szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új országos internet-gerinchálózatot adtak át Budapesten, amely másodpercenként 10 gigabit sebességgű adattovábbításra alkalmas, egyenszilárdságú hozzáférést biztosítva közel 700 hazai intézmény 600 ezer felhasználójának.

A Matáv és a Cisco Systems képviselői átadták azt az országos gerinchálózatot, amely nagysebességű internet-hozzáférést nyújt a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) budapesti központja, hét regionális központként működő egyetem , valamint számos további kutatási és oktatási intézmény számára. Az új hálózat teszi lehetővé a GEANT2 (az Európai Unió által támogatott Pán-európai kutatóhálózat) számítógép hálózatához való egyenszilárdságú hozzáférést az NIIFI tagintézményi kör közel 700 hazai intézményének csaknem 600 000 felhasználója számára.

A most elindított szolgáltatás 10 Gbps sebességgel képes továbbítani az információkat, legyen szó adat-, hang-, vagy video-forgalomról. A kelet-közép-európai régióban Magyarországon van az első országos méretű 10 Gbps hálózat.

Mi az a DWDM?

A DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) rendszer olyan optikai átviteli platform, amely egyrészt elősegíti a meglévő, illetve újonnan telepített optikai kábelhálózat hatékonyabb felhasználását, másrészt új szolgáltatások kialakítását is lehetővé teszi. A technológia a meglévő infrastruktúrára építve nagyságrendekkel megnöveli az optikai hálózatok kapacitását.

„Az NIIFI hagyományainak megfelelően célunk volt, hogy a kutatás-fejlesztés számítógép-hálózati lehetőségeit tekintve esélyegyenlőség legyen a vezető fővárosi és vidéki intézmények között. A kialakult DWDM infrastruktúra országos méretekben szélesíti ki a távközlési és információ-hozzáférési lehetőségeket, ami többek között az eEurope célok hazai elérése és az Európai Kutatási Övezethez való kapcsolódásunk szempontjából is kiemelten fontos Magyarország számára” – hangsúlyozta Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója.

Az átadott rendszer a 2001 decemberében átadott 2,5 Gbps sebességű gerinchálózat továbbfejlesztése. A projekt már akkor is komoly mérföldkőnek számított a régió egészét tekintve. Az elmúlt 3 év alatt az NIIFI számos új szolgáltatást – így Voice over IP, videokonferencia, GRID-computing, országos címtár – indított el az akadémiai közösség számára, így a forgalom megtöbbszöröződött, és 2004-re elérkezett az idő a hálózat bővítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háló

Ahol a hálózatok hálózatát szövik

Rob Lloyd, a Cisco System EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióért felelős alelnöke a napokban Budapesten járt. Az informatikai hálózatok fejlesztésében és értékesítésében világelső cég terveiről, magyarországi tevékenységéről interjút adott a hvg.hu-nak.

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső