szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

A figyelmetlen utasok az elmúlt fél évben csaknem ötezer laptopot és hatezer zsebszámítógépet és több mint 60 ezer mobiltelefont felejtettek a londoni taxikban - derült ki a Taxisofőrök Szövetsége és a Pointsec mobilbiztonsági cég „Taxi survey 2005” címet viselő legfrissebb felméréséből.

Az ottfelejtés helye. A londoni
taxik hátsó ülésén rengeteg sze-
mélyes információ marad
© londontaxiexport.co.uk
Az említett, taxisofőrök megkérdezésén alapuló adatok alapján megállapítható, hogy a legutóbbi adatfelvétel óta elképesztő mértékben megnőtt az elhagyott különböző hordozható készülékek száma. Az elveszett laptopoké 71 százalékkal, az elkallódott zsebszámítógépeké pedig mintegy 350 százalékkal nőtt a 2001-es adatokhoz képest. Az elvesztett mobiltelefonok száma ugyanakkor csak 2 százalékkal emelkedett az említett időszakban.

A figyelmetlen londoni utasok szerencséjére a készülékek túlnyomó része visszakerül tulajdonosához. A laptopoknak a 96 százaléka, a mobiltelefonoknak pedig a 80 százaléka idővel megkerül.

A Pointsec arra is felhívta a figyelmet, hogy a hordozható eszközök minden korábbit felülmúló memóriakapacitása következtében az elveszett berendezéseken tárolt információk potenciális hátsó ajtót képeznek a vállalati informatikai hálózatokhoz, a figyelmetlen utasokat ráadásul a személyazonosság-lopás veszélye is fenyegeti. „Az eszközök tulajdonosai egyre rosszabb helyzetben vannak, mivel a rengeteg bizalmas információt tartalmazó készülékeik egyre nélkülözhetetlenebbek a számukra. Ennek ellenére csak nagyon kevesen törődnek azzal, hogy biztonsági másolatot készítsenek, vagy más módon védjék meg adataikat” – mutatott rá Magnus Ahlberg, a Pointsec ügyvezető igazgatója.

A figyelmetlen utazók azonban nem csak a taxik hátsó ülésén hajlamosak ottfelejteni laptopjaikat és egyéb hordozható készülékeiket. A londoni metró- és autóbusz-közlekedést felügyelő társasághoz tavaly 10614 elvesztett mobiltelefont és 5718 egyéb elektronikus eszközt, például digitális fényképezőgépet vagy laptopot adtak le. A Heathrow repülőtér illetékesei pedig arról számoltak be, hogy hetente általában három-négy laptopot és naponta tíz mobiltelefont adnak le a repülőtér talált tárgyak irodájában. Az elveszett készülékek többsége visszakerül eredeti tulajdonosához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Stop a szociális taxinak

Egyelőre nem lesz Budapesten szociális taxi, vagyis rászoruló, idős, beteg embereket jutányos áron szállító...

MTI Világ

Az álruhás polgármestert is meglopták a taxishiénák

Pavel Bém polgármestert is meglopták a csalásokról elhíresült gátlástalan prágai taxisok, amikor a cseh főváros első embere olasz turistának álcázva magát személyesen próbált meggyőződni a taxisok praktikáiról.