szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar középiskolások háromnegyede még egyszer sem fizetett internetes letöltésért, noha tudják, hogy ez törvénytelen.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2011 után megismételt országos felmérése a 16 évesnél idősebb hazai középiskolások körében vizsgálta, honnan szerzik be a zenéket, filmeket, könyveket, programokat.

Kiderült, a középiskolások több mint fele (58%) úgy gondolja, hogy jól azonosítható az interneten, hogy mi a legális és az illegális tartalom. Majdnem kétharmaduk (60%-uk) büntethetőnek tartja a szerzői művek (zene, film, könyv) engedély nélküli másolását és terjesztését.

A diákok internetes letöltési gyakorlatával kapcsolatban Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese kiemelte: „A középiskolások minden eddiginél nagyobb (27%-os) arányban tanulnak a szerzői jogról az informatikai vagy számítástechnikai tanórákon. Erre azért is van nagy szükség, mert az említett korosztály háromnegyede még egyszer sem fizetett internetes letöltésért. Ugyanakkor pozitív eredménynek tartjuk, hogy diákok nagy többsége (78%) ma már törvénytelennek ítéli meg a fájlmegosztó oldalak használatát”.

©

Az interneten elérhető tartalmak közül változatlanul a zenék és a filmek a legkeresettebbek (88%, illetve 82%), játékokat pedig a diákok 42%-a keresi.

Utóbbinál egyébként jelentős nemek szerinti eltérés tapasztalható: míg a férfiak körében ez az arány 63%, addig a nők esetében ez csak 21%. A filmeket kereső diákok 43%-a egyaránt alkalmazza a streamelés (egyidejű, folyamatos adatátvitellel nézhető) – és letöltés technikáit, ugyanakkor az utóbbi forma fokozatos háttérbe szorulását jelzi, hogy a 2011-es 78%-ról idén 63%-ra csökkent a filmeket letöltő diákok aránya.

A streamelt filmek elsődleges forrásai a nagy videómegosztó portálok, melyeket a diákok 75%-a vesz igénybe. 2011-hez képest az ismert ingyenes videómegosztók (pl. Youtube, Inda) látogatottsága 56%-ról 75%-ra növekedett a streamelők körében, míg a filmekre szakosodott, ingyenes oldalaké 78%-ról 70%-ra csökkent.

A streaming útján történő zenehallgatásban szintén a Youtube tölt be domináns szerepet (90%), ugyanakkor optimizmusra ad okot, hogy az idén megkérdezett diákoknak már 12%-a hallgat zenét szakosodott fizetős oldalakon, ami 2011-ben még mindössze 1% volt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét