szerző:
Folk György (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Robbanásszerűen nőtt a szélessávú eléréssel a világhálóra csatlakozó európaiak – így a magyarok – száma is az utóbbi egy évben. Ennek következtében alapvetően megváltozhatnak a tévénézési szokások.

Több mint 54 millió európainak van szélessávú elérése, az egy évvel ezelőtti 34 millióhoz képest, ami 60 százalékos bővülést jelent – állítja a Nielsen/NetRatkings elemzése.  Eközben az óvilági online polgárok száma már meghaladta a százmilliót.

A Jupiter Research kutatásai szerint a tévéből való kiábrándulás is oka a dinamikus növekedésnek. A piackutató eredményei szerint a szörfözők negyede vallja, hogy kevesebbet tölt tévézéssel, amióta van otthoni internet kapcsolata.

Olaszországban és az Egyesült Királyságban kötötték be maguknak a legtöbben a szélessávú elértést az idén, előbbiben 120 százalékkal utóbbiban pedig duplájára emelkedett a világhálót használók száma. A növekedés fő mozgatója az olcsó havidíj.

A szélessávú böngészésben rejlő lehetőségek, például a zenei fájlok és filmek letöltése, vagy az online játékok, a felhasználók szabad idejének eltöltését is erősen átstrukturálják. A szélessávon szörfölők 40 százaléka számára a tévé a második helyre szorult vissza. Hosszútávon a tévétársaságok jelentős visszaeséstől tartanak, mert az előzetesek szerint 5 éven belül a jelenlegi 19 százalékról 37 százalékra nő a gyors elérést használó háztartások aránya.

Magyarországon az utóbbi egy évben közel kétszeresére – a 2003. év végi 176 ezerről 2004 végére 336 ezerre – nőtt a szélessávú elérések száma. Az ADSL előfizetések megduplázódtak, míg a kábeles elérések 80 százalékkal nőtt hazánkban az Axelero teljes magyar internet piacra vetített becslése szerint.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Zenecsempészet a szélessávú interneten

A legnagyobb hanglemezkiadókat képviselő Amerikai Hanglemezipari Egyesülés (RIAA) elnöke szerint a szélessávú internetszolgáltatókat is felelősség terheli a fájlcserélő rendszereken - a hírhedt és a zeneiparral folytatott küzdelemben elvérzett Napster utódain -  jogtalanul gazdát cserélő zeneszámok okozta veszteségért. Önnek mi a véleménye erről?