szerző:
hvg.hu

Néhány éve minden tanév elején, az új tankönyvek megjelenésével menetrendszerűen a tetőfokára hág az irodalmi szakértelem. Varró Dániel és Lackfi János után most Tóth Krisztina került a célkeresztbe. Az egyik legelismertebb költőnk, írónk ezúttal a radikális pitbull-tulajdonosokat haragította magára.

"Vicces lenne, ha csak annyi történt volna, hogy emberek egy csoportja a lehető legkomolyabban tiltakozik egy verses mondóka ellen. De nem vicces, mert Tóth Krisztina költő napok óta – olykor életveszélyes – fenyegető üzeneteket kap emailben és telefonon, amiért egy nyolc éve megjelent gyerekverskötetében olyan mondókát írt, ami egyesek szerint sértheti a pitbullokat" – írja Nyáry Krisztián Facebook-bejegyzésében a Magvető Kiadó oldalán.

A Magvető Kiadó igazgatója a törvényre hivatkozva érvel a felháborodott pitbull-tulajdonsokkal szemben, akik azzal vádolják a költőnőt, hogy semmit sem tud a pitbullok valódi természetéről. Nyáry szerint a verset úgy is éretelmezhetjük, hogy a költőnő egy nyolc évvel ezelőtt még érvényben lévő jogszabályt öntött játékos, mondókás formába. "Amikor a vers keletkezett, javában érvényben volt – az Alkotmánybíróság által azóta belső jogi koherenciazavar miatt eltörölt – 35/1997. (II. 26.) kormányrendelet, amely megtiltotta a pitbull terrier bármely módon való szaporítását és tenyésztését, és a kutyafajt életveszélyes, harci kutyának minősítette" – írja Nyáry.

A kiadóvezető író még azt üzente azoknak, akik azzal fenyegették a költőnőt, hogy széttépetik a pitbulljukkal: vizsgálják meg Weöres Sándornak a tenyésztői árversenyt súlyosan torzító valótlan állítását, amely szerint „Húsz forintért tarka kutya, / Tízért fehér kutya jár, / Törzs-vevőknek öt forintért / Kapható a kutya már.” Továbbá aggodalmát fejezte ki, hogy valóban nagy baj van, ha egy gyerekeknek szóló, humoros, ironikus mondóka ilyen mennyiségű és mélységű agressziót szül.

©

Íme az indulatokat szító vers:

Tóth Krisztina: Pitbull

Az ember,
ha kutyát
simogat,
izgul,
főleg, ha
a kutya
netalán
pitbull.

Pedig
nem is egy
ideges
fajta:
akkor is
harap
ha nem
akarja.

Mindegy,
az ember
lába
vagy karja,
a pitbull
aztat
szépen
lekapja.

Vagyis
ha éppen
sétálni
indul
az ember
jobb, ha
nem jön a
pitbull.

De ha jön,
akkor
ne simo-
gassa,
mert a ku-
tya őt
kettéha...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!