szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lesz kötelező karantén a sportolóknak, de szigorú szabályok szerint kell utazniuk és készülniük az új szabálykönyv szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Naponta tesztelik majd az összes olimpikont és a közvetlen környezetükben dolgozó szakembereket a tokiói olimpián – egyebek mellett ez szerepel a részvétel feltételeit ismertető szabálykönyv második verziójában, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szervezőbizottság.

A dokumentumból kiderül, hogy a sportolóknak nem kell 14 napos karanténba vonulniuk a Japánba érkezésük után, azonnal folytathatják az edzéseket. Az utazást azonban ők és minden más résztvevő is csak két negatív PCR-teszt birtokában kezdheti meg, a belépés után pedig három napon keresztül naponta ellenőrzik majd őket.

Abban nincs változás a szabálykönyv első változatában lefektetettekhez képest, hogy tilos lesz a közösségi közlekedés használata, a játékokon részt vevők csak az akkreditált olimpiai járműveket használhatják. Ugyanez vonatkozik az étkezésre: csak kijelölt helyen lehet majd fogyasztani, ilyenek lesznek a játékok területén lévő étkezők, a szállások éttermei vagy a hotelszobák.

A szabálykönyv végleges verzióját júniusban adják ki, s akkor döntenek a hazai nézők részvételéről, illetve az esetleges zárt kapus rendezésről. Arról már márciusban döntöttek, hogy külföldi nézők nem lehetnek a tavalyról idén nyárra halasztott, július 23-án kezdődő játékokon.

Japán négy prefektúrájában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a pandémia miatt. A szigetország lakosságának túlnyomó része változatlanul ellenzi az olimpiát, a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a megkérdezettek 70-80 százaléka szerint törölni, vagy újból halasztani kellene a játékokat.

Közben japán tisztségviselők arra kérik a lakosságot, hogy a csütörtökön kezdődő négynapos ünnepen maradjon otthon, mert az utazások, a családi összejövetelek újra lendületet adhatnak a koronavírus-járványnak.

„Döntő fordulóponthoz érkeztünk. A járvány lassítása végett, és hogy ne robbanjon be újabb fertőzési hullám, korlátoznunk kell a lakosság mozgását” – mondta Koike Juriko, Tokió kormányzója. Egyúttal – három szomszédos prefektúra kormányzójával közösen – arra biztatta az embereket, hogy kerüljék a sütögetős kerti partikat is, és arra kérte Tokió munkáltatóit, hogy alkalmazottaik legalább 70 százalékát engedjék távmunkában otthonról dolgozni.

Tokióban szerdán 925 újabb koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel 24 óra alatt, január vége óta a legtöbbet. A tokiói prefektúra egészségügyi szakértők szerint az eredeti, vuhani vírusnál fertőzőbb brit variáns miatt két héten belül napi kétezerre emelkedhet az új fertőzöttek száma.

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!