szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Hatékony fegyver kerülhet az ember kezébe az évezredek óta kiirthatatlan kártevő, a svábbogár elleni küzdelemben, miután amerikai tudósoknak sikerült azonosítaniuk és mesterségesen előállítaniuk az egyenesszárnyú rovar szexuális szaganyagát.

A Science tudományos folyóirat cikkéből kiderül, Wender Roelof és kollégái a Cornell Egyetemen próbáltak az eddigi csótánycsapdáknál hatásosabb eszközt találni a visszataszító „háziállat" elleni harchoz.

A hímegyedek nem tudnak ellenálni a szexi
illatoknak, s a halálba sétálnak.
A német csótány (Blattella germanica), a mérsékelt égövi országokban előforduló leggyakoribb csótányfaj. Világosbarna színű, teste 11-13 milliméter hosszú, mindkét ivarbéli egyedeknek jól fejlett szárnyuk van, bár csak igen ritkán repülnek. Különösen lakótelepi házakban képes tömegesen elszaporodni, különösen a központi szeméttárolók környékén, amelyek ideális élőhelyet nyújt a faj számára. Innen a rovarok a fűtéscsövek, szellőzőjáratok mentén minden lakásba bejutnak. (Ez a faj nem tévesztendő össze a konyhai svábbogárral /Blatta orientalis/, amely fekete színű, nagyobb, és nőstény egyedeinek csak szárnykezdeményei vannak.)

Mivel a ragasztót tartalmazó eddigi csótánycsapdák nem igazán váltak be, a legtöbb helyen (kórházak, nagyüzemi konyhák, sütödék, szállodák) nagymennyiségű rovarirtó kiszórásával kellett küzdeni a kellemetlen „társbérlők" ellen. Évtizedek óta folyt célirányos kutatás a csótány szexuális ingeranyaga, a feromon után, de csak 1993-ban sikerült megtalálni azt a mirigyet a nőstények testén, amelyik a hímeket vonzó anyagot termeli.

A vegyület gázkromatográffal történő elemzése azonban a vártnál is nehezebbnek bizonyult, amit az eltelt több mint tíz esztendő is mutat. Egyrészt a rovarok csak igen kis mennyiségben állítják elő a feromont, ami ráadásul roppant érzékeny a hőre. Roelof és kollégái végül olyan eljárást dolgoztak ki, amely alacsony hőmérsékleten is működik.

A szexuális illatanyag egy chinon, azaz oxigént tartalmazó, gyűrűs szénhidrogén vegyület, amelynek a kutatók – a csótány latin nevéből kiindulva – a blattellachinon nevet adták. A chinont tartalmazó csapdákkal laboratóriumban és "”lesben" végzett kísérletek során a szintetikusan előállított feromon rendkívül hatékonynak bizonyult.

A fellépés innen már egyszerűnek ígérkezik: a chinon által csapdába csalt hímek elpusztítása révén a nőstények nem tudnak párosodni, így szaporodni sem. A káros és a legtöbb emberből viszolygást kiváltó rovarok egy idő után maguktól eltűnnek a megfertőzött helyiségekből, épületekből. Legalábbis ezt remélik a kutatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra