szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója a finn Nokia és a Microsoft szoftvergyártó konszern egyezményt kötött az online zeneművásárlást és azok mobil készülékeken történő visszajátszását lehetővé tévő rendszer kialakítására.

Az egyezmény keretében a Nokia átveszi a Microsoft zenelejátszó szoftverének alkalmazását. Ennek fejében a Microsoft felszabadítja a személyi számítógépek Media Player zenelejátszó és tömörítő, valamint másolásvédelmi szoftverének a forráskódját. A felhasználók ennek köszönhetően számítógépeikkel kezelhetik majd mobiltelefonjaikon tárolt zeneszámaikat.

Az egyezmény pontot tesz a két társaság hosszas rivalizálásának a végére. A Nokia eddig saját fejlesztésű zenemű lejátszó programot használt, illetve a RealNetworks zenemű- és videó lejátszó szoftverét alkalmazta. A Nokia tavaly tízmillió integrált zeneműlejátszóval rendelkező mobil készüléket adott el. A konszern szóvivője a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az első Windows Audio szoftverrel ellátott készüléket az idén mutatják be a piacon.

Az egyezmény a nagy sávszélességet biztosító 3G mobil technológia szárnypróbálgatásával egy időben született meg. A Nokia éppen hétfőn mutatott be egy 3G modellt és két új GSM modellt. Becslései szerint 2005 végére 70 millió előfizetője lesz a 3G rendszernek a 2004 végi 16 millió után.

Az egyezményt nagy fegyvertényként könyvelheti el a Microsoft, mivel eddig komoly nehézséget okozott számára a mobil piac meghódítása szoftverei számára. A "smartphone" mobiltelefonok számára lecsupaszított Windows operációs rendszere alig egy százalékos piaci részesedést vívott ki magának. A Nokia viszont egyharmadát uralja az idei évre becsült 684 milliós mobiltelefon készülék piacnak.

A Microsoft azt reméli, hogy a Nokia révén sokkal több vásárlója lesz a tömörítő és másolásvédelmi megoldást alkalmazó zeneszámokat árusító internetes értékesítő portáloknak. A Nokia számára viszont előnyt jelent a rendkívül népszerű internetes zenemű-letöltési szolgáltatások meglovagolása. A Microsofttal kötött egyezmény a Nokia közleménye szerint nem befolyásolja a RealNetworks céggel fenntartott kapcsolatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Microsoft az Oracle ügyfeleinek elszipkázására készül

A Microsoft bejelentette, hogy új migrációs programot indít azoknak a vállalatoknak, amelyek a PeopleSoft World (korábban J.D. Edwards), a PeopleSoft EnterpriseOne (korábban szintén J.D. Edwards) vagy a PeopleSoft Enterprise rendszert használják. A migrációs program nem titkolt célja, hogy megszerezze a cég azon ügyfeleit, akik a vállalat Oracle által történt felvásárlása miatt bizonytalanságban érzik magukat.

Itthon

Magyarország eltűnt a Microsoft-térképről

A Microsoft évenként kiadja az Autoroute-ot, mellyel megtervezhetjük a legrövidebb vagy éppen a leggyorsabb utat nyaralásunkhoz. A mostani programból Kelet-Európa úgy ahogy van, kimaradt.

MTI Tech

Kópia-igazoltatást vezet be a Microsoft

A Windows operációs rendszer felhasználóinak a jövőben igazolniuk kell majd a birtokukban lévő példány legalitását a verzió frissítések és a funkcióképességet javító kiegészítések letöltésekor.

hvg.hu Gazdaság

Rekordárbevételt hozott az Xbox a Microsoftnak

A Microsoft Corp. a 2004. december 31-ével zárult negyedévben 10,82 milliárd dolláros rekord árbevételre tett szert, ami az előző év hasonló időszakában elért értékhez képest 7 százalékos növekedést jelent - hozta nyilvánosságra közleményében a vállalat.

hvg.hu Tech

A Microsoft 536 millió dollárt fizet a Novellnek

A Novell bejelentette, hogy a Microsofttal kötött megállapodás keretében 536 millió dollár készpénz fejében eláll a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos trösztellenes bírósági pert ő l. A Novell azonban azt is közzétette, hogy az 1990-es évek közepén a tulajdonában lévő WordPerfect szövegszerkesztő forgalmának okozott károkkal kapcsolatos meghatározatlan veszteségek ügyében újabb trösztellenes keresetet nyújt be a Microsoft ellen.

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban