szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A méhek idősebb korukra egyre okosabbak lesznek, jóllehet őket sem kerülik el a munkahelyi betegségek, és egy kilogramm méz elkészítéséhez óriási távolságokat kell megtenniük.

A würzburgi egyetem kutatócsoportja évek óta intenzíven foglakozik az ember által tenyésztett legkisebb haszonállat életével. A Jürgen Tautz neurobiológus vezette 20 fős csoport kutatásainak eredménye rendszeresen napvilágot lát a legtekintélyesebb tudományos folyóiratokban, mint a Nature, a Science, vagy a Zoology.

A svájci méhészeti kutatóközpont igazgatója, Peter Fluri nemrég kijelentette, hogy a würzburgi kutatások jelentősége messze túlmutat a méhek biológiáján.

Zoológusok évtizedek óta azt hitték például, hogy a méhek híres tánca csupán a körben szaladgáló rovar közelében lévő fajtársakat tájékoztatja az adott nektárforráshoz vezető legrövidebb útról. Würzburgban azonban rájöttek, hogy a tánc valójában kifinomult távközlési technikával párosul.

A nektárforrásra bukkant dolgozó méh szinte sztepptáncot "lejt", eközben "dobog" a lábaival, szárnyainak izmait pedig "felturbózza" olyan fordulatszámra, mint egy alapjáratban felbőgetett motor.

Ezáltal rezgésbe jön a kaptár viaszszerkezete, tájékoztatva az üzenetről a távolabb tartózkodó dolgozókat is. "A méhek mintegy rádióadóként használják a sejteket, így továbbítva fontos üzeneteket" - mondta Tautz a Der Spiegel munkatársának.

Csoportjának másik fontos felismerése: a méhek vizuálisan is tájékozódnak annak érdekében, hogy a nektár lelőhely távolságát repülés közben pontosan felbecsüljék. Ez pedig jelentős agyteljesítményt feltételez. Erre általában csak életük kései szakaszában képesek a méhek.

A szorgos rovarok a lépsejtből való kibújásuk után változatos "munkakörökön" mennek keresztül. Értelmi képességük – erre is Würzburgban jöttek rá – nagyban függ attól, milyen táplálékot kapnak lárva korukban, illetve milyen hőmérséklet mellett fejlődnek a sejtekben. A 36 fokon kikelt méhecskék sokkal intelligensebbek, mint azok, amelyeket 34 fokon keltenek ki társaik.

Munkamegosztók (Oldaltörés)

A szakmai létra legalsó foka a fűtőké. A frissen kikelt méhek általában ezzel a munkával kezdik tevékenységüket: szárnyaik mozgatásával segítenek temperálni a kaptár belső hőmérsékletét. Ez sem megvetendő teljesítmény: a hőszabályozás plusz, mínusz 0,5 Celsius fokos pontossággal működik! A fűtők után jön a takarító, a lárvákat gondozó dajka, a sejtépítő, az őr – és végül a nektárgyűjtő munkakör.

A würzburgi kutatók ugyanis korszerű technikát igénybe véve fürkészik a méhek hétköznapjait. Több ezer dolgozó torára ragasztottak miniatűr rádióadót, amely (2,4 milligrammos tömegével) harmincad részét teszi csak ki a méh által cipelt maximális hasznos tehernek, így nem akadályozza a dolgozót a mozgásban, gyűjtésben. "A mi kaptáraink olyanok, mint egy Big Brother konténer" - dicsekedett kacsintva Tautz.

Ahhoz, hogy két kilogramm mézet készítsenek, egy kaptár dolgozó méhei összesen akkora utat tesznek meg repülve, mint a Föld és a Hold közötti távolság (384 ezer kilométer)!

Manapság az intenzív méhészet korában még a teljesen elbutult dolgozók is bejutnak egy idegen kasba. Bár szaguk egészen más, mint ottani fajtársaiké, mégis gyakran sikerül kieszközölniük, hogy bebocsássák kőket – például úgy, hogy némi nektárral megvesztegetik a bejáratnál álló őröket. "Ezt nevezem kis léptékű globalizációnak" – hunyorít Jürgen Tautz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Méhkirálynő tornacipőben

Egy erotikus és szenvedélyes kapcsolat beteges megszállottsággá válásának ábrázolása mellett Tomás Eloy Martínez legújabb műve képet nyújt a politikai hatalom és az élet minden területére kiterjedő korrupció világáról is - jellemezte az argentin író díjazott regényét 2002 márciusában a rangos irodalmi kitüntetés, az Alfaguara-díj zsűrije, melynek elnöke ez évben a Párizsban élő spanyol író, Jorge Semprun volt. A Méhkirálynő röpte című könyv most magyarul is megjelent.

Tech

A méheknek is kell pihenés

A méhek szinte minden nép nyelvében a szinonimáját jelentik a szorgalomnak: a dolgozó méhek nyáron hajnaltól napnyugtáig ingáznak a kaptár és a mezők, gyümölcsfák között, hogy nektárral és virágporral lássák el a méhkasban élő társaikat, a királynőt és a fiasítást, valamint az ingyenélő heréket.

Tech

A méhek túlélték a dínók kipusztulását

A trópusi méhek túlélték azt a világméretű természeti katasztrófát, amely 65 millió évvel ezelőtt nagy valószínűséggel a dinoszauruszok kipusztulását is okozta – állítja egy amerikai kutató.

Panoráma Tech

A méhek térképről tájékozódnak

Az állatok lényegesen többet tudnak annál, mint amennyit valaha is várt tőlük az ember – állítja Randolf Menzel, a berlini Freie Universität kutatója, aki az amerikai Tudományos Akadémia kiadványában arról számolt be, hogy például a méhek térképeket rögzítenek tudatukban, hogy azután tájékozódni tudjanak a környezetükben.

Világ

Kémek lesznek a méhek

A méhek, legyek és madarak repülését tanulmányozzák egy brit egyetem kutatói, hogy kiderítsék: építhető-e egy - kamerával és érzékelőkkel felszerelt - miniatűr méretű repülőgép. A kutatást egyebek mellett a brit kormány és az amerikai légierő finanszírozza.

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

Felszállt a második szlovák repülő autó

Felszállt a második szlovák repülő autó