szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

Afrikában elsősorban a mobiltelefon számít az információs technológia úttörőjének. Ezt kihasználva Kenyában a One World civil szervezet az AIDS elleni küzdelemre próbálja felhasználni az eszközt.

A 32 millió lakosú országban több mit kétmillió HIV-pozitív ember él, és eddig több mint másfél millióan hunytak el a betegség következtében. A One World egy olyan SMS-szolgáltatást indított el az AIDS világnapjára időzítve, amelyen keresztül a kenyai emberek szöveges üzenetben tehetnek fel kérdéseket a betegséggel kapcsolatban, és szinte azonnal választ kapnak, méghozzá díjmentesen. Ezen ívül a regisztrált felhasználóknak napi tippeket is küldenek a fertőzés megelőzésével, valamint a járvánnyal való együttélés mikéntjével kapcsolatban – írja a BBC.

Az AIDS-et kísérő társadalmi megvetés sokakat visszatart attól, hogy a HIV klinikák valamelyikén tájékozódjanak a betegségről, mások pedig a sorban állás tart vissza kérdéseik feltevésétől. Ezeken a problémákon segíthet az új megoldás, építve arra, hogy Kenyában 2,5 millió mobilfelhasználó van, ami ötszöröse az internetre csatlakozók számának. Az SMS népszerű az országban, ezenkívül pedig gyors, könnyen kezelhető és olcsó.

Noha a szöveges üzenetek terjedelme behatárolt, a szolgáltatást kitalálók szerint ez nem olyan akadály, amely veszélyeztetné a program sikerességét. A kapott kérdésekre adandó választ a lehető leggyorsabban megküldik, egy adatbázis segítségével, röviden, érthetően megfogalmazva. A nyelvi problémák a terjedelemnél komolyabb gondot okozhatnak, hisz a szolgáltatás jelenleg csak angolul érhető el. Ez azonban átmeneti állapot, a már említett adatbázis szuahéli fordítása megtörtént, és pusztán idő kérdése az ilyen nyelvű SMS-ek beindítása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Az afrikai AIDS-övezetben 49 év az átlagéletkor

Fekete-Afrikában a lakosság átlagos fertőzöttsége a népesség 25 százalékát tette ki 2003-ban. A térség legérintettebb országa Szváziföld, ahol a lakosság 38,8 százaléka HIV-fertőzött.

Világ

AIDS-prevenció: önmegtartóztatás kontra óvszer

Heves vita tört ki hétfőn Bangkokban a 15. nemzetközi AIDS-konferencia résztvevői között arról, hogy az amerikai kormányzat által támogatott nemi önmegtartóztatás vagy pedig az AIDS-aktiviták preferálta óvszer jelent-e hatékonyabb védelmet a gyilkos kór elleni harcban.

Világ

Csaknem másfél millió AIDS-beteg Közép-Kelet-Európában

A világ főbb régiói közül Közép-Kelet-Európában, illetve a volt Szovjetunió országaiban terjed leggyorsabban az AIDS - állítja a Világbank két alelnöke, akik a jövő héten Bangkokban kezdődő nemzetközi értekezleten vezetik a világszervezet küldöttségét.