szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egerek beleiben élő baktériumok hatással vannak a rágcsálók agyi fejlődésére és viselkedésére - derítették ki svéd kutatók. A steril körülmények közt felnövő, bélflóra nélküli egerek kalandvágyóbbnak bizonyultak, és kevésbé szorongtak normál társaiknál.

A bélflóráról pozitív vélemény uralkodik a közvéleményben, hiszen nemcsak az emésztést segítik, hanem a betolakodó kórokozókkal szemben is megvédenek. Az elmúlt évek kutatásai alapján azonban összetettebb kép rajzolódott ki a bennünk élő mikrobákkal kapcsolatban. Szerepet játszanak például az elhízásban, az asztmában és a májfunkcióban. 

A bélflóra nélkül született és sterilen nevelt egerek több tekintetben más jellemvonásokat mutattak, mint a természetes körülmények közt született példányok. A "csíramentesen" tartott állatok szaporodóképesek, hosszabb ideig élnek, és semmi bajuk nem esik, amíg nem ártanak nekik, és nem teszik ki őket stressznek - magyarázta Sven Pettersson, a stockholmi Karolinska Intézet mikrobiológus-professzora. Ilyen esetben azonban sokkal törékenyebbnek bizonyulnak - mondta Pettersson a BBC News-nak.

Bizonyos életfolyamatok tehát a mikroorganizmusok nélkül is lezajlanak, mások ugyanakkor nem. Pettersson és kollégái a normál és a "csíramentesen" tenyésztett egerek aktivitását vizsgálták többek közt. A csíramentes példányok nagyobb területet kutattak fel, többször álltak eközben hátsó lábaikra, és kevesebbszer mutatták szorongás jeleit, mint normál társaik. Agyukban számos hormon magasabb szinten volt jelen, és több mint 170 génjük eltérő tulajdonságokat kódolt - írták a kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS). 

Az eredményekből nem szűrhető le egyértelműen, hogy a csíramentesség jó vagy rossz-e az állatok szempontjából, de arra utalnak, hogy a bélflóra még az agyban is kifejti hatását - fejtette ki Pettersson. Hogy miképp hatnak a baktériumok a fejlődésre és viselkedésre, továbbra is rejtély marad, ezért a kutatók a következő lépése, hogy kiderítsék, milyen baktériumtörzsek játszanak ebben szerepet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!