szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A bankok belső fejlesztésű szoftvereiket mindinkább szabványos vállalatirányítási rendszerekre (ERP) cserélik, mert ettől remélik a mindkiélezettebb szolgáltatási versenyben hatékonyságuk további növekedését, és rugalmasságuk javulását állítja az European Business School tanulmánya

A németországi Oestrich-Winkelben működő European Business School (EBS) nyilvánosságra hozott kutatási eredményei jól szemléltetik, hogy milyen nagy arányban használnak a pénzintézetek ERP‑szoftvereket üzleti működésük irányítására és kézben tartására. Az átfogó vizsgálat során (amelyet az SAP támogatásával végeztek el) a világ 100 legnagyobb bankjának felsővezetői által kitöltött részletes kérdőív adatait elemezték, és ennek nyomán az alábbi megállapításokra jutottak:

A szabványos alkalmazások gyors ütemben váltják fel az egyedi fejlesztésű szoftvereket, s az ERP bevált, lendületesen terjedő technológia lett a bankszektorban. A megkérdezett pénzintézetek mintegy 50 százaléka már jelenleg is szabványos ERP-csomagot használ, 14 százalékuk pedig most fontolgatja valamilyen ERP-rendszer bevezetését. Öt évvel ezelőtt a banki programok kevesebb mint 40 százalékát tették ki a kereskedelmi forgalomban kapható, dobozos (off-the-shelf) szoftverek, néhány évben belül viszont akár a 60 százalékot is túllépheti az ilyen rendszerek aránya.

A fejlettebb üzleti folyamatok iránti igény ösztönzi az ERP-szoftverek terjedését. A megkérdezettek a hatékonyabb üzleti folyamatok, valamint az átláthatóbb és jobb minőségű információk iránti igényt nevezték meg az ERP-rendszer bevezetésének két legfontosabb okaként. A hasznosíthatóságot is fontos tényezőnek tartják a beszerzési döntésnél. A portál-funkcionalitást is kínáló új ERP-megoldások javítják a végfelhasználók fogadókészségét és hajlandóságát a rendszer Használatára.

A pénzintézeteknek integrációs képességekre van szükségük. Az ERP-alkalmazás integrálhatósága más IT-rendszerekkel kritikus szempont a bankoknál. A vizsgált pénzintézetek többsége – közel 60 százaléka – szívesebben használja több szállító IT-megoldásait ahelyett, hogy valamennyi szoftverét ugyanattól a cégtől szerezné be. A fúziókat és felvásárlásokat végrehajtó bankoknál az integráció kiemelten fontos kérdés, hiszen az ilyen tranzakciók után különféle IT-rendszerek adatait kell egy forrásba összevonniuk.

A bankok meghatározták a sikeres ERP-bevezetés kulcstényezőit. A válaszadók többsége szerint a felsővezetői támogatás, a pontos irányelvek kidolgozása és a felhasználók mielőbbi bevonása a sikeres ERP-bevezetés titka. Ez jól érzékelteti a banki működés szinte minden folyamatát érintő ERP-alkalmazások mind nagyobb stratégiai fontosságát.

Versenyképességük fokozása érdekében a bankok a szabványos szoftverek mellett döntenek. A pénzintézetek hagyományosan saját fejlesztésű, egyedi szoftvereket használtak back office és banki tevékenységük támogatására. A mind élesebb piaci verseny, a szűkülő profitrés, a fúziós és felvásárlási hullám, valamint az új jogszabályok és hatósági előírások nyomán azonban elmozdultak a szabványos szoftverek irányába, ami komoly változást jelent. A verseny egyben arra is kényszeríti a bankokat, hogy IT-rendszereik integrálásával kihasználják meglévő informatikai eszközeik előnyeit az új megoldások kiépítése illetve bevezetése, vagy ugyan ezt tegyék a fúziók és felvásárlások során. Ezzel párhuzamosan az IT-rendszerek integrációt segítő, rugalmas és alkalmazkodó (nagy)vállalati szolgáltatási architektúrává (Enterprise Services Architecture, ES) alakulnak, ami a jövőben még vonzóbb megoldássá teheti az ERP-alkalmazásokat a pénzintézetek szemében.

„Felmérésünk a nemzetközi bankszektor eddigi legalaposabb ERP-használati elemzése” – mutatott rá Dirk Schiereck professzor, a European Business School Bank- és Pénzügyek Tanszékének vezetője. „Meglepő módon az üzleti növekedés képessége, a rendszerek továbbfejlesztése és integrációja, valamint a sokoldalú, könnyen kezelhető funkcionalitás iránti igény sokkal fontosabb szerepet játszik a bankok ERP-beszerzési döntéseiben, mint a puszta költségszempontok. Ez arra utal, hogy a bankok egyre tisztábban és határozottabban látják az ERP-filozófia hosszú távú, stratégiai értékét.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Több mint 50 százalékkal nőtt a bankszektor eredménye

A bankszektor összesített, adózás előtti eredménye az idei első háromnegyed évben 53,6 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest - ismertette Szepesi György, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője csütörtökön.

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

360 forint felett az euró

360 forint felett az euró

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára