szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internetet használó háztartások száma 2006 végére eléri az 1 milliót, amivel a háztartási internetellátottság a jelenlegi 17 százalékról 26 százalékra emelkedik – olvasható az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) felmérésében.

Az informatikai tárca az év végére 2 millió új internetezőt szeretne látni, méghozzá úgy, hogy javarészt szélessávú kapcsolaton keresztül érjék el a világhálót. A most közzétett előrejelzés szerint 2006 végére az internetes háztartások csaknem 60 százaléka szélessávú kapcsolatot használ, szemben a jelenlegi 48 százalékkal.

A felmérés rámutatott, hogy a megkérdezettek döntő többsége szerint a szélessáv gyorsabb terjedésének legfőbb korlátja a magas ár: 5000 forintos szélessávú hozzáférési díjnál mind a jelenleg csak keskenysávon netezők, mind a ma még anyagi okokból hezitálók nagy számban vásárolnának szélessávú hozzáférést.

Az Ariosz Kft. által készített felmérés szerint 2004 decemberében a magyar háztartások 34,5 százalékában volt legalább egy működő számítógép. A háztartások 17 százalékába (665 ezer háztartás) volt az internet bekötve, amiből 318 ezer (48 százalék) a szélessávon érte el a webet. A felnőtt lakosság 26 százaléka használta az elmúlt hat hónapban a világhálót, s ugyanez az arány a 14 évnél idősebb népességen belül 28,4 százalék volt.

Megfigyelhető, hogy minél régebben kezdtek el egy háztartásban internetezni, annál valószínűbb, hogy már áttértek a keskenyről a szélessávra. Az újonnan csatlakozók között egyre nagyobb számban találhatunk olyanokat, akik kezdettől fogva szélessávon keresztül kapcsolódnak a világhálóhoz. Az elmúlt két évben belépők 52 százaléka már egyből szélessávú kapcsolatot létesített, a keskenysávra belépők körében viszont mindössze 5,8 százalék volt a szélessávra váltók aránya.

Ötezer forint alatt özönlenek az új előfizetők (Oldaltörés)

Az IHM azt tűzte ki, hogy 2006 végére 2 millió új internetezőt jegyezzenek Magyarországon. A jelenlegi előrejelzések szerint 2006 végére összesen 1 millió internetes háztartás lesz, ami 26 százalékos penetrációnak felel meg. Ez önmagában csaknem egymillió új internetezőt jelent, ráadásul minden egyéb, az előfizetési hajlandóságot befolyásoló tényező változatlanságát feltételezve. Ha az internet használatát segítő intézkedések életbe lépnek, illetve a munkahelyi internetezés is bővül, valamint a közösségi hozzáférési helyek (például e-Magyarország pontok) száma is nő, akkor 2 millió új internetező elérése – a kutatás megállapítása szerint – reális lehet.

A felmérés szerint az elmúlt időben jelentősen megváltozott a társadalom világhálóval kapcsolatos beállítottsága. Míg a korábban rendre az érdeklődés hiánya volt az internet terjedését gátló legfőbb tényező, addig a mostani kutatás válaszadóinak mindhárom csoportja (internetezők, internet vásárlását tervezők, illetve nem tervezők) a legsúlyosabb akadálynak a hozzáférés magas árát jelölték meg. A keskenysávú kapcsolattal netezők 5000 forintos havidíj esetén térnének át nagy valószínűséggel a szélessávra. Ilyen díj mellett ugyanis már a 80 százalékuk komolyan fontolóra venné a szélessáv otthoni bevezetését.

A felmérés arra is rávilágított, hogy az otthoni internethasználat terjedését a PC hiánya kevésbé akadályozza, mint az világhálós tapasztalat hiánya. Azaz, az új belépők következő hulláma nagyobb eséllyel azoknak a háztartásoknak a köréből kerül ki, amelyekbe jelenleg ugyan nincs otthon PC-jük, de máshol (például iskolában, munkahelyen, eMagyarország ponton) használnak internetet, mint azok köréből, ahol otthon van már PC, de a háztartásban senkinek nincs internetes tapasztalata. A fenti összefüggésből természetesen az is következik, hogy az otthoni internethasználat elsődleges potenciális bázisát azok jelentik, akiknek van már otthon PC-jük és a háztartásban van olyan személy, aki internetes tapasztalatokat is szerzett már.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyéb

Gyors internet elérhető áron - új távlatok kisvállalkozások számára

A UPC internetes üzletágának chello plus szolgáltatása ma már olyan gyors adatátviteli sebességet nyújt, amely a közelmúltban még elképzelhetetlennek tűnt. A szélessávú, fix havidíjas chello plus csomag elsősorban kisebb cégeknek, vállalkozásoknak nyújt minden igényt kielégítő, korszerű és elérhető lehetőséget az internet intenzív használatához.

Gulyás Gergely lovagkeresztet adott a Békemenetet szervező CÖF alapítójának

Gulyás Gergely lovagkeresztet adott a Békemenetet szervező CÖF alapítójának

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!