyi idő alatt ezeknek a dán nőknek és férfiaknak az EKG-görbéje. 
   
EKG-görbéjük elkészítése mellett följegyezték, hogy milyen iskolát végeztek, mennyi a jövedelmük vagy a testsúlyuk és azt is, mit és mennyit esznek-isznak. Ennek alapján derült ki, hogy azok a férfiak, akik szabadságuk ideje alatt alkoholfogyasztás ügyében alaposan lazítottak és napi öt italnál többet töltöttek magukba, kétszer olyan gyakran kaptak pitvarremegést, mint a szeszt csak mérsékelten fogyasztók. Ez volt egyik tünete a szabadságos szívbetegségnek.
   
A pitvarremegés azt jelenti, hogy a szív felső részét képező üreg, a pitvar egyszerre nem ritmusosan, egyenletesen húzódik össze, hanem csupán remeg, fibrillál, majd a szívüregnek az oldalánál a vér megalvad. Ez az alvadék aztán leválhat és helyéről elúszva valahol megakad, elzárja a vérkeringést, ami súlyos következményekkel járhat.
   
A dán tanulmányban kevés nő volt, aki sok szeszt ivott akár otthon, akár szabadsága idején, ezért arra ott és akkor nem volt elég értékelhető adat, de most egy amerikai vizsgálatban 35 ezer nő egészségének alakulását követték csaknem 15 éven keresztül. Ebben a csoportban a szívritmuszavar 635 esetben jelentkezett.
   
Kiderült, hogy a szeszt nem fogyasztókhoz képest azok a nők, akik rendszeresen napi két alkoholos italnál többet ittak, gyakrabban kapták meg ezt a ritmuszavart. A szeszkedvelők esélye másfélszer volt nagyobb pitvarfibrillációra, mint azoké, akik nem vagy csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Plázs

A női alkoholizmus rejtélyei

Sem a kiváltó okai, sem a lefolyása, sem a megoldása nem ugyanaz, mint a férfiak esetében - valószínűsítik a sokáig tabuként kezelt, máig kevéssé ismert női alkoholizmusról a legújabb kutatások.

MTI Plázs

Az alkoholisták kilenc kategóriája

A brit kormány egy nagyszabású alkoholellenes kampány nyitányaként a részegeseket kilenc kategóriába sorolta azzal, hogy amennyiben valaki felismeri mértéktelen ivászatának okát, könnyebben megszabadulhat káros szenvedélyétől.

hvg.hu Vállalkozás

Tilos az alkohol, a cigi és a szex

Korlátozzák a szexuális tartalmak, a dohány, illetve az alkohol reklámozását, szigorítják és enyhítik is a spamküldés szabályozását, de továbbra sem bántják a direktmarketingeseket. Megütheti viszont a bokáját, akinek kereskedelmi gyakorlata tisztességtelen. A szeptember óta hatályos, a reklámot, illetve a reklámozással kapcsolatos visszaéléseket szabályozó törvény rendelkezéseit boncolgattuk.

Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten

Az Iszlám Állam egy tagját fogták el Budapesten