szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament támogatta azt a kezdeményezést, amelynek megvalósításával az internet a gyermekek számára is biztonságos hellyé válik. A szabályozás kezdeményezői a rasszista, pornográf, erőszakos tartalmaktól védenék meg a fiatalkorúakat.

A Safer Internet Plus program keretében 45 millió euró áll a szakemberek rendelkezésére. Ebből az összegből az elképzelések szerint olyan telefonvonalakat üzemeltetnek majd, amelyek segítségével az illegális tartalmak regisztrálhatók, majd bizonyos szűrőtechnológiák alkalmazásával a nem kívánt tartalmak kiiktathatók a gyermekek számára. A tervekben egy szakmai kódex kidolgozása is szerepel az internetszolgáltatók számára, s figyelemfelkeltő kampányokat is szerveznek.

Egy tavalyi EU-felmérésből kiderült, hogy a chat-szobákat használó fiatalok 14 százaléka személyesen is találkozott interneten megismert beszélgetőtársával. A szülőknek viszont csupán négy százaléka feltételezi, hogy gyermekük találkozik internetes csevegőpartnerével.

A képviselők egyetértenek abban, hogy meg kell találni az egyensúlyt a szólásszabadság és az internetes tartalmak szűrése között, s erre különös figyelmet szentelnek majd a Safer Internet Plus program 2005 és 2008 közötti megvalósítása során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Cenzúra a hálón: hadüzenet a pedofil szájtoknak

A legnagyobb brit távközlési szolgáltató, a British Telecom bejelentette: a jövőben maga kívánja megakadályozni, hogy ügyfelei a neten felbukkanó pedofil tartalmú weblapokhoz hozzáférjenek. A Cleanfeed-projekthez hasonló eljárást hamarosan a többi internetszolgáltató is bevezethet.

BBC Tech

Kína blokkolja a Google hírszolgáltatását

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi médiajogi szervezet azzal vádolja a kínai hatóságokat, hogy az nem engedi a kínai szörfölőkneka Google News elérését.

Itthon

A Rádió visszautasítja a reformátusok cenzúra-vádját

A református zsinat elnöksége szerint a rádió református műsorában nem engedélyezte, hogy adásba kerüljenek az egyház kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontját tükröző részletek. A Magyar Rádió értetlenül áll a tiltakozás előtt és visszautasítja a vádakat.