szerző:
hvg.hu

Semmibe vett biztonsági szabályok, kétséges eredetű letöltések, a törvény mellőzése: ez jellemzi a laptophasználók széles rétegét állítja egy nemrégiben befejeződött független vizsgálat.

A Websense, az alkalmazottak internetezésének menedzsmentjére szakosodott vállalkozás nemrégiben közzétette a „Felelős laptop-használat” című felmérésének eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy az európai vállalatok nem védik sem magukat, sem dolgozóikat az internetről érkező rejtett támadások ellen. A kutatás adatiból kiderült, hogy az alkalmazottak internetezési szokásai és hanyagsága hátrányos jogi és gazdasági következményekkel fenyegeti cégüket, emellett személyes adataikat sem védik azok jogtalan megszerzésétől.

Laptop hálózatba kötve. Kapuzárási effektus
© sxc.hu
A felmérés többek között fényt derített rá, hogy az alkalmazottak munkával nem kapcsolatos szoftvereket is letöltenek laptopjukra, és megengedik számítógépük használatát a munkahelyen kívül másoknak is. Sőt sokan laptopjukat használva kapcsolódnak fájlcserélő hálózatokhoz, vagy töltenek le illegálisan zenét és filmeket. Az ilyen műveletek akaratlanul is kaput nyitnak a gépre a rosszindulatú programkódok – például vírusok, kémprogramok – előtt, s ha az adott laptoppal felkapcsolódnak a céges hálózatra, akkor az egész vállalati rendszert is veszélyeztetik.

A vizsgált vállalatok több mint fele (55%) engedélyezi az internet-használatot a laptopokon, viszont csak negyedük alkalmaz ennek ellenőrzésére tartalomszűrő rendszert. A megkérdezettek 30%-a bízik benne, hogy az alkalmazottak tiszteletben tartják az írásos szabályokat. Az a tény azonban, hogy az alkalmazottak az intézmény zárt rendszerén kívül is letöltenek szoftvereket az internetről, azt jelenti, hogy a biztonsági szabályok haszontalanok, az üzleti és személyes adatokat a kódtolvajok, betörők és jelszóhalászok ellen nem védi semmi.

A laptophasználat lazaságai

· Követhetetlen felhasználók A dolgozók csaknem fele (46%) ismeri el, hogy mások is hozzáférnek a laptopjukhoz a munkahelyen kívül, s minden ötödiknek (22%) pedig fogalma sincs, hogy ki és mire is használja azt.
· Veszélyes letöltések
Az alkalmazottak döbbenetes aránya (86%) ismerte el, hogy a munkahelyen kívül a munkához nem kapcsolódó szoftvereket is le szokott tölteni a céges laptopra.
· Törvénysértés
Csupán tízből egy alkalmazott törődik azzal, hogy cégét megbüntethetik a szerzői jogok megsértéséért az illegális zene- vagy filmletöltések miatt – míg 15% tart attól, hogy őt magát vonják felelősségre.
· Kapcsolt letöltések
74% ismeri el, hogy nem mindig olvassa el a letöltésre vonatkozó szabályokat, s a felhasználók 15%-a fedezett fel gépén olyan szoftvereket, amelyeket nem is akart letölteni.
· A felelősség terhe?
Ugyan  a fájlcserélő hálózatok használatát , a felnőtteknek szóló illetve a hacker oldalak látogatását 42% elismeri, a dolgozók 35%-a úgy érzi, hogy cégük számítástechnikai osztálya felelős a laptop állapotáért, noha azt a dolgozó otthon is használja.

Geoff Haggart, a VP Europe for Websense munkatársa szerint a felmérésük kimutatta, hogy a laptopot használó dolgozók nincsenek tudatában az internet legtöbb rejtett veszélyének. Annál, hogy nem értik teljesen internetes műveleteik többségének veszélyeit, sokkal nyugtalanítóbb, hogy magukat és foglalkoztatóikat is kiteszik a „rosszindulatú tartalmakból” fakadó mindenféle támadásnak. „A cégeknek képezniük kell, és így képessé kell tenniük alkalmazottaikat, hogy megfontolt döntéseket hozva tegyék biztonságossá a böngészést laptopjaikon, akár az irodában, akár az otthonukban ülve interneteznek” – közölte a kutató.

Európában 2002-ben a távmunkások száma 80,6 millió volt. Az IDC piackutató cég elemzői szerint ez a szám 2007-re eléri a 99,3 milliót. Az informatikai igazgatóknak tehát mérlegelniük kell azt a terhet, amelyet a laptop-használóknak előírt – őket a munkájukban esetleg hátráltató – valamilyen biztonsági stratégia jelentene, mivel nem sétálhatnak el csak úgy e nyugtalanító tények mellett. Következésképp, azok a szervezetek, amelyek lehetővé teszik dolgozóik számára a mobil vagy távmunkát, kénytelenek valamilyen mobil biztonsági szabályrendszer megalkotására felkészülni.

„A kutatás eredményei nyilvánvalóak. Az európai vállalatoknak rá kell ébredniük a laptop-használók jelentette jogi és biztonsági veszélyekre, és intézkedniük kell ezek kiküszöbölésére. A távmunka csakis azzal válhat életképes és biztonságos lehetőséggé, s a vállalatok csak úgy élvezhetik a költségmegtakarítás és az alkalmazottak megnövekedett hatékonyságának előnyeit, ha figyelembe veszik a biztonsági szempontokat is.” – vélekedett Geoff Haggart.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

És akkor Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor

És akkor Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor

Napon álló kocsiban hagyta gyerekét egy nő Sopronban

Napon álló kocsiban hagyta gyerekét egy nő Sopronban

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Egy bohócot vitt magával a kirúgására egy férfi

Egy bohócot vitt magával a kirúgására egy férfi