szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legendás sportriportert egyetemista korában figyelte meg az államhatalom, mert a Fradi B-közép következő vezetőjét látták benne.

„1964 telén, illetve kora tavaszán az állambiztonság (…) gumibotozással, beidézéssel, beszervezéssel, harmincnapos elzárásokkal oszlatta fel az akkori B-közép magját” – írja a Besúgnak blog az egyik bejegyzésében.

A csoport a következő év májusára mégis újjáalakult, ezért az állambiztonság különös figyelmet szentelt a csoportra, megfigyelték az akkor 20 éves egyetemistát, Knézy Jenőt is, mert az gondolták, ő lesz a szurkolói csoport következő vezetője.

A Kovács István fedőnevű ügynök egyik jelentésében az áll a blog szerint, hogy:

A csoport jelenleg úgy néz ki, hogy nagyobb lesz, mint a régi. Még egyelőre nincs meg a vezetőjük, de úgy néz ki, hogy a rendesebb csoportban egy Jenő nevezetű kb. 20 éves, magas, intelligens fiú lesz a vezető.

A következő hónapokban két ügynök tíz mérkőzésre is elkísérte Knézyt és társait, kérdezgették őket, megpróbáltak minél több információt begyűjteni róluk. Később kiderült, nem Knézy lesz a vezér, ráadásul semmi olyat nem tett, ami indokolta volna, hogy tovább jelentsenek róla, a két ügynöknek sem sikerült hozzá olyan közel kerülni, hogy bármi gyanúsat megtudjanak tőle, ezért felhagytak a megfigyelésével.

Az utolsó jelentés Knézyről 1967-ben készült, ekkor egy Csillag nevű ügynök találkozott vele egy BVSC elleni jégkorongmeccsen. Mindössze annyit írt, hogy „Jenővel találkoztam, nagyon csendben volt. Nem mondott semmi különöset.”

A Bors megkérdezte Ifj. Knézy Jenőt a történtekről, ő azt mondta, a történet nem új, másfél-két éve egy Fradi-kiadványban írtak már erről. „Azóta jártam az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, az Eötvös utcában, belenéztem Kovács és Csillag archívumába, tudom, kiről és mit írtak. Viszont a tartótisztjük kiléte nem derült ki” – tette hozzá.

Soha nem volt téma köztük a megfigyelés, az ifjabbik Knzéy csak azt furcsállja, hogy 1969 után miért szűnt meg hirtelen az állambiztonsági érdeklődés apja iránt.

Kép: Fortepan, 1984, a Rádió és Televízió Újság felvétele

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!