Tetszett a cikk?

Az emberek úgy tartják, hogy a delfinek nem csupán emberéleteket mentenek néha, hanem kifejezetten gyógyító, fejlesztő hatással vannak a súlyosan fogyatékos gyerekekre.

Német tudósok most kétségbe vonják, hogy az intelligens tengeri emlősök valóban érdeklődést tanúsítanak a gyenge emberek iránt, s hogy a velük folytatott terápiára más állatok nem képesek. Karsten Brensing a berlini egyetemen a delfinekről írta doktori disszertációját, s ehhez a floridai Key Largóban, illetve az izraeli Eilatban videokamerákkal és víz alatti mikrofonokkal figyelte az állatokat négy éven át. (Mindkét helyen a tenger hatalmas, de elkerített részében tartják a delfineket, s olyan úszási programokban vesznek részt gyerekekkel, amelyekhez nem idomították őket, hanem amelyek során szabad akaratukból közeledhetnek az emberekhez.)

Brensing elmondta, hogy maga is lelkesedik az okos delfinekért, de a „bölcs delfinről" szóló monda hitelességéből kicsit kénytelen lefaragni. „Kiderült, hogy a delfinek annál inkább hajlandók érintkezni az emberekkel, minél nagyobb a terület, ahová vissza tudnak vonulni, s hogy egyetlen floridai delfintől eltekintve egy állat sem mutatott különösebb érdeklődést a fogyatékos gyerekek iránt" – mondta a kutató. Ennek ellenére családok százai esküsznek rá, hogy az állatok jó hatással lehetnek a súlyosan fogyatékos, és főleg a kapcsolati nehézségekkel küzdő, például autista gyerekekre.

A würzburgi egyetemen viszont hosszabb ideje és még 2006-ig fut a nürnbergi állatkert delfináriumával közös kutatási program: ennek keretében 150 gyerekkel kísérleteznek annak kiderítésére, hogy a delfin-terápia fölényben van-e a más állatokkal való érintkezéssel szemben. Erwin Breitenbach, a projekt vezetője elmondta: a kontroll csoport ennek megfelelően parasztgazdaságban tölti az időt. Annyiban hasonló a hatás a delfinekkel és a más állatokkal való érintkezésben, hogy az állat úgy segít a fogyatékosnak, hogy ehhez nem szükséges a bizalmat szavakkal is kiépíteni, s ezzel lehetővé teszi a terapeutával való jobb érintkezést. A delfinek esetében azonban ehhez még hozzájárul a víz, mint a mozgást megkönnyítő, de egyben ismeretlen terület, amely megköveteli a fogyatékosoktól bizonyos bátorságot ahhoz, hogy elhagyják megszokott világukat.

Brensing szerint azonban még erre is képesek más állatok is: a viszonylag újkeletű kutya-víz terápia során a gyerekek például nagy, vízi mentésre tenyésztett landseei kutyákkal úsznak. Breitenbach szerint azonban egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a kutyákkal való úszás ugyanolyan hatással volna, mint amilyet a delfinek elérnek. Brensing azonban figyelemre méltónak tartja a kísérleteket, már csak azért is, mert a delfin-terápiák már csupán a jelentős utazási költségek miatt sok érintett család számára szinte elérhetetlenek, kutyákkal viszont bárhol lehet dolgozni. (Panoráma)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karrier

Autista farm épül Karácsondon

Autista felnőttek foglalkoztatására szolgáló farmot hoz létre ír és német minták alapján a Heves megyei Karácsondon a Ferences Rend által működtetett gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK).

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál